A látogatói élmény fokozása érdekében weboldalunk cookie-kat használ. Az oldal további böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. Elfogadom További információ
Tyukanyo.hu
Versek, mesék, receptek, gyűjtemények, listák, ünnepi ötletek, kézműves leírások tyúkanyóknak és kiscsibéknek!
www.tyukanyo.hu

Gipszfigurák készítése

2007. Július 31., 18:43
A gipszöntés azért is jó dolog, mert legalább 2 napra ad elfoglaltságot. Egyik nap kiöntjük magát a formát, majd másnap, mikor már megszáradt a gipsz, felhasználjuk.
Gipsz

Gipszöntéssel készíthetünk pl. hűtőmágneseket vagy képalapot. Nagyon sokféle öntőforma kapható a hobbiboltokban, elérhető áron. Sőt, önthetünk gipszet érdekes alakú jégkocka-formákba, bonbonos dobozok belsejének különleges (pl. szívformájú) bemélyedéseibe.

Hűtőmágnes gipszből

Szükséges anyagok:

gipszpor
víz
tempera v. akrillfesték
dekupázsragasztó
mágnes

Szükséges eszközök:

öntőforma
ecsetek (többféle vastagságban, a formák mintájától függően)

Gipszformák

A gipszpor vásárlásakor ügyeljünk rá, hogy modellgipsz legyen. A zacskóján rajta van a használati utasítás, de általános tapasztalatként elmondhatom, hogy legjobban a 3:2 arány vált be, azaz 3 tejfölös pohárnyi gipszhez 2 pohár vizet adva megfelelő állagú masszát kapunk.

Csomómentesre keverjük (pl. egy erre a célra vásárolt, olcsó habverővel), és a formákba öntjük úgy, hogy azt teljesen kitöltse. Kicsit megütögetjük a megtöltött formákat, hogy a levegőbuborékok eltávozhassanak.

Ha a gipszfigurák már érintés-szárazak, akkor óvatosan kivehetjük a formából, és egy nedvszívó felületre (újságpapír, törlőkendő) helyezve másnapig hagyjuk megszáradni.

Másnap aztán tetszésünk szerint kifesthetjük a figurákat. Ha a festék megszáradt, célszerű vízzel higított dekupázslakkal átkenni, így nem fog később lejönni a festék fröccsenő víz hatására.

A hátára ragasszunk mágnest. A hobbiboltokban kapható pl. csíkokban is, de felhasználhatjuk a megunt reklám-hűtőmágneseket is.

Értékelés
3 / 5 (48 szavazat alapján)
Témához kapcsolódó további cikkeink
LufivirágÁltalában a kisgyerekek és a nagyobbak is nagyon kedvelik a lufit. Ezzel egy kis újdonságot vihetsz az otthoni lufizásba.
Kutya fonalbólÁfonya által készített fonalkutyus, amellyel minden gyerek szívesen játszik.
Mikulásos szalvétadíszMikulás napján az asztalunkat díszíthetjük ezzel a gyorsan elkészíthető mikulásos szalvétadísszel.
Könyvespolci jelölőA könyvespolc akkor az igazi, ha használjuk, le-fel kerülnek róla a könyvek. Nálunk sok esetben már nem az eredeti helyükre kerülnek vissza a könyvek. Ezen segíthetnek az aranyos állatos könyvespolci jelölők.
A hozzászólások betöltése folyamatban van.

A hozzászóláshoz egy érvényes e-mail cím megadása szükséges, de ezt nem tesszük közzé. A hozzászólás maximum 255 karakterből állhat, és HTML tagek használatára nincs lehetőség benne.