A látogatói élmény fokozása érdekében weboldalunk cookie-kat használ. Az oldal további böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. Elfogadom További információ
Tyukanyo.hu
Versek, mesék, receptek, gyűjtemények, listák, ünnepi ötletek, kézműves leírások tyúkanyóknak és kiscsibéknek!
www.tyukanyo.hu

Köröz a gólya 7. rész: Az AFP és én

A terhes nőknek különböző titokzatos szavakat és rövidítéseket kell megismerniük, hogy aztán a beavatottak magabiztosságával dobálódzhassanak velük.Az egyik ilyen az AFP, aminek szintjét a terhesség 16-18. hetében nézik.

Hogy miről is beszélek: az AFP-szűrés egy vérvizsgálati eljárás, melynek során a várandós anyák vérében lévő alfa-fetoprotein szintet mérik meg. Az alfa-fetoprotein a magzat májában termelődik, bejut a magzatvízbe, ahonnan a placentán keresztül átjut az anya vérébe.

Utánanéztem, mi a jó érték. Azaz csak néztem volna, mert sajnos nem egyértelmű, függ az anya korától és testsúlyától, valamint a terhesség pontos korától. Ikreknél megint más a helyzet. De még így sem egyszerű, mert nem minden labor ugyanabban a mértékegységben adja meg a mért értéket.

A magas AFP-érték velőcsőzáródási rendellenességeket mutathat, pl. nyitott gerincet, az agykoponya hiányát, hasfalhiányt. Ikreknél általában magasabb az AFP koncentrációja akkor is, ha teljesen egészségesek. Okai lehetnek még az anyai szervezetben lévő gyulladások, daganatok, vagy ha a terhesség előrehaladottabb a számítottnál. És olyan is van, hogy nem tudni, mi okozza a magas értéket, hiszen a baba és a mama is egészséges.

Az alacsony AFP érték jelezhet elhalt terhességet, Down-szindrómát, vagy az anya kezeletlen cukorbetegségét. Olyankor is alacsonyabb, ha a várandóság fiatalabb a számítottnál.

Köröz a gólya 7. rész: Az AFP és én

De mielőtt előre kétségbe esnék (az esetlegesen) a normálistól eltérő értékek miatt, megfogadom az orvos tanácsát: "...az anyai szérum-AFP-vizsgálat csupán szűrőteszt, melynek normál értéke igen tág határok között változhat. Ez egyben azt is jelenti, hogy normálistól eltérő érték egyáltalán nem jelenti a magzat betegségét, azonban ezeket a terhespopulációból kiszűrt kismamákat tanácsos genetikai centrumba irányítani."

A lényeg, hogy levették a vért az AFP méréséhez, egyúttal hepatitiszre is megszűrnek. Kezdek hozzászokni ehhez a sok vérvételhez. Eredményemet a védőnőmnek fogják megküldeni kb. 2 hét múlva.

Mi újság odabent a 16 hetes Poronttyal? Már kb. 16 centi, és egyre gyorsabban növekszik. Csontjai és ízületei tovább fejlődnek, emiatt jó eséllyel már az anya is megérzi mozgását (én sajnos még nem, illetve nem vagyok benne biztos, hogy azt érzem-e). Testét finom kis szőrpihécskék borítják, és jó felbontású ultrahangkészülékkel már egyértelműen látszik a neme. Bőre még olyan vékony, hogy átlátszanak rajta a véredények. A szemek az arc elülső részére kerültek és a baba - egyelőre csukott szemmel - elkezd pislogni. Megjelentek a szempillák, és kinőtt a szemöldök. Van már körme, és az ínye alatt ott a 20 tejfog csírája.

2007. December 27., 18:23
Értékelés
4 / 5 (31 szavazat alapján)