A látogatói élmény fokozása érdekében weboldalunk cookie-kat használ. Az oldal további böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. Elfogadom További információ
Tyukanyo.hu
Versek, mesék, receptek, gyűjtemények, listák, ünnepi ötletek, kézműves leírások tyúkanyóknak és kiscsibéknek!
www.tyukanyo.hu

Eldobható kontra mosható pelenkák

2012. Április 3., 12:42
Néhány évtizeddel ezelőtt forradalminak számított az eldobható papírpelenkák megjelenése a piacon. Időt, kényelmet nyer vele az anya, ami nagy kincs. De ha jobban utánajárunk, lehet, hogy mégis inkább a textilpelenka mellett döntünk.

Számoljunk egy kicsit: napi 6 pelenka biztosan elfogy. Ez havi 180, évi 2160 pelenka. Mire elér a baba a pelenkás kor végére, akár 6-7 ezer darab pelenkát is elhasznál, ami egy tonna hulladéknak felel meg – és ez csak egy baba!

Nyissunk szét egy papírpelenkát, és nézzük meg a belsejét. Helyes kis golyócskák biztosítják a nedvesség felszívását, amik ugyanakkor jelentős mértékben felelősek a baba popsijának kipirosodásáért és a durva pelenkakiütésekért, hiszen kémiai anyagai irritálják a bőrt. Ha pedig a nedvszívásban bízva nem cserélik elég gyakran, akár húgyúti fertőzést is okozhat!

A mai textilpelenkák kiváló alternatívát jelentenek az eldobhatókkal szemben. Ne a tetrapelenkára gondoljunk, amit fifikásan hajtogatva, gumibugyival beburkolva kell ráügyeskedni a babára. A mai textilek külsejükben inkább hasonlítanak az eldobható társaikra, praktikusan patenttal vagy tépőzárral záródnak, a combnál gumírozottak, és rengeteg szebbnél szebb színben és mintában kaphatók. A baba bőre természetes módon szellőzik benne, nem dunsztolódik órákon át.

Mivel nincs benne olyan nedvszívó réteg, ami mindent elnyel, a baba jobban megérzi a nedvességet. Ez az oka annak, hogy a textilpelenkás bugyort hordozó babák hamarabb lesznek szobatiszták.

A mosás megkönnyítésére belsejébe papírbetétet tehetünk, amit a "nagydologgal" együtt egyszerűen lehúzatunk a vécén. Elég egy fedeles vödröt rendszeresíteni ecetes vízzel feltöltve, amibe a használt pelenkákat dobjuk, majd egyszerre, egy adagban kimossuk. Kicsit több odafigyelést igényel, hiszen kímélő szerekkel célszerű mosni, ilyen pl. a mosószóda vagy a mosódió, de garantáltan megéri a törődést. Nemcsak a baba egészségét védjük ilyen módon, hanem a környezetünket is védjük –sőt, hosszú távban gondolkodva a pénztárcánknak is szívességet teszünk, hiszen 3 éves pelenkás korszakra vetítve kb. harmadába kerül a textilpelenka, amit akár a kistesó is használhat majd.

Címkék
Értékelés
4 / 5 (43 szavazat alapján)
Témához kapcsolódó további cikkeink
KismamáknakKöszöntelek a kismamáknak és a kezdő anyukáknak készült oldalon.
Fogamzásgátlás hormonmentesen: Lea(X)Azt mondják, egy nő két dologért tesz meg mindent: hogy legyen gyereke, vagy éppen ne. Bármelyik élethelyzetben is vagy, biztosan van olyan szakasza az életednek, amikor el kell gondolkodnod arról, hogyan védekezz.
Női naptárEgy nő életében fontos, hogy mindig tisztában legyen az utolsó menstruációjának időpontjával, ezért készítettünk egy nyomtatható kis naptárat.
Hat gyerek meg egy könyvKépzeljünk magunk elé egy 6 gyerekes családanyát. Megvan? Egy ekkora családban az anya biztosan túlhajszolt, kedvtelen, megkopott. Na, hát Szanyi Alma Málna pont nem ilyen.