Tyukanyo.hu
Versek, mesék, receptek, gyűjtemények, listák, ünnepi ötletek, kézműves leírások tyúkanyóknak és kiscsibéknek!
www.tyukanyo.hu

Fonalbaba

Maradék egyszínű fonalból kedves babákat készíthetünk.

Hozzávalók:

maradék egyszínű fonal

Sok fonalmaradék halmozódott fel itthon és gondolkodtam rajta, mit is készíthetnénk belőle. Ekkor jutott eszembe gyermekkorom kedvenc időtöltése, a fonalbaba készítése. Ti is készítettetek annak idején ilyen babákat?

Keressünk két keményfedeles könyvet vagy vágjunk két kartonlapot. A mi babánknál a testéhez egy 16 cm magas könyvet használtunk, a kezéhez pedig egy 10 cm széles könyvet.

Fonalbaba

A nagyobb könyv lapjai közé teszünk egy fonal darabot, amellyel majd a fejénél összekötjük a babát, aztán a fonalat többször körbetekerjük a könyvön. A sárga babát 70-szer tekertem a kéket 28-szor,- hogy milyen magas és milyen vastag babánk lesz, az függ a fonal vastagságától és a tekerések számától. Ha többször tekerünk, duci babát kapunk, ha kevesebbszer akkor vékonyat. Ha túlságosan belemelegednénk, és a szükségesnél jóval többet tekernénk, akkor legfeljebb pompon lesz belőle.

A fonaldarabot, amelyet a fejéhez tettünk, jó szorosan megkötjük, majd a másik szélén a könyvnek elvágjuk a fonalakat.

A kisebb könyv köré is tekerjünk fonalat, jóval kevesebb mennyiséget, mint az előbb, ebből lesz a baba keze. Itt mindkét oldalán elvágjuk a fonalat és egy-egy fonaldarabbal összekötjük mindkét oldalán a szálakat (úgy néz ki, mint egy kis szaloncukor).

Most már csak össze kell állítani a babánkat.

A testénél felülről pár centire összekötjük a fonalat, ebből lesz a baba feje.

Utána nagyjából kettéosztjuk a fonalat, közé helyezzük a kezét, majd a keze alatt ismét elkötjük a babát. A szoknyás lánybabával így el is készültünk. Ha fiúbabát szeretnénk, akkor újra kettéosztjuk a fonalat, hogy kialakítsuk a baba lábát.

Ha sok baba készül, akkor egy koszorúról lelógatva készíthetünk a gyerekszobába a mennyezetre díszt belőle. Ebben az esetben vagy hagyjuk sokkal hosszabbra a fejénél lévő fonalat és azzal rögzítsük a koszorúra, vagy pedig vágjuk rövidre és egy vékony damil vagy fonal segítségével rögzítsük a koszorúhoz.

Nehézségi fok: könnyű, ollóval ügyesen bánó gyerekeknek ajánlott.

2013. Február 19., 08:01
Értékelés
4 / 5 (49 szavazat alapján)