A látogatói élmény fokozása érdekében weboldalunk cookie-kat használ. Az oldal további böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. Elfogadom További információ
Tyukanyo.hu
Versek, mesék, receptek, gyűjtemények, listák, ünnepi ötletek, kézműves leírások tyúkanyóknak és kiscsibéknek!
www.tyukanyo.hu

Gyertyák méhviaszból

2011. November 28., 09:48
Nem is gondoltam volna, hogy mennyire egyszerű módon lehet méhviaszlapból gyertyát készíteni. Most kipróbáltam, és veletek is megosztom.

Szükséges anyagok, eszközök:

méhviaszlap (műlép, méhészeti boltokban olcsóbb)
kanóc (ez lehet felvetőszál, vagy kész talpas kanóc)
vonalzó
sniccer

Tekert gyertya

A méhviasz téglalapokat átlójánál megfelezzük.

Gyertya

Az így kapott háromszög legrövidebb oldala lesz a gyertya magassága, ehhez mérten vágjuk le a kanócot, hogy 1-2 cm-rel túlnyúljon azon.

Gyertya

A kanócot nyomkodjuk bele a lapba, és kezdjük el feltekerni.

Gyertya

Szorosan tekerjük, igyekezzünk tömöríteni közben anélkül, hogy eldeformálnánk.

Gyertya

Ügyeljünk rá, hogy a talprésze mindvégig egy vonalban maradjon, különben nem tud megállni a talpán a kész gyertyánk.

Gyertya

A lapoknak legalább szobahőmérsékletűnek kell lenniük, mert hidegen törik. Ragadni fog, miközben dolgozunk vele, tehát legyünk türelmesek munka közben. Tekerhetjük a lapokat úgy is, hogy téglalap formában hagyjuk, és a rövidebb oldalánál fogva feltekerjük, így egy tömörebb gyertyát kapunk.

Nehézségi fok: könnyű, felügyelet mellett kisgyerekek is elkészíthetik.

Öntött gyertya

Másik módszer, ha megolvasztjuk a lapokat, és formába öntjük. Soha ne tegyük a megolvasztandó viaszt tartalmazó edényt közvetlenül a tűzre, olvasszuk gőz felett, vagy egy üveg edényben mikróban. Én ez utóbbi módszert választottam.

Egy kis fémvödörbe belelógattam egy ceruza segítségével a kanócnak szánt felvetőszálat,

Gyertya

erre öntögettem kis adagokban a megolvasztott viaszt. Szebben mutat színezett viaszlapokból.

GyertyaGyertya

Nehézségi fok: inkább felnőttek készítsék az égés- és forrázás-veszély miatt.

Értékelés
3 / 5 (45 szavazat alapján)
Témához kapcsolódó további cikkeink
Mikulásos szalvétadíszMikulás napján az asztalunkat díszíthetjük ezzel a gyorsan elkészíthető mikulásos szalvétadísszel.
Könyvespolci jelölőA könyvespolc akkor az igazi, ha használjuk, le-fel kerülnek róla a könyvek. Nálunk sok esetben már nem az eredeti helyükre kerülnek vissza a könyvek. Ezen segíthetnek az aranyos állatos könyvespolci jelölők.
Díszek vasalható gyöngybőlGyöngyökkel játszani jó móka és időtöltés. Sok kedves meglepetés készülhet a családnak. Nem elhanyagolható előny, hogy a gyöngyökkel történő játék fejleszti a gyerekek ügyességét, az ujjak finom mozgását, a szem és a kéz koordinációját.
Mobil szellemekkel, denevérrel, halloweeni tökkelHalloweeni hangulatot varázsolhatunk ezzel az egyszerű mobillal. Keressünk neki olyan helyet, ahol jár a levegő, így repkedni fognak a szellemeink, denevérjeink, halloweeni tökjeink.