A látogatói élmény fokozása érdekében weboldalunk cookie-kat használ. Az oldal további böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. Elfogadom További információ
Tyukanyo.hu
Versek, mesék, receptek, gyűjtemények, listák, ünnepi ötletek, kézműves leírások tyúkanyóknak és kiscsibéknek!
www.tyukanyo.hu

Köröz a gólya 4. rész: Első látogatás a védőnőnél

Volt szerencsém találkozni a védőnőmmel. Nagyon szimpatikus, kedves-rendes nő, akinek már unokája is van, de mégsem maradi.

Kiállította a Várandós anyák gondozási könyve nevezetű füzetecskémet, ami röviden "a kiskönyvem" névre hallgat. Ebben aztán szerepel minden adat, amit a felmenőim, a párom, a párom felmenői és a saját egészségem előzményeiről tudni lehet; hogy milyen krónikus betegségek vannak a családban, milyen műtéteken és gyerekbetegségeken estem át… igazán alapos leírás.

A védőnő megmérte a súlyomat (nem árulom el, ez maradjon a kettőnk titka), a vérnyomásomat, és a lelkemre kötötte, hogy a legközelebbi és minden további alkalommal hozzak egy kis üvegben vizeletet, mert ő azt tesztcsíkkal megvizsgálja. Jó.

Aztán kaptam még beutalót vérvételre, ennek nem örülök, de a Porontyért mindent. Megkért, hogy menjek el a házi orvosomhoz és fogászati szűrésre is.

Megkérdeztem tőle, vajon meddig tart ez a hányós állapot, ami kísért engem. Azt mondta, jó eséllyel elmúlik a 12. hét után.

Első látogatás a védőnőnél

Elmentem tehát házi orvoshoz is, aki belgyógyászatilag megvizsgált –magyarul meghallgatott a sztetoszkópjával, és ezt be is írta a kiskönyvembe. Még alig vagyok pár hetes terhes, a kiskönyvem mégis gyakorlatilag tele van.

Még mindig nem látszik rajtam a terhesség fizikailag, de aki ismer, annak feltűnhet, mennyire megváltoztam. Mert honnan ismerhető fel a lüke terhes nő? Hogy még egy műkorcsolya-gálát nézve is képes a könnyeit potyogtatni, hiszen millen szép is az. Hormonok.

9 hetes Porontyom már nem embrió, hanem egyenesen magzat! Már 17-24 mm nagyságú, nagy buci feje a mellkasára simul. Megkezdődik az ízületek és a csontok fejlődése, és a kialakuló izmok segítségével a baba megteszi első mozdulatait. Noha ultrahangos vizsgálaton akár már el lehet kapni ezeket az apró mozgásokat, ahhoz, hogy én is érezzem őket, még sok hétnek kell eltelnie.

 
2007. November 6., 11:02
Értékelés
4 / 5 (37 szavazat alapján)