A látogatói élmény fokozása érdekében weboldalunk cookie-kat használ. Az oldal további böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. Elfogadom További információ
Tyukanyo.hu
Versek, mesék, receptek, gyűjtemények, listák, ünnepi ötletek, kézműves leírások tyúkanyóknak és kiscsibéknek!
www.tyukanyo.hu

Köröz a gólya 13. rész: Szülési terv

2008. Június 3., 17:02
Mivel már igencsak a finisben vagyunk, készítettem egy szülési terv-féleséget. Inkább csak magamnak fogalmaztam meg, mit szeretnék és mit nem, na meg azért, hogy kinyomtatva a férjem kezébe nyomjam, és ha eljön az idő, akkor ennek alapján képviselje az érdekeimet.

A dokimmal már korábban átbeszéltem ezeket, és bíztatott, hogy szedjem össze a gondolataimat ilyen formában is, hiszen -mint sok más dolog az életben - a lényeg a fejben dől el.

Tehát amit szeretnék a vajúdás ideje alatt:
- a saját hálóingemben maradni
- enni és inni, ha szükségét érzem
- járkálni, ha nekem úgy jó
- végig magam mellett tudni a férjem
- minden elvégzendő beavatkozásról tájékoztatást kapni, annak szükségességét alátámasztani.

Ez utóbbitól félek a legjobban, hogy nem tartják be. Nekem fontos, hogy tudjam, mikor mit, és pláne miért tesznek velem. Tudom, hogy nagyon kiszolgáltatott leszek -illetve egy fenét, nem tudok én semmit, hisz sosem szültem!-, de nekem alapból olyan a természetem, hogy nehezen adom ki az irányítást a kezemből. Így hát ha mégis, akkor tudnom kell, hogy jó kezekben vagyok. Kezeljenek akkor is egyenrangú partnerként, beszéljék meg velem, kérjék az engedélyemet és a beleegyezésemet.

Nem tudom, mennyire tolerálják ezt majd a kórházban. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a férjem akkor is kiálljon ezek mellett a tervpontok mellett, ha én képtelen leszek.

Nagyon szeretném, ha minden mehetne a maga ütemében. Nincs kifogásom a beöntés és borotválás ellen. Az előbbi állítólag sokaknak jelentős megkönnyebbülést hoz, és a szülés is jobban haladhat tőle, az utóbbit meg elintézem még itthon.

Szülési terv

Nem szeretnék:
- felesleges beavatkozásokat
- folyamatos monitorozást
- burokrepesztést rutinból
- oxitocynt rutinból
- kézzel tágítást
- gátmetszést.

Nem tudom, mennyire idealisták az elképzeléseim, és mennyi lesz ebből valóban megvalósítható. Nagyon-nagyon remélem, hogy a legtöbb pontban tartható lesz ez a terv. És bár nem gondolom, hogy a szülés módja egy életre meghatározza a viszonyomat a gyerekemmel, de mindenesetre szeretném, ha a világ legtermészetesebb és legcsodálatosabb folyamataként élnénk meg mindketten a születést.

Bogi már 36 hetes. Bármelyik pillanatban megszülethet, nem lenne semmi baj. Kb 46 cm, és 2,5 kg. Arca nagyjából elnyerte a végső formáját, már nincs az a tipikus madárfióka feje. A legtöbb baba fején már pelyhedzik a haja. Mostantól minden héten járunk NST-re (vagy CTG-re, ki hogy hívja), azaz magzati szívhang vizsgálatára.

Értékelés
4 / 5 (40 szavazat alapján)
Témához kapcsolódó további cikkeink
Köröz a gólya 12. rész: KészülődésMegvolt nemrég a 30 hetes uh; minden rendben. Gondolom, ideje lenne lassan összepakolni a kórházi pakkom.
Köröz a gólya 14. rész:  SzületéstörténetMegszületett Bogi. Legszívesebben világgá kiáltanám, hiszen mindenkinek tudnia kell, hogy íme, itt van a földkerekség legtökéletesebb pici kis lénye, a mi Bogink. Ha valaha is azt hittem, hogy el tudom képzelni, milyen a szülés, hát nagyot tévedtem. Nem olyan, nagyon nem. Mindennél fájdalmasabb és mindennél felemelőbb.
Fogamzásgátlás hormonmentesen: Lea(X)Azt mondják, egy nő két dologért tesz meg mindent: hogy legyen gyereke, vagy éppen ne. Bármelyik élethelyzetben is vagy, biztosan van olyan szakasza az életednek, amikor el kell gondolkodnod arról, hogyan védekezz.
Női naptárEgy nő életében fontos, hogy mindig tisztában legyen az utolsó menstruációjának időpontjával, ezért készítettünk egy nyomtatható kis naptárat.