A látogatói élmény fokozása érdekében weboldalunk cookie-kat használ. Az oldal további böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. Elfogadom További információ
Tyukanyo.hu
Versek, mesék, receptek, gyűjtemények, listák, ünnepi ötletek, kézműves leírások tyúkanyóknak és kiscsibéknek!
www.tyukanyo.hu

Köröz a gólya 13. rész: Szülési terv

Mivel már igencsak a finisben vagyunk, készítettem egy szülési terv-féleséget. Inkább csak magamnak fogalmaztam meg, mit szeretnék és mit nem, na meg azért, hogy kinyomtatva a férjem kezébe nyomjam, és ha eljön az idő, akkor ennek alapján képviselje az érdekeimet.

A dokimmal már korábban átbeszéltem ezeket, és bíztatott, hogy szedjem össze a gondolataimat ilyen formában is, hiszen -mint sok más dolog az életben - a lényeg a fejben dől el.

Tehát amit szeretnék a vajúdás ideje alatt:
- a saját hálóingemben maradni
- enni és inni, ha szükségét érzem
- járkálni, ha nekem úgy jó
- végig magam mellett tudni a férjem
- minden elvégzendő beavatkozásról tájékoztatást kapni, annak szükségességét alátámasztani.

Ez utóbbitól félek a legjobban, hogy nem tartják be. Nekem fontos, hogy tudjam, mikor mit, és pláne miért tesznek velem. Tudom, hogy nagyon kiszolgáltatott leszek -illetve egy fenét, nem tudok én semmit, hisz sosem szültem!-, de nekem alapból olyan a természetem, hogy nehezen adom ki az irányítást a kezemből. Így hát ha mégis, akkor tudnom kell, hogy jó kezekben vagyok. Kezeljenek akkor is egyenrangú partnerként, beszéljék meg velem, kérjék az engedélyemet és a beleegyezésemet.

Nem tudom, mennyire tolerálják ezt majd a kórházban. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a férjem akkor is kiálljon ezek mellett a tervpontok mellett, ha én képtelen leszek.

Nagyon szeretném, ha minden mehetne a maga ütemében. Nincs kifogásom a beöntés és borotválás ellen. Az előbbi állítólag sokaknak jelentős megkönnyebbülést hoz, és a szülés is jobban haladhat tőle, az utóbbit meg elintézem még itthon.

Szülési terv

Nem szeretnék:
- felesleges beavatkozásokat
- folyamatos monitorozást
- burokrepesztést rutinból
- oxitocynt rutinból
- kézzel tágítást
- gátmetszést.

Nem tudom, mennyire idealisták az elképzeléseim, és mennyi lesz ebből valóban megvalósítható. Nagyon-nagyon remélem, hogy a legtöbb pontban tartható lesz ez a terv. És bár nem gondolom, hogy a szülés módja egy életre meghatározza a viszonyomat a gyerekemmel, de mindenesetre szeretném, ha a világ legtermészetesebb és legcsodálatosabb folyamataként élnénk meg mindketten a születést.

Bogi már 36 hetes. Bármelyik pillanatban megszülethet, nem lenne semmi baj. Kb 46 cm, és 2,5 kg. Arca nagyjából elnyerte a végső formáját, már nincs az a tipikus madárfióka feje. A legtöbb baba fején már pelyhedzik a haja. Mostantól minden héten járunk NST-re (vagy CTG-re, ki hogy hívja), azaz magzati szívhang vizsgálatára.

2008. Június 3., 17:02
Értékelés
4 / 5 (40 szavazat alapján)