A látogatói élmény fokozása érdekében weboldalunk cookie-kat használ. Az oldal további böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. Elfogadom További információ
Tyukanyo.hu
Versek, mesék, receptek, gyűjtemények, listák, ünnepi ötletek, kézműves leírások tyúkanyóknak és kiscsibéknek!
www.tyukanyo.hu

Felesleges babaholmik

Amióta anya lettem, több olyan cikkel, publikációval találkoztam már, ami arról szól; mennyibe kerül egy gyerek. Ezek az írások engem mindig megrettentenek, olyan magas összegekkel dobálóznak. Nem csak azt nem veszik figyelembe, hogy egyáltalán nem kell mindenből a legújabb és legdrágább darabot megvenni, de sok olyan dolgot is felsorolnak "nélkülözhetetlen" címszó alatt, ami bizony nagyon is felesleges.

A cikk szubjektív, saját tapasztalatok alapján íródott.

Hol vásároljunk?

Amikor azt mondom, hogy nem kell mindenből a legújabb, akkor nem csak a takarékos, hanem a józan énem is beszél belőlem. Mennyire használ el egy kiságyat a baba? Szinte semennyire, akár 10 babát is vígan kiszolgál minden különösebb felújítás nélkül. Vagy van-e ideje tönkretenni egy 56-os méretű ruhácskát gyerekünknek? Nyilván nincs, a kezdeti méreteket hetek alatt kinövik.

Legegyszerűbb dolgunk akkor van, ha örökölhetünk nagyobb gyerekekről. Nem érdemes visszautasítani 20-30 éves darabokat sem; az én gyerekeim például abban a kiságyban aludtak, amiben annak idején az apjuk is.

Remek vásárt csinálhatunk, ha bababizományikban is szétnézünk. Rendszerint jóval az eredeti ár alatt juthatunk szép állapotú holmikhoz. Sőt, akár ki sem kell mozdulnunk, hiszen a neten keresztül is vásárolhatunk. Akár webáruházakból, akár más anyukáktól. Igaz, ez egy kicsit rizikósabb, de ha sikerül jó kapcsolatokat kiépíteni, megbízható eladókat találni, akkor máris sokat spórolhatunk.

Léteznek még bababörzék, bolhapiacok is pl. a helyi művelődési házakban, a védőnői hálózaton át is hozzájuthatunk sok mindenhez (és adhatunk majd később magunk is feleslegessé vált holmikat a védőnői szakszolgálaton át más babáknak). Legyünk lokálpatrióták.

Ne költekezz!

Mit vegyünk, mit ne vegyünk?

Öltöztetés

Természetesen vennünk kell ruhákat. Jó minőségű, kényelmes, jól kihasználható darabokat. De ne vegyünk ugyanazon méretből túl sokat. Ne vegyünk meg valamit csak azért, mert cuki. Sokan ragaszkodnak a márkás holmikhoz, és hajlamosak csak ilyenekbe öltöztetni a babát. Ennek legfeljebb a mama örül, a babának édes mindegy, mibe csomagoljuk. Ne vásároljunk több szezonra előre. Nem biztos, hogy amiről úgy gondoljuk, jó lesz majd pár hónap múlva, az tényleg úgy is lesz.

Közlekedés

1. Babakocsi

Nagyon jól gondoljuk át, milyen babakocsira is van szükségünk. Ha rossz utakon, sáros, kavicsos terepeken fogjuk naphosszat tolni a kicsit, akkor célszerű nagykerekes, ún. terepes babakocsit venni. Ha azonban leginkább aszfalton, sima terepen fogunk sétálni, célszerű kiskerekes, fürge, fordulékony, bolygókerekes kocsit venni. Fontos, hogy tágas legyen, mert télen, hideg időben a jól felöltöztetett babának is el kell férnie.

Célszerű még a tolókarra is odafigyelni: ha állítható magasságú, akkor a mama és a papa is kényelmesen tudja tolni, derékfájás nélkül. Ha átfordítható, akkor szeles vagy napos időben a kedvezőbb irányba fordíthatjuk arccal a babát.

Hogy nagy kosaras, pohártartós, tárolókkal ellátott legyen, ez már a mi kényelmünket szolgálja.

Gondoljuk át a fentieket, és ez alapján a praktikumot tartsuk inkább a szem előtt, mint a dizájnt. Ha több testvért is szeretnénk, akkor érdemesebb újonnan venni, de egyébként könnyen juthatunk bababizományikban olcsón jó kocsihoz.

2. Hordozó, autósülés Mindig az életkornak és súlynak megfelelőt válasszuk. Ma már szinte kizárólag olyan ülések kaphatók, amelyek megfelelnek a biztonsági előírásoknak, emiatt nem kell aggódnunk. Alacsony árkategóriától a magasig széles a választék. Fontos, hogy autóban MINDIG használjuk, ezt nem szabad megspórolni!

3. Egyéb hordozók Én magam nem tartom felesleges pénzkidobásnak egy hordozókendő vételét, ez azonban a szülők hozzáállásán múlik. Kendőben nemcsak egyszerű és kényelmes a hordozás, a bevásárlás, rendelőben várakozás, de megnyugtatóan hat a babára a szülő közelsége. Sok anyuka úgy tudja leghatékonyabban a házimunkát elvégezni, hogy közben a babát magára köti -így a két keze felszabadul, a baba is megnyugszik, esetleg el is alszik. Újszülött kortól használható -szemben a kengurukkal-, mindössze a megfelelő kötési-hordozási pozíciót kell megtalálnunk.

Etetés

Szoptatott babának semmit sem kell venni előre az etetéshez. Nincs szüksége cumis üvegre, sterilizálóra, cumisüveg-melegítőre. Fejőgépbe sem érdemes beruházni, ha bízunk magunkban, és a szervezetünkben. Ugyanis igény szerint szoptatott babánál annyi tej termelődik, amennyi neki épp szükséges (kereslet-kínálat elv). A mellszívó akkor hasznos, ha úgy érezzük magunkat biztonságban, ha tartalékot képezünk tejből a mélyhűtőben. Vagy ha tudjuk, lesznek időszakok még a baba pici korában, amikor másra kell őt hagynunk. Ilyenkor se cumis üvegból, inkább pohárból itassuk, vagy kanállal etessük. Ha megtanuljuk a kézi fejés technikáját, akkor tejcsatorna-elzáródás esetén sem jelenthet problémát a mellszívó hiánya.

Nem szorosan az etetéshez kapcsolódik, de közvetve ahhoz köthető: ne vegyünk mérleget. Minden etetés előtt és után mérni felesleges és frusztráló lehet. A hetenkénti, majd havonként esedékes méréseket a baba fejlődési ütemének megállapításához elvégzi a védőnő a szakrendelőben.

Folytatása következik.

2008. Július 14., 17:08
Címkék
Értékelés
4 / 5 (31 szavazat alapján)