Tyukanyo.hu
Versek, mesék, receptek, gyűjtemények, listák, ünnepi ötletek, kézműves leírások tyúkanyóknak és kiscsibéknek!
www.tyukanyo.hu

Karácsonyi készülődés

Minden évben Mindenszentek és Halottak napja után a boltok már karácsonyi lázban égnek, csillogóbbnál csillogóbb szépségek kínálják magukat a vásárlóknak. Olyan könnyű elcsábulni valamire, amit aztán sose adunk oda senkinek; miközben még december 24-én délelőtt is rohangálunk valami után, amit valamikor december elején láttunk, de akkor elmulasztottuk megvenni.

Jártál már úgy, hogy az utolsó nap kaptál észbe, és futottál, hogy még a boltok bezárása előtt megszerezd, amit elfelejtettél? Gyakran fordul ez elő veled? Szeretnéd, hogy stressz-mentes legyen az ünnep és ne költs feleslegesen sokat?

Sajnos minden családra érvényes menetrenddel mi se szolgálhatunk, de segíthetünk, hogy meg tudd teremteni a saját nyugodt és békés Karácsonyodat.

Gyere, mesélj nekünk! Mondd el, nálatok milyen szokások vannak, hogyan teszitek igazán ünnepivé a Karácsonyt! Lesz, akinek te adsz majd ötleteket, esetleg majd a ti hagyományaitokból merítenek mintát a saját hagyományaik kialakításához. Nagyon várunk a fórumunkon, hogy megoszd a saját ünnepedet.

Én pl. a neten olvastam róla, hogy a családfő egy almát annyi felé vág, ahány családtag jelen van a karácsonyi vacsorán, mindenki kap belőle egy-egy gerezdet, hogy összetartson a család, ha pedig valaki eltévedne, a közösen evett almára visszagondolva hazataláljon. Azóta a mi családi vacsoránk része is lett ez a szép szokás.

Azt kérdezed, hogyan tudunk mi segíteni?

Jó előre átgondoltuk, részletes terveket írtunk, hogy mi mindent teszünk meg még az ünnepek előtt. Október 31-től számítva 8 hét múlva jön el a Karácsony. Hétről hétre adunk ötleteket, mit célszerű feltétlen megtenned, hogy ne csússz ki az időből.

2017
A cikkünkben javasolt készülődés első hete 2017-ben október 30-án kezdődik.
  • Első hét: október 30 - november 5.
  • Második hét: november 6-12.
  • Harmadik hét: november 13-19.
  • Negyedik hét: november 20-26.
  • Ötödik hét: november 27 - december 3.
  • Hatodik hét: december 4-10.
  • Hetedik hét: december 11-17.
  • Nyolcadik hét: december 18.
Az adventi koszorún az első gyertyát 2017. december 3-án kell meggyújtani. A Télapó a készülődés 6. hetében, december 6-án érkezik.
 
Az első hét (október 31-től november 6-ig) a tudatos gondolkodás, tervezés hete lesz. Ha tervezőinket kinyomtatod, kitöltöd és összerakod egy dossziéba, akkor egy hasznos mankód lesz ahhoz, hogy mindenre jusson időd és semmit se felejts el. November a tervezés ideje, ilyenkor kezdjük el a hosszabb elkészítési időt igénylő ajándékok elkészítését, illetve ha nem romlandó ajándékot készítünk azokra is könnyebb időt szakítani a hosszú borús esős hétvégeken vagy esténként.
 
A második (november 7-től november 13-ig) és a harmadik héten (november 14-től november 20-ig) ajándékötleteket adunk nektek, lesznek saját készítésű ajándék-leírások, és ahhoz is adunk tippeket, hogy melyik korosztálynak mit vegyünk, ha már nincs semmi ötletünk.

Ha szoktatok adventi naptárt készíteni, ahhoz is hozunk pár inspirációt.

