A látogatói élmény fokozása érdekében weboldalunk cookie-kat használ. Az oldal további böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. Elfogadom További információ
Tyukanyo.hu
Versek, mesék, receptek, gyűjtemények, listák, ünnepi ötletek, kézműves leírások tyúkanyóknak és kiscsibéknek!
www.tyukanyo.hu

Nincs elég bölcsődei férőhely

2010. Február 3., 07:52
Nagyon jól emlékszem, amikor a kormány annak kapcsán, hogy a gyest 2010. májusától 3 évről 2 évre csökkenti, ígéretet tett, hogy lesz elég óvodai-bölcsődei férőhely, összenéztünk a férjemmel, és mindketten csóválni kezdtük a fejünket. Sok ilyen ígéretet láttunk már, aminek a kimondásakor lehetett tudni, nem fog megvalósulni.

Legalább tízezer bölcsődei férőhelyre lenne még szükség – vélik a szakemberek. Márpedig ha ennyit ismernek be, akkor valószínűleg még kétszer ennyi is kevés lenne.

A meglévő mintegy 25 ezer bölcsődei férőhely már most is kevés, telt ház van, 130 százalékos kihasználtság, várólisták. Mindannyian ismerünk történeteket olyan szülőkről, akik már a várandósság alatt igyekeztek helyet szerezni születendő gyermeküknek, nem feltétlenül sikerrel.

Idén májustól életbe lép az a rendelet, amely szerint háromról két évre csökken a gyes ideje. Hamarosan megszületnek azok a babák, akiknek nem lesz helyük sem otthon (anyának dolgozni kell), sem intézményben (sajnáljuk, anyuka, nincs hely). Azoknak a bölcsődéknek már épülniük kéne. Egyrészt azért, hogy a mostani túlzsúfoltságot megszüntessék, másrészt azért, hogy valóban időben kész legyenek velük.

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium főosztályvezetője szerint lesz férőhely. Jegyezzük meg az újabb ígéretet: idén 1700 hellyel bővülnek a bölcsődék, 2012-ig pedig további hatezerrel.

Mit tehetnek a kistelepülések? EU-s forrásra pályázhatnak, esetleg egységes óvoda-bölcsődét hozhatnak létre. Már ahol van erre pénz, tudnak elég szakképzett óvónőt és dadát fizetni és persze van annyi hely az ovikban –amelyek általában szintén túlzsúfoltak.

Megoldásként kínálják még a családi napközi intézményét is, ahol egy gyermekes szülő vigyáz további gyerekekre. A szaktárca szerint most nagyjából háromszáz ilyen napközi működik, idén pedig újabb száz indulhat el, szintén pályázati pénzből. Ennek költségei azonban meglehetősen magasak: rövid böngészés után 25.000 Ft-tól (+étkezési hozzájárulás) egészen 58.000 Ft-ig találtam árakat. Képzeljük el ezt több gyerek esetén… Valószínűleg sokan nem engedhetik meg maguknak a családi napközit, de hogy mit tudnánk tanácsolni azoknak, akiknek gyerekük nem kap férőhelyet 2 éves kora után… sajnos nincs ötletünk.

A cikk megjelent a flagmagazin.hu oldalon is.

Címkék
Értékelés
4 / 5 (46 szavazat alapján)
Témához kapcsolódó további cikkeink
Fogamzásgátlás hormonmentesen: Lea(X)Azt mondják, egy nő két dologért tesz meg mindent: hogy legyen gyereke, vagy éppen ne. Bármelyik élethelyzetben is vagy, biztosan van olyan szakasza az életednek, amikor el kell gondolkodnod arról, hogyan védekezz.
Női naptárEgy nő életében fontos, hogy mindig tisztában legyen az utolsó menstruációjának időpontjával, ezért készítettünk egy nyomtatható kis naptárat.
Hat gyerek meg egy könyvKépzeljünk magunk elé egy 6 gyerekes családanyát. Megvan? Egy ekkora családban az anya biztosan túlhajszolt, kedvtelen, megkopott. Na, hát Szanyi Alma Málna pont nem ilyen.
Eldobható kontra mosható pelenkákNéhány évtizeddel ezelőtt forradalminak számított az eldobható papírpelenkák megjelenése a piacon. Időt, kényelmet nyer vele az anya, ami nagy kincs. De ha jobban utánajárunk, lehet, hogy mégis inkább a textilpelenka mellett döntünk.