A látogatói élmény fokozása érdekében weboldalunk cookie-kat használ. Az oldal további böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. Elfogadom További információ
Tyukanyo.hu
Versek, mesék, receptek, gyűjtemények, listák, ünnepi ötletek, kézműves leírások tyúkanyóknak és kiscsibéknek!
www.tyukanyo.hu

Köröz a gólya 3. rész: Az első sztárfotó

Hatalmas esemény történt: megvolt az első ultrahang! Asszony legyen a talpán, aki kibírja könnyek potyogtatása nélkül.
Ultrahang

Aszongya: "Az uterus nagyobb, benne 30 mm-es petezsák van embriocsomóval. CRL: 14 mm. Gestacio: méret alapján 7-8. hét."
Porontyunk jó helyen van, a világ legkényelmesebb palotája az övé. Mondjuk azt még tisztáznom kell, mi az a CRL.
Meg is van, háááát, alapszintű orvosi képzettségre nem árt idejekorán szert tenni egy terhes nőnek, azt már látom.

CRL: ülőmagasság /fejtető-popsi között/
BPD: két falcsont közötti távolság, ha a baba fejét szemből nézzük, a fej "szélessége".
OFD: fronto-occipitális távolság, ha a baba fejét oldalról nézzük, a fej "hossza".
THQ: thorax, mellkas átmérő
AD: abdominal, hasátmérő
FL: femur, combcsont meghatározás
HU: humerus, felkar hossza.

Találtam az egyik babás könyvemben egy méret-táblázatot, eszerint Poronty épp akkora, amekkorának lennie illik.

Na de vissza a rendelőbe: Dr. Hidegkéz gratulált, és megkérdezte, dolgozom-e. Mondtam, éppen szabadságon vagyok. Kérdi, hogy érzem magam. Mondom: terhesen. Hányok és alszom naphosszat. Doki bíztatóan megpaskolta a karomat: lesz ez még így se, kedveském! Meghánytuk (hehe) -vetettük a dolgot, és úgy döntöttünk, nem kell nekem a munka élharcosának lennem, ha egyszer nem érzem jól magam; írt egy javaslatot a háziorvosomnak, miszerint ő úgy gondolja, jobb lenne nekem táppénzen. Aztán ha jobban érzem magam, esetleg vissza is mehetek pár hónapot dolgozni, rajtam áll.

Kaptam másik papírt is, ezzel a védőnőhöz kell mennem, aki majd kiállítja a terhesgondozási kiskönyvemet.

Amúgy nem viccelek, tényleg naphosszat rosszul vagyok: nem ízlik sem édes, sem sós. És fene essen abba, aki kitalálta a _reggeli_ rosszullét kifejezést, minek kábítja a népet? A hányinger egyáltalán nem elégszik meg azzal, hogy csak reggel gyötörjön, a nap bármelyik szakában képes lennék arra, hogy visszafordítsam az emésztendő ételt.

Megkérdeztem Zsófit, ő hogy élte túl.
Válasza:
Drága Katám, tudom, mennyire szenvedhetsz most, én mindhárom gyerekemmel átéltem ezt. Tiszta szívemből irigyeltem azokat a kismamákat, akik megúszták a hányattatásokat (hogy stílszerű legyek).
Néhány jótanács: készíts az ágyad mellé egy kis korpás kekszet, és mielőtt felkelnél, rágcsálj el reggelente néhányat. Ne igyál szénsavasat, ne egyél zsírosat és fűszereset. A gyomrod sose legyen üres, de túltelített se. Inkább egyél többször keveset. Egyesek esküsznek a gyömbérteára, próbáld ki, hátha Nálad is beválik. Ja, és ne engedd, hogy beléd beszéljék a rosszullétek miatt, hogy biztos fiad vagy biztos lányod lesz, én Ábellel éppúgy hánytam, mint a lányokkal.
Ölellek: Zsófi.

Igyekszem betartani a javallatokat, bármit megteszek, csak érezzem magam jobban.

Porontyunk a 8. héten már meghaladja az 1 cm-t. Vagyis már látványos méretű! A két agyfélteke fejlődése is mostanra tehető; valamint láblemezek és ujjsugarak jelennek meg, aztán az ujjak elkülönülnek egymástól. A húgyhólyag telítődik, a vesék beindulnak. Ami nagyon meglepő: az íny alatt megkezdődik a fogfejlődés. Ilyen korán! A kicsi szíve már most nagyon fejlett, megvannak a pitvarok és a kamrák, percenként 140-150-et ver; a vére kering, szóval tökéletesen működik odabent minden.
A méhem pedig immár narancs nagyságú, lassan látszódni fog már "valami gyanús" rajtam. Nagyon várom.

Jövő héten megyek a védőnőhöz, remélem, jóban leszünk.

2007. Október 31., 08:11
Értékelés
4 / 5 (47 szavazat alapján)