Lassan postára kell adni a külföldön élő rokonainknak az ajándékokat, így érdemes ezeket időben megvásárolni, illetve elkészíteni, ezért már most hozunk pár ötletet saját készítésű képeslaphoz, ajándékkísérőhöz.
A negyedik hét (november 21-től november 27-ig) programja:
- adventi koszorú elkészítése
- vasárnap (november 27.) az első gyertyát már meg kell gyújtani
- karácsonyi menü tervezgetése
Az ötödik hét (november 28-tól december 4-ig) programja: - a lakás díszítése és fenyőfadíszek átnézése
- vasárnap a második gyertya gyújtása
- külföldre feladni a képeslapokat, csomagokat
A hatodik hét (december 5-től december 11-ig) programja:
- a héten jön a télapó
- vasárnap a 3. gyertya meggyújtása
- a héten érdemes lefixálni a karácsonyi menüt és elkezdeni a hozzávalók beszerzését
A hetedik hét (december 12-től december 18-ig) programja:
- belföldre postára adni az ajándékokat, képeslapokat
- tartós sütemények megsütése
- fenyő beszerzése
A nyolcadik hét (december 19-től december 25-ig) programja:
- utolsó simítások
- ajándékok becsomagolása
- sütés-főzés előkészítése, megkezdése
 

Szerkesztettünk naptárat novemberre és decemberre, hogy követni tudd, hány nap van még Karácsonyig. A naptárat kinyomtatva beleírhatod, mikorra mit terveztél, így nem esel abba a csapdába, hogy egy nap egyszerre túl sok dolgot szeretnél elintézni.

Ha kicsinek gondolod az A4-es lapot és többet szeretnél bele írni, akkor nyomtatáskor a Poszter nyomtatás lehetőségét választva, nagyobb méretben, több lapra is kinyomtathatod a naptárat. A naptárat 2 (120%) vagy 4 (170%) lapra kinyomtatva már jó sok teendőt tudsz feljegyezni.

Talán a Karácsony a legfontosabb családi esemény, ilyenkor mind összegyűlünk, együtt eszünk, ünnepelünk. Szeretnénk, ha megosztanátok velünk a fórumon a karácsonyi menütöket, ötleteket adva másoknak is. Akik megosztják velünk a karácsonyi menüsorukat, azok közt 2011. december 6-án kisorsolunk egy SOCKERKAKA 2 db-os sütőforma készletet, világoskék színben
 
SOCKERKAKA nyeremény A menüket 2011. december 5-ig várjuk a fórumunkon.

Készítettünk egy ajándék-tervező lapot, ahová felírhatod, kinek mit szeretnél. Ezt a tervezőt a fórumunkról tudod letölteni. Egy-egy személyhez természetesen több ajándék-ötleted is lehet és ha nem lövöd el mindet most, akkor szülinapra, névnapra is jó szolgálatot tehet a lista. Ha rendszeresen vezeted, ki milyen alkalomra mit kap tőled, akkor még azt is elkerülheted, hogy valakinek kétszer ugyanazt add ajándékba.

Ugye, milyen hasznos egy ilyen ajándék-tervező?

Készült egy ajándék-lista lap, ahová beírhatod, kinek mit tervezel vásárolni. A táskádban hordva a boltban járva csak rá kell nézned a listádra –ha ilyen módon előre eltervezed, akkor nem fogsz feleslegesen (netalán duplán) megvenni semmit, és mindenkinek lesz ajándéka Karácsonyra! Érdemes mindig nyitott szemmel járni, ősz végétől már apránként beszerezni az ajándékokat, hidd el, nagyon megnyugtató december közepén a tudat, hogy már mindenkinek megvan a meglepetése! Szintén a fórumon találod az ajándék-listát, ott tudod letölteni.

Fontos része a karácsonyi készülődésnek a karácsonyi költségvetés elkészítése, hogy ne költekezzünk túl, de minden eltervezett dologra jusson. Pár pontot előre beírtunk, amire valószínűleg fixen költened kell, de zömében rád vár, hogy adatokkal tölts meg. Ezt szép lassan teleírhatod, ahogy haladsz a szervezéssel, tervezéssel. Ezt is a fórumunkról tudod letölteni.

Még egy fontos megtervezendő része van a készülődésnek, ez pedig a takarítás. Erről a takarítás-tervezőben olvashatsz, természetesen találsz ehhez is pár lapot, amit ha kitöltesz, akkor jól látható lesz, mit kell még megtenned, mennyi teendőd van még hátra.

És igen nagy elégedettséggel fog eltölteni minden elvégzett teendő után, hogy kipipálhatod a listádon!
Karácsonyi hírlevél

2011. Október 30., 22:22
Értékelés
4 / 5 (48 szavazat alapján)