Tyukanyo.hu
Versek, mesék, receptek, gyűjtemények, listák, ünnepi ötletek, kézműves leírások tyúkanyóknak és kiscsibéknek!
www.tyukanyo.hu

Húsvéti Ötletparádé

Megmutatunk pár tojásfestési dekorálási technikát és néhány egyéb ötletet, hogy hogyan lehet külsőségekben is ünnepet varázsolni Húsvétra a lakásban és az asztal körül.

Tojás festés

Tojás előkészítés:

A díszített tojásokhoz kifújt vagy főtt tojást használhatunk. Ha kisgyerekekkel festjük a tojásokat érdemes főtt tojást használni /A főtt tojás évekig eltartható ha legalább 45 percig főzzük. Én 1 órát szoktam őket főzni és van már pár 5-6 éves tojásom is./

A tojásokat ki is lehet fújni. Ehhez mind a két végen kell készíteni egy - egy nem túl nagy lyukat. Ezen keresztül tudjuk kifújni a tojást. Utána alaposan elmossuk és megszárítjuk. Fűzhetünk bele cérnát vagy fonalat és akár fa ágakra is akaszthatjuk. A kifújt tojásokat érdemes már húsvét előtt elkezdeni gyűjteni.

Természetes tojás festékek:

Piros
Szedjük le a lila hagyma külső leveleit, tegyük a vízbe a leveleket és főzzük a tojásokat benne 30 - 60 percet. Minél tovább van a tojás a lében annál sötétebb lesz. Kisebb mennyiségű héj esetén szép levendula színt kapunk.
Rózsaszín
Áztassuk a keményre főtt tojásokat ecetes cékla levében. A színek erősebbek lesznek, ha hosszabb időt áztatjuk.
Ibolya kék
Áztassuk egész éjjel a kemény tojásokat melegvízben amihez ibolya virágot adtunk.
Levendulaszín
Áztassuk a kemény tojást szőlő lében vagy az Ibolya kék folyadékhoz adjunk 2 teáskanál citrom levet és abban áztassuk. Így egy halványabb színt kapunk.
Sárga
2 dl meleg vízhez adjunk 2 teáskanál kurkumát és 1/2 kanál ecetet. Ebben áztassuk a főtt tojásokat.
Sárgás barna
Szedjük le a vörös hagyma külső leveleit, tegyük a vízbe a leveleket és főzzük a tojásokat benne 30 - 60 percet. Minél tovább van a tojás a lében annál sötétebb lesz.
Barna
2 dl meleg vízhez adjunk 1 evőkanál instant kávét és 1/2 kanál ecetet. Áztassuk a lében a főtt tojásokat amíg a kivánt színt el nem érik.

A tojásokat díszíthetjük temperával, zsírkrétával vagy akár maradék körömlakkal is. Ragaszthatunk rá papír szeletkéket, gyöngyöket vagy beleforgathatjuk mákba. Mintát ragaszthatunk rá lencséből vagy sárga borsóból. Aranyos tojástartókat készíthetünk sógyurmából, vagy papírból.

Tojástartó papírból

Vágjunk egy 11 cm hosszú és 2 cm széles papírcsíkot műszaki rajzlap vastagságú papírból. A két végénél a végétől kb 1cm-re vágjuk be az egyik oldalán alulról felfelé, a másik oldalon felülről lefelé a közepéig. A vágásnál csúsztassuk egymásba a két végét és formáljunk kört belőle. Ezzel kész is a kicsi talpacska. Bevonhatjuk, beszinezhetjük tetszés szerint. Ha lényegesen hosszabb csíkot vágunk akkor készíthetünk nemcsak talpat a tojásnak, hanem egy nagyobb tartót is. Ez körül öleli a tojást. Ennek az elejét díszíthetjük is. Akár úgy hogy figura mintára vágjuk vagy egy nagyobb felületet alakitunk ki az elején és arra rajzolunk vagy ragasztunk figurát.

Lakás díszítés

Lakásunknak húsvéti hangulatot kölcsönözhetünk, ha készítünk egy Húsvétfát. Készíthetjük száraz ágakból, akkor egy kövekkel telerakott nagyobb edénybe állítjuk az ágakat. Ha friss ágakból készítjük, akkor egy nagy vázába tesszük és az ünnepek alatt szépen kihajthat. Erre a fára akaszthatunk festett kifújt tojásokat, vagy készíthetünk papírból papírmaséból is tojásokat. Kisebb fához akár sógyurmából is készíthetünk apró tojásokat. A törött tojáshéjakból készíthetünk gyertyát, vagy használhatjuk apró vázaként rövidszárú virágokhoz. A lakásba elhelyezett pár szál vágott virág szintén emeli az ünnep hangulatát.

2007. Január 15., 07:38
Címkék
Értékelés
4 / 5 (50 szavazat alapján)