A látogatói élmény fokozása érdekében weboldalunk cookie-kat használ. Az oldal további böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. Elfogadom További információ
Tyukanyo.hu
Versek, mesék, receptek, gyűjtemények, listák, ünnepi ötletek, kézműves leírások tyúkanyóknak és kiscsibéknek!
www.tyukanyo.hu

Szalagos fánk

2007. Január 17., 08:04
A farsang elmaradhatatlan jellegzetes édessége a fánk.

Hozzávalók 28-30 darabhoz:

1/2 kg liszt,
2 dkg élesztő,
5 dkg porcukor,
5 dkg vaj,
2 tojássárgája,
1 pohárka rum,
késhegynyi só,
kb. 1/2 liter tej,

Sütéshez:

1 liter olaj vagy 1 kg zsír

A lisztet langyosítsuk meg, a helység, ahol dolgozunk, egyenletes meleg, huzatmentes legyen. A takaró kendő, a gyúródeszka szintén meleg legyen.

3 dl langyos tejjel az élesztővel, egy kanál porcukorral, 3 kanál liszttel félsűrű kovászt készítünk. A többi porcukorral a tojássárgát elkavarjuk, az érett kovászhoz adjuk, jól elkeverve hozzáöntjük a langyos vajat, a lisztet és annyi langyos tejet, amennyiben a sót feloldottuk, hogy lágy, kalácstésztáta sűrűségű tésztát kapjunk. Fakanállal 20 percig verjük vagy géppel dagasztjuk. A tetejét liszttel megszorjuk, letakarjuk és langyos helyen jó másfélszeresére kelesztjük.

Utána lisztezett deszkára kiborítjuk, kezünkkel ujjnyi vastagra szétnyomkodjuk, vizespohár nagyságú fánkszúróval kiszaggatjuk, és gyengén lisztezett deszkán letakarva, még kb. 30 percen át kelesztjük. Vigyázzunk azonban, hogy a tészta túl ne keljen, mert akkor nem lesz szalagos.

A fánkot középforró bő zsiradékban, egyenletes tűzön sütjük. A zsíradék hőfokát próbafánkdarabbal próbáljuk ki. Ha túl forró a zsír, akkor hirtelen sül, és a belseje nyers marad, nincs ideje a növekedésre, nem lesz szalagos.

A megkelt fánk felső része kerüljön a sütéskor alulra; egyszerre csak annyit süssünk, amennyi kényelmesen elfér, hogy helye legyen a növekedésre. A sütés kezdetén az edényt befedjük, majd ha átfordítottuk, fedő nélkül sütjük tovább. Szűrőkanállal szedjük ki tiszta papirosra, s még forrón vaníliás cukorral meghintjük. Melegen tálaljuk.

A lehullott széleket összegyúrjuk, újra kelesztve kiszaggatjuk és utoljára sütjük. Legszebben sül olajban ami kevésbé szívódik be a tésztába. Így könnyebb is.

Címkék
Értékelés
4 / 5 (45 szavazat alapján)
Témához kapcsolódó további cikkeink
Farsangi versekAz itt található versek, mondókák a farsangról szólnak.
Kefires lángosFinom, otthon könnyen elkészíthető, ízletes házi lángos, a tésztája több napig felhasználható.
Sütőtök máskéntTéli estékre való finom, illatos, meleg nassolni-való.
GofriAhogy a palacsintát, úgy a gofrit is imádják a gyerekek - és mi tagadás, a felnőttek is. Jól variálható, ehetjük édesen vagy sósan, gyümölcsökkel vagy lekvárral, esetleg klasszikus módon tejszínhabbal vagy kakaóporral.
A hozzászólások betöltése folyamatban van.

A hozzászóláshoz egy érvényes e-mail cím megadása szükséges, de ezt nem tesszük közzé. A hozzászólás maximum 255 karakterből állhat, és HTML tagek használatára nincs lehetőség benne.