Tyukanyo.hu
Versek, mesék, receptek, gyűjtemények, listák, ünnepi ötletek, kézműves leírások tyúkanyóknak és kiscsibéknek!
www.tyukanyo.hu

Eldobható kontra mosható pelenkák

Néhány évtizeddel ezelőtt forradalminak számított az eldobható papírpelenkák megjelenése a piacon. Időt, kényelmet nyer vele az anya, ami nagy kincs. De ha jobban utánajárunk, lehet, hogy mégis inkább a textilpelenka mellett döntünk.

Számoljunk egy kicsit: napi 6 pelenka biztosan elfogy. Ez havi 180, évi 2160 pelenka. Mire elér a baba a pelenkás kor végére, akár 6-7 ezer darab pelenkát is elhasznál, ami egy tonna hulladéknak felel meg – és ez csak egy baba!

Nyissunk szét egy papírpelenkát, és nézzük meg a belsejét. Helyes kis golyócskák biztosítják a nedvesség felszívását, amik ugyanakkor jelentős mértékben felelősek a baba popsijának kipirosodásáért és a durva pelenkakiütésekért, hiszen kémiai anyagai irritálják a bőrt. Ha pedig a nedvszívásban bízva nem cserélik elég gyakran, akár húgyúti fertőzést is okozhat!

A mai textilpelenkák kiváló alternatívát jelentenek az eldobhatókkal szemben. Ne a tetrapelenkára gondoljunk, amit fifikásan hajtogatva, gumibugyival beburkolva kell ráügyeskedni a babára. A mai textilek külsejükben inkább hasonlítanak az eldobható társaikra, praktikusan patenttal vagy tépőzárral záródnak, a combnál gumírozottak, és rengeteg szebbnél szebb színben és mintában kaphatók. A baba bőre természetes módon szellőzik benne, nem dunsztolódik órákon át.

Mivel nincs benne olyan nedvszívó réteg, ami mindent elnyel, a baba jobban megérzi a nedvességet. Ez az oka annak, hogy a textilpelenkás bugyort hordozó babák hamarabb lesznek szobatiszták.

A mosás megkönnyítésére belsejébe papírbetétet tehetünk, amit a "nagydologgal" együtt egyszerűen lehúzatunk a vécén. Elég egy fedeles vödröt rendszeresíteni ecetes vízzel feltöltve, amibe a használt pelenkákat dobjuk, majd egyszerre, egy adagban kimossuk. Kicsit több odafigyelést igényel, hiszen kímélő szerekkel célszerű mosni, ilyen pl. a mosószóda vagy a mosódió, de garantáltan megéri a törődést. Nemcsak a baba egészségét védjük ilyen módon, hanem a környezetünket is védjük –sőt, hosszú távban gondolkodva a pénztárcánknak is szívességet teszünk, hiszen 3 éves pelenkás korszakra vetítve kb. harmadába kerül a textilpelenka, amit akár a kistesó is használhat majd.

2012. Április 3., 12:42
Címkék
Értékelés
4 / 5 (43 szavazat alapján)