A látogatói élmény fokozása érdekében weboldalunk cookie-kat használ. Az oldal további böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. Elfogadom További információ
Tyukanyo.hu
Versek, mesék, receptek, gyűjtemények, listák, ünnepi ötletek, kézműves leírások tyúkanyóknak és kiscsibéknek!
www.tyukanyo.hu

Intő jel a tömeges denevérpusztulás - Újra itt a kullancsszezon!

A súlyos betegségeket terjesztő kullancsok Magyarországon rendkívül elterjedtek. A természeti környezet érintettségét jól jellemzi, hogy rengeteg a hordozó erdei állat, a denevérek pedig nagy számban áldozatául is estek a parányi élősködőknek. Az évente kiadott fertőzöttségi térképek szerint Budapest és agglomerációs körzete, Pest, Nógrád, Vas, Zala és Somogy megye tartoznak a magas rizikófaktorú területek közé.

Szakemberek a Börzsöny barlangjaiban nemrég tömeges denevérpusztulásra lettek figyelmesