A látogatói élmény fokozása érdekében weboldalunk cookie-kat használ. Az oldal további böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. Elfogadom További információ
Tyukanyo.hu
Versek, mesék, receptek, gyűjtemények, listák, ünnepi ötletek, kézműves leírások tyúkanyóknak és kiscsibéknek!
www.tyukanyo.hu

Horgolt tyúk

Ezt tyúkot nagyon sokan megvarrták már textilből. Altair elkészítette a horgolt változatát, mi meg elkértük, hogy megoszthassuk veletek.

Hozzávaló anyagok:

- horgolófonal tetszés szerinti színben és vastagságban

Eszközök:

- 3-as horgolótű, vagy a fonal vastagságának megfelelő, más méret

Altair leírása:

1. kép: Először is horgoltam egy arasznyi hosszú láncszemsort. 3-as tűvel YarnArt gombolyagból (100 g/350 m; 70% Pamut, 30% Viszkóz - de ez utóbbi egy a pamut köré tekert selyemszerű szál, szóval nagyon szép), amit a Röltexben vásároltam. A láncszemek száma a három csirke esetében a szemek szorosságától függően így alakult: 55+2 szem, 50+2 szem és 48+2 szem. Az 55 szemes egy kicsit csálé lett,(ld. 10. kép fehéres csirkéje, rózsaszín taréjjal).

Horgolt tyúk 1

2. kép: Félpálcákkal horgoltam végig a sort. A félpálcák úgy készülnek, hogy ráhajtom a tűre a szálat, leszúrok a következő szembe és felhúzok egy hurkot, majd a tűn levő három hurkon keresztül egyszerre húzom át a fonalat.

Horgolt tyúk 2

3. kép: Addig horgoltam, amíg fele olyan magas lett, mint amilyen széles és jó hosszú szállal elvágtam. A szál kb. olyan hosszú, hogy háromszor oda-vissza átéri a félbehajtott kerületét.

Horgolt tyúk 3

4. kép: Itt látszik, hogy ellenőrizhető a legegyszerűbben a szélességének és hosszúságának aránya. Tehát keresztben félbehajtjuk és az átló mentén szintén félbehajtjuk a felénk eső felületét. Ha egybevágó háromszögeket kapunk, mely kiér a szélekig, akkor jók vagyunk. :o)

Horgolt tyúk 4

5. kép: Ezután célszerű a bevarrandó alkatrészeket elkészíteni. A taréj leírása a kép alatt látható.

Horgolt tyúk 5

0. sor: Készítsünk 9+2 láncszemet. Az első láncszem nem számít láncszemnek, mert úgyis nagyon megszorul, ezt láthatjátok a jobb alsó sarkában. :o) A plusz két szem itt is fordulószem.
1. sor: A tűtől a harmadik szembe félpálcát készítünk és a sor végéig minden láncszemre félpálcákat horgolunk.
2. sor: A következő (első) szembe készítsünk egy félpálcát, majd egy láncszemet. A második szembe készítsünk egy kétráhajtásos pálcát. Ez úgy készül, hogy a tűre kétszer ráhajtjuk a fonalat, majd leszúrunk a szembe, hurkot húzunk fel és kettesével lehorgoljuk. Tehát mindig áthúzzuk két szemen a fonalat addig, amíg a tűn egy hurok marad. Még két ilyen duplapálcát horgolunk ugyanabba a szembe. Készítsünk egy láncszemet és a következő két szembe (harmadik és negyedik) egy-egy félpálcát. Ezután megint egy láncszem következik. Az ötödik szembe megint három darab kétráhajtásos pálca kerül, utánuk láncszem és megint két félpálca, utánuk megint láncszem és a következő szembe (8. szem) istmét három kétráhajtásos pálca, megint láncszem és az utolsó 9. szembe pedig az utolsó félpálca. Elvágjuk a fonalat és elkészültünk.
Ez kb. így nézne ki lerövidítve egy újságban: 2 lsz, * 1 félp, 1 lsz, 3 kétráhajtp (mondjuk ebben nem vagyok biztos, hogy így rövidítik), lsz, félp ** csillagtól ism kétszer.

6. kép: Ez a csőre. A csőr leírása a kép alatt látható.

Horgolt tyúk 6

0. sor: 8+2 szemből álló láncszemsor.
1. sor: A tűtől számított harmadik szembe egy félpálcát készítünk és a láncszemsor többi szemébe is egyet-egyet. Így a fordulószemeket figyelmen kívül hagyva 8 félpálcánk lesz.
2. sor: 2 lsz (forduló láncszem) után a szemeket kettesével fogyasztjuk félpálcákkal. Ennek a menete: Ráhajtunk a tűre, majd hurkot húzunk fel a következő (1.) szemen keresztül, de nem horgoljuk le a megszokott módon, hanem újra a tűre hajtjuk a fonalat, újra hurkot húzunk fel a rákövetkező (2.) szemen és ezután a tűn levő 5 hurkon keresztül egyszerre húzzuk át a fonalat. Ezt megismételjük még háromszor a többi szemen is. Már csak 4 félpálcának való helyünk marad.
3. sor: 2 lsz után ismét felére fogyasztunk az előző körben megismert módon. (2 félpálca marad).
4. sor: 2 lsz után megint fogyasztunk, de ennek a végén csak egy lezáró láncszemet horgolunk és elvágjuk a fonalat. Hosszú szállal, mert ezt a csőrt félbe hajtjuk és összevarrjuk, ráadásul ezzel a meghagyott fonallal fogjuk a tyúkra varrni is.

7. kép: Elsőre a lábakat külön-külön készítettem el, de aztán rájöttem, hogy így könnyebb lesz bevarrni. :o)

Horgolt tyúk 7

0. sor: 19+2 szemes láncsor.
1. sor: Minden szembe egy-egy félpálca.
2. sor: 2 lsz, 3 félp, 7 lsz - majd a láncszemeken visszafelé a tűtől a második szemen kezdve kúszószemekkel (vékonyabb ujjak) vagy rövidpálcákkal (képen szereplő vastagságú csirkeujjak) visszajövünk. A kúszószem azt jelenti, hogy a tűt a szembeszúrjuk, hurkot húzunk fel, amit rögtön a tűn levő hurkon is áthúzunk. A rövidpálca ezzel szemben annyiban több, hogy a felhúzott hurkon és a tűn levő hurkon a fonalat újra felvéve húzzuk át. Mikor a legelső láncszembe is került kúszó vagy rövidpálca, akkor a következő 2 szembe ismét félpálcák készülnek, majd megint egy lábujj láncszem oda-vissza, ismét két félpálca, egyik láb utolsó ujja, 1 félpálca a következő szembe, 3 kúszószem a következő három szembe, félpálca, lábbujj, két félpálca, lábujj, két félpálca lábujj, két félpálca. Ezzel - ha jól számoltunk a sor végére is értünk és a fonalat elvághatjuk.

8. kép: A csirkét két oldalán össze kell varrni, úgy, hogy a végén a taréjt közrefogva azt is belevarrjuk. Ehhez ún. merkelőtűt (angolul: tapestry needle) és matracöltést használtam. Tehát a tűt úgy vittem a horgolvány szélének szemei között ide-oda, mint a futóöltésnél, csak nem szorítottam össze. A jobb alsó sarokból indultam a taréj felé, majd vissza is jöttem ugyanezen az útvonalon - hogy erősebb legyen.

Horgolt tyúk 8

9. kép: Amikor ez a része készen van, akkor vatelinnel kitömtem. Ha nincs vatelin, használhatunk vattát is, de azzal számolnunk kell, hogy az összecsomósodik a mosásban, úgyhogy akkor olyan ember kapja, aki nem koszolja össze. Ez után a fonalat a lábrész közepén keresztül az éppen szemben levő részéhez keresztben átszúrva összehúztam a csirke testét. A lábakat folyton a varrásba illesztgetve szintén matracöltéssel előbb az egyik irányba oda-vissza összevarrtam, majd a másik irányba szintén. A szálat elcsomóztam és áthúztam a csirkén, majd kissé megfeszítve elvágtam és visszahúztam a tyúk hasába. A következő képen talán jobban lehet látni, hogy értem ezt. :o)

Horgolt tyúk 9

10. kép: És ezzel elkészült a horgolt csirkénk.

Horgolt tyúk 10
2010. Március 31., 18:49
Értékelés
4 / 5 (35 szavazat alapján)