A látogatói élmény fokozása érdekében weboldalunk cookie-kat használ. Az oldal további böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. Elfogadom További információ
Tyukanyo.hu
Versek, mesék, receptek, gyűjtemények, listák, ünnepi ötletek, kézműves leírások tyúkanyóknak és kiscsibéknek!
www.tyukanyo.hu

Nincs elég bölcsődei férőhely

Nagyon jól emlékszem, amikor a kormány annak kapcsán, hogy a gyest 2010. májusától 3 évről 2 évre csökkenti, ígéretet tett, hogy lesz elég óvodai-bölcsődei férőhely, összenéztünk a férjemmel, és mindketten csóválni kezdtük a fejünket. Sok ilyen ígéretet láttunk már, aminek a kimondásakor lehetett tudni, nem fog megvalósulni.

Legalább tízezer bölcsődei férőhelyre lenne még szükség – vélik a szakemberek. Márpedig ha ennyit ismernek be, akkor valószínűleg még kétszer ennyi is kevés lenne.

A meglévő mintegy 25 ezer bölcsődei férőhely már most is kevés, telt ház van, 130 százalékos kihasználtság, várólisták. Mindannyian ismerünk történeteket olyan szülőkről, akik már a várandósság alatt igyekeztek helyet szerezni születendő gyermeküknek, nem feltétlenül sikerrel.

Idén májustól életbe lép az a rendelet, amely szerint háromról két évre csökken a gyes ideje. Hamarosan megszületnek azok a babák, akiknek nem lesz helyük sem otthon (anyának dolgozni kell), sem intézményben (sajnáljuk, anyuka, nincs hely). Azoknak a bölcsődéknek már épülniük kéne. Egyrészt azért, hogy a mostani túlzsúfoltságot megszüntessék, másrészt azért, hogy valóban időben kész legyenek velük.

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium főosztályvezetője szerint lesz férőhely. Jegyezzük meg az újabb ígéretet: idén 1700 hellyel bővülnek a bölcsődék, 2012-ig pedig további hatezerrel.

Mit tehetnek a kistelepülések? EU-s forrásra pályázhatnak, esetleg egységes óvoda-bölcsődét hozhatnak létre. Már ahol van erre pénz, tudnak elég szakképzett óvónőt és dadát fizetni és persze van annyi hely az ovikban –amelyek általában szintén túlzsúfoltak.

Megoldásként kínálják még a családi napközi intézményét is, ahol egy gyermekes szülő vigyáz további gyerekekre. A szaktárca szerint most nagyjából háromszáz ilyen napközi működik, idén pedig újabb száz indulhat el, szintén pályázati pénzből. Ennek költségei azonban meglehetősen magasak: rövid böngészés után 25.000 Ft-tól (+étkezési hozzájárulás) egészen 58.000 Ft-ig találtam árakat. Képzeljük el ezt több gyerek esetén… Valószínűleg sokan nem engedhetik meg maguknak a családi napközit, de hogy mit tudnánk tanácsolni azoknak, akiknek gyerekük nem kap férőhelyet 2 éves kora után… sajnos nincs ötletünk.

A cikk megjelent a flagmagazin.hu oldalon is.

2010. Február 3., 07:52
Címkék
Értékelés
4 / 5 (46 szavazat alapján)