A látogatói élmény fokozása érdekében weboldalunk cookie-kat használ. Az oldal további böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. Elfogadom További információ
Tyukanyo.hu
Versek, mesék, receptek, gyűjtemények, listák, ünnepi ötletek, kézműves leírások tyúkanyóknak és kiscsibéknek!
www.tyukanyo.hu

Karácsonyi desszertek

2011. December 14., 09:52

A beigli szinte minden család asztalán megtalálható karácsonykor, de ahogy mondani szokás, ahány ház, annyi szokás. Te hogy készíted? Mi a trükköd?

Diós és mákos bejgli (Horváth Ilona szakácskönyv alapján)

Hozzávalók:
1/2 kg liszt,
25 dkg vaj, vagy margarin,
2 egész tojás,
5 dkg cukor,
2 dkg élesztő,
2 dl tej,
pici só.

Bejgli

Az élesztőt langyos tejjel és cukorral felfuttatjuk. A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a jól felvert egész tojásokat, az élesztőt, porcukrot, sót, tejet, gyorsan összedolgozzuk, és két órán át deszkán letakarva pihentetjük. Utána 2 nagyobb, vagy 4 kisebb cipót formálunk belőle. Ha hosszúkásra akarjuk készíteni, téglalap alakúra nyújtjuk, kb. 1/2 cm vastagságúra. Rákenjük a tölteléket, a széleit 2 cm szélességben üresen hagyva összecsavarjuk úgy, hogy a csavarás vége alul legyen. Sütőlemezre helyezzük, tetejét egész tojással megkenjük és egy órán át langyos helyen kelesztjük. Utána kenjük át tojásfehérjével és 1/2 órára tegyük hideg helyre. A tésztát hűtjük, ettől lesz a színe márványos. Sütőbe helyezés előtt az oldalait hegyes villával gyengén megszurkáljuk, hogy ne repedjen fel, és forró sütőben 25—30 percig sütjük. A sütő ajtaját ne nyitogassuk.

 
Beigli

Diótöltelék:

30 dkg dióbél,
20 dkg porcukor,
10 dkg finom édes morzsa,
citromhéj,

3 dl vízből a cukorral sűrű szirupot főzünk, ebbe beleöntjük a diót, összekeverjük, levéve a tűzről hozzákeverjük a morzsát és a többi anyagot.

Máktöltelék:

30 dkg darált mák,
20 dkg cukor,
3 dl tej,
1 csomag vaníliáscukor vagy citromhéj,
5 dkg dara vagy liszt.

A tejet felforraljuk, hozzáöntjük a darával elkevert mákot és végül a cukrot.

A töltelékbe tehetünk 10 dkg mazsolát vagy birsalmasajtot, én nem szoktam, csak magában szeretjük.

Ha vegyesen készítjük dió- és máktöltelékkel, a töltelékek fele mértékét vesszük. Mindkét tölteléket hidegen kenjük a tésztára.

Morcoskáék anyósától tanult recept alapján így készítik a diós-mákos beiglit:

Diós és mákos bejgli

Tészta:
50-60dkg liszt
20 dkg margarin
6 dkg porcukor
1 kocka élesztő
2 dl tej
2 tojás sárgája
1 egész tojás -ez a teteje megkenéséhez
csipetnyi só

 

A lisztet a puha margarinnal, porcukorral, sóval jól összemorzsoljuk, majd az élesztőt tejben pici cukorral felfuttatjuk. A tojássárgáját villával felverjük, ezután jól kidolgozzuk a hozzávalókat. 1/2 óra hosszat hideg helyen pihentetjük, majd 4 részre osztjuk, lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk. 2 diós és 2 mákos rudacska készül belőle. Tepsibe rakjuk, az egész tojást jól felverjük, ezzel a tetejét megkenjük és pihentetjük megint 1/2 órát, de lehet egy napot is pihentetni hideg helyen. (Én így szoktam és egymás után lehet sütni a többi sütivel.) Mielőtt sütőbe kerül, újra kenjük a tojással. Oldalát és a tetejét villával meg kell bökdösni, hogy ne repedjen szét sütéskor.

Mák töltelék:

25dkg mák,
25 dkg cukor
1 evő kanál méz
1 evő kanál baracklekvár,
pici őrölt szegfűszeg,
pici fahéj,
kevés reszelt citromhéj,
5 dkg mazsola,
1 dl tej.

A darált mákot, mazsolát belefőzzük a tejből, cukorból, mézből, baracklekvárból készült, forrásba lévő szirupba, jól elkeverjük folyamatosan keverve picit forraljuk. Úgy kell csinálni, hogy a töltelék jól kenhető legyen. Ha megkeményedne, forró tejjel hígítandó. Ha híg, akkor főzéssel lehet sűrűbbé tenni. Kihűlve kenjük, ne forrón!

Diós töltelék:

ugyanúgy készül mint a mákos, csak itt picit lehet több citromhéj.

A tészta cukortartalma kevés, ezért kell a töltelékbe ennyi, de 5 dkg-val lehet kevesebb is. Általában egy napot tartom hidegen, így egyszerre sütök meg mindent.

Légkeverős sütőben 160-180 fokon, 30-35 percig sütöm. De a sütőt 250 fokra előmelegítem, mert hidegen teszem be. De amint betetettem leveszem a hőfokot.

Mézesek

Sok családban készül mézeskalács is Karácsony közeledtével.

Nekem ez a kedvenc receptem, ebből nálunk több adagnyi tészta szokott készülni, ezért előre kiszámolva a recept alján megtaláljátok a 2-3 adaghoz szükséges mennyiséget is. Ez szokott készülni iskolai sütivásárra, ha angyalkát kapnak tanár nénik, azt is ebből a tésztából készítjük és francia drazséval díszítjük.

Ti hogy készítitek a mézeskalácsot? Várjuk receptjeiteket a fórumunkon!

Mézeskalács, a kedvencem

Fenyő

Hozzávalók:
30 dkg liszt,
10 dkg porcukor,
10 dkg méz,
1 tojás,
1 evőkanál margarin,
1 kávéskanál őrölt fahéj,
1 kávéskanál őrölt szegfűszeg,
1 kávéskanál szódabikarbóna,
1 csipet só.

Máz:

10 dkg átszitált porcukor,
1 tojásfehérje.

Hópihe

A liszt felét egy mély tálba öntjük, hozzáadjuk a porcukrot, a szódabikarbónát, a fűszereket, a margarint, a mézet és a tojást. Összedolgozzuk az alapanyagokat, és a liszt másik felét kis adagokban keverjük a tésztához. Akkor jó a tészta, ha egészben kiemelhető a tálból. A masszát hűtőszekrényben 2-3 óráig pihentetjük. Ezután a tésztát lisztezett deszkán kb. fél cm vastagra nyújtjuk, a figurákat kivágjuk.

Előmelegített sütőben 180 C°-on 15-20 percig sütjük.

Nyomban eltávolítjuk a tepsiről, megvárjuk míg kihűl, és díszítjük.

Angyal

Máz:

A tojásfehérjét gőz felett a cukorral kemény habbá verjük. Nyomózsákba töltjük és díszítjük vele a sütiket. Gyorsan kell dolgozni vele, mert hamar szárad.

Mézes-adagok

Zserbó (Morcoska receptje)

50 dkg liszt,
1/2 csomag sütőpor,
1 kockaélesztő,
15 dkg margarin vagy zsír
1 csomag vaníliás cukor.
5 dkg cukor
1dl tej
3 tojás sárgája,
csipet só
tejföl annyi, hogy a tészta jól nyújtható legyen

A lisztet a zsiradékkal és a hozzávalókkal összemorzsoljuk. Cukros, langyos tejben az élesztőt felfuttatjuk és ezt is beletesszük. Jól kidolgozzuk, 3 lapot kell majd nyújtani belőle.

Töltelék:

25dkg dió,
reszelt citromhéj,
kés hegynyi fahéj,
baracklekvár.

A lekvár kivételével jól összekeverjük a tölteléknek valót. 2 részre osztjuk.

A tepsit kizsírozzuk (én sütőpapírt használok), egy kinyújtott lapot belehelyezek, megkenem lekvárral vékonyan, majd a tölteléket egyenletesen rászórom. A második lapot ráteszem és a lekvárral meg a töltelékkel szintén elkészítem, majd a 3. lap kerül rá. Villával megszurkálom és a sütőbe teszem, légkeveréses sütőben 160-180 fokon, 35-40 percig sütöm. Kivétel előtt villával megbököm, de csak azért, hogy lássam, átsült-e. Ha igen, akkor csokimázzal leöntöm a tetejét, és ezzel másnapig hűlni teszem a hidegre (erkély).

Csokimáz:

20 dkg porcukrot, 3 evőkanál kakaót 3-4 evőkanál lobogó tejjel vagy vízzel jó gyorsan összekeverek, egy diónyi margarint is teszek bele. Van, aki 1dl vízben sűrűre főzi, de szerintem ez időpocsékolás. Gyorsan a meleg tésztára öntöm és egyenletesen rákenem.

Mákos guba (Morcoska receptje)

Egyszerű a készítése, ha nem akarok gubatésztát sütni. Személyenként 2 kifli, 1 tasak vanilliáscukor, egy evőkanál mák, mokkáskanál méz, esetleg ha édesebb kell, akkor kristálycukor is a mézhez. Annyi tej jó melegen, de nem lobogón, ami megáztatja és nem eláztatja a kiflit. Ez egy főre számított mennyiség.

A mákot mindig kristálycukorral daráljuk. A készen vett darált mákot meg kell kóstolni! A mákot egy nagyobb hőálló edényben kell elkészíteni. Elkészítés: A kiflit lehetőleg egyforma karikára vágjuk, majd a tejbe forgatjuk. Amíg picit áll, addig a mákot a vanilliáscukorral, mézzel jól összedolgozom és ezután óvatosan összekeverem. Így is jó, de jobb, ha a sütőben picit megsütjük, ekkor még mézzel "meglocsoljuk" a tetejét, mézcsorgatóval csepegtetünk rá mézet.

Péter Jánosné - Süteményes könyvéből az egyik nagy kedvencünk a bögrés sütemény, eddig még mindenki szerette a diós változatát és lányaim közül bármelyik ripsz-ropsz összedobja.

Kavart diós

1 bögre (bögre méretes, 2 dl-es) liszt,
1 bögre cukor,
1 bögre tej,
1 bögre tisztított dió (mérés után daráljuk csak le)
1 evőkanál margarin,
1 zacskó sütőpor,
1 tojás.

Mindezeket keverőtálban simára kavarjuk. Zsírozott, lisztezett tepsibe tesszük (24×48-as méretűbe), 180 fokon kb. 30-40 percet sütjük. Tűvel ellenőrizzük, mikor sült át a sütemény. Piskóta-szerű sütemény az eredmény.

A diót helyettesíthetjük mákkal és akkor mákos süti lesz.

Címkék
Értékelés
5 / 5 (46 szavazat alapján)
Témához kapcsolódó további cikkeink
Kefires lángosFinom, otthon könnyen elkészíthető, ízletes házi lángos, a tésztája több napig felhasználható.
Sütőtök máskéntTéli estékre való finom, illatos, meleg nassolni-való.
GofriAhogy a palacsintát, úgy a gofrit is imádják a gyerekek - és mi tagadás, a felnőttek is. Jól variálható, ehetjük édesen vagy sósan, gyümölcsökkel vagy lekvárral, esetleg klasszikus módon tejszínhabbal vagy kakaóporral.
Édes finomságokKarácsony előtt megszaporodnak az iskolai vásárok, kézműves foglalkozások. Most néhány olyan ötletet osztunk meg veletek, amik nem igényelnek különösebb előkészületet, kézügyességet, mégis nagy sikert arathatunk vele az adventi vásár látogatói és vásárlói körében.
A hozzászólások betöltése folyamatban van.

A hozzászóláshoz egy érvényes e-mail cím megadása szükséges, de ezt nem tesszük közzé. A hozzászólás maximum 255 karakterből állhat, és HTML tagek használatára nincs lehetőség benne.