A látogatói élmény fokozása érdekében weboldalunk cookie-kat használ. Az oldal további böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. Elfogadom További információ
Tyukanyo.hu
Versek, mesék, receptek, gyűjtemények, listák, ünnepi ötletek, kézműves leírások tyúkanyóknak és kiscsibéknek!
www.tyukanyo.hu

Köröz a gólya 9. rész: A névválasztás

2008. Január 24., 08:56
Nem kell ahhoz várandósnak lenni, hogy az ember nevet keressen utódainak. Kérdezzük csak meg bármelyik kislányt az oviban: valószínűleg habozás nélkül sorolja, milyen neveket ad majd a saját gyerekeinek.

A dolog nem is olyan könnyű, mint amilyennek látszik. Ugyanis ott a Férj, akinek vétójoga van, de ötletei... a legtöbb pasinak semmi használható elképzelése, ugyanakkor a mi választott neveinkre látványosan húzza a száját.

Milyen is szerintem egy jó név?
Először is nem divathóbort ihleti. Eszmeralda vagy José-Carlos nem játszik. Ne legyen túl felkapott, ne legyen idegen vagy fura hangzása. Fontos a jelentése is, mindenképpen valami jót, kedveset jelentsen. Illeszkedjen a vezetéknévhez. Ja, és nem szeretném, ha a családban már lenne ilyen név. Nem követjük a hagyományt, miszerint leánygyereket az anyjáról vagy nagyanyjáról; fiúgyereket az apjáról vagy nagyapjáról neveznek el. Kevésbé lényeges szempont, de jó, ha a névnapja nincs túl közel a születésnapjához, vagy valamelyik nagy (ajándékozós) ünnephez.

Nevek - névválasztó

Mivel a férjemnek és nekem különbözőek az elképzeléseink, ezért segítségül hívtuk ezt az ügyes névválasztós programot. Anya és apa külön-külön pontozhatja a neki tetsző neveket, majd a végén összevethetik listáikat. Előnye még a táblának, hogy rögtön látszik a név eredete, jelentése és a névnap.

Hosszas tépelődés után maradt 5 fiúnév és 5 lánynév, amit mindketten el tudnánk képzelni kicsi Porontyunk nevéül. Még gondolkodunk rajta, adjunk-e 2 keresztnevet. És még azt is meg fogom nézni majd egy ilyen témájú könyvben (persze csak kíváncsiságból), hogy a névanalízis szerint melyik név mire determinálja gyerekünket.

Milyen 20 hetes várandósnak lenni? Szürreális Pl. megyek az úton. Úristen - ijedek meg-, de bekeményedett a hasam! Aztán felvilágosítom magam: Te lüke, az nem a méhed, amit tapogatsz, hanem a gyomrod! Elképesztő és hihetetlen, hogy betöltöttem a 20. hetet, innen már csak "visszaszámlálunk". El sem hiszem, amilyen lassan mentek az elején a percek... (Van is ilyesmi dalszöveg, hogy Lassan múlnak a napjaid, de gyorsabban peregnek az éveid, nagyon illik az állapotomra.)

20 hetes Porontyunk kb. 25 cm és 30-34 dkg. Alvási és ébrenléti idejének aránya nagyjából megegyezik az újszülött-korival. Hallani kezdi a külvilágot: az anya szívverését, a gyomorkorgását, beszédét. Ha megriad, "ugrik" egyet és már a külső zajokra is képes reagálni: bokszol, forog, rugdos. Elkezd nőni a haja és megjelenik a fehér magzatmáz rajta, ez védi bőrét a magzatvízben való felázástól.

Értékelés
3 / 5 (35 szavazat alapján)
Témához kapcsolódó további cikkeink
NévválasztóEz egy ügyes kis táblázat, amely tartalmazza a Magyarországon adható fiú- és lányneveket a jelentésükkel és a névnapokkal együtt. Ennek a táblázatnak a segítségével könnyebbé tehető a megfelelő név kiválasztása a babád számára.
Köröz a gólya 8. rész: A babonás kismamaÉn ugyan nem vagyok babonás (bár a fekete macskáktól és a 13-as számtól azért tartok :P ), elképedve olvasom, némelyek miket képesek elhinni.
Köröz a gólya 10. rész:  Rózsaszín álmokAnnyival másabb érzés most, hogy tudjuk a nemét. Nem tudom elmagyarázni, de mintha jobban ismernénk Őt. Egész nap tiszta eufória volt, mintha csak most tudtam volna meg: babánk lesz.
Fogamzásgátlás hormonmentesen: Lea(X)Azt mondják, egy nő két dologért tesz meg mindent: hogy legyen gyereke, vagy éppen ne. Bármelyik élethelyzetben is vagy, biztosan van olyan szakasza az életednek, amikor el kell gondolkodnod arról, hogyan védekezz.
A hozzászólások betöltése folyamatban van.

A hozzászóláshoz egy érvényes e-mail cím megadása szükséges, de ezt nem tesszük közzé. A hozzászólás maximum 255 karakterből állhat, és HTML tagek használatára nincs lehetőség benne.