Tyukanyo.hu
Versek, mesék, receptek, gyűjtemények, listák, ünnepi ötletek, kézműves leírások tyúkanyóknak és kiscsibéknek!
www.tyukanyo.hu

Nemezelt tojás

Gyors, egyszerű, kézkímélő nemezelés, érzékeny bőrűek is bátran kipróbálhatják. Nem csak húsvétra, nagyon jó játék bármikor.

Szükséges anyagok:

gyapjú (bármilyen színű)
harisnya
hímzőfonal

Szükséges eszközök:

hungarocell tojások
olló

Nemezelt tojás

A nemezelés egy nagyon ősi technika. A lényege, hogy meleg vízzel és szappannal összedolgozzuk a gyapjút. Alapesetben ahhoz, hogy egy nemezelt tárgyunk elkészüljön, akár órákig is dolgoznunk kell a szappanos nedves gyapjúval.

Ezt az igénybevételt sok gyerek és felnőtt keze nem veszi jónéven. Ez idáig eltántorított minket attól, hogy nemezelt tárgyakat mutassunk be nektek. A napokban sikeresen nemezeltem egy pulcsit mosás közben, ez adta az ötletet, hogy az évek óta áhított nemeztojásnál is a technikát hívjam segítségül. A próba sikereses volt, és most folyamatosan készülnek a tojásaink.

 

Leírás:

Alapanyag tojás gyapjúA gyapjút, mintha felhőket készítenénk, széthúzogatjuk, hogy nagyjából egyenletes legyen. Több darabban a hungarocell tojást bevonjuk a gyapjúval. Fontos, hogy a gyapjú szálirányát váltogassuk. Ha az első darabbal körbetekerjük oldalirányban, akkor a következő darabbal fentről lefelé tekerjük.
Gyapjúval bevont tojásLegalább 3 réteget tegyünk egymásra és figyeljünk, hogy mindenhol egyenletes legyen a gyapjú. Tehetünk több réteget is, de túl sokat nem érdemes, mert túl vastagon nem lesz szép a tojásunk. A képen jobb oldalt látszik az én betekert tojásom, ennyivel nagyobb lett 3 rétegtől.
Szappanozás után a tojásEngedjünk egy tálba olyan forró vizet, amit csak a kezünk el tud viselni. Vegyünk a kezünkbe szappant és kicsit megszappanozva vizezzük be a tojáson a gyapjút. Én ezt a fürdőszobai csap alatt tettem meg. A képen jól látszik, hogy kisebb lett, de még nagyon laza a felülete. Itt kezdődne a kemény munka, vagyis a sok szappanozás, vizezés és görgetés, hogy kellően összenemezelődjenek a szálak.
Harisnyában a gyapjúval bevont tojásA tojásokat jó szorosan nejlonharisnyába csomóztam és irány a mosógép! Biztosra akartam menni, így a törülközök közé kerültek, 95°C-os mosást indítottam velük.
Mosás után nemezelt tojásPár óra múlva ezeket a tojásokat vettem ki a mosógépből, látszik, hogy picit hozzánemezelődött a harisnya is, de finoman ki lehet hámozni őket mindenféle sérülés nélkül.
Nemezelt tojásEzek már a kihámozott darabok, kicsit rusztikus a felülete, de a belső oldala csudaszép sima és könnyen kifordítható, ha valakinek ez jobban tetszik.
Nemezelt tojás felvágásaEzek után egy éles ollóval a felső részénél vágunk egy rést, amelyen keresztül kivesszük a hungarocell tojást. A tojást eltehetjük a következő nemezelésig, vagy felhasználhatjuk bármire.
Nemezelt kész tojásÍgy néz ki a kész tojásunk.
Pelenka öltéssel megvarrt nemezelt tojásA száját pelenkaöltéssel körbe kell varrni, mert nyúlik a használatba vett tojásunk, szétszöszölődhet.
Pelenkaöltés
A munkadarab fonák oldala felől a varrásirányra merőlegesen, 5-7 mm mélyen beszúrjuk az anyagba a tűt. A színoldalon a cérna ágát a tű alá helyezzük, mielőtt a varrótűt kihúznánk a textíliából.

Pelenka öltés
Nemezelt különféle tojásokA tojásokat készíthetjük egyszínű gyapjúból vagy színesből. A fehéreket utána hímezhetjük is. A színes tojásoknál mi az első két rétegen fehér gyapjút használtunk és csak a harmadik rétegnél tettünk fel színeseket.

Így apró, részletgazdag mintát nem lehet a tojásra tenni, azt legegyszerűbb a végén hímzéssel vagy tűnemezeléssel felvinni.
Nemezelt tojások my little pony-valA tojásokba tehetünk apró állatokat, ajándékokat. Nálunk pici lovacskák kerültek bele.
 
2012. Március 24., 17:58
Értékelés
4 / 5 (45 szavazat alapján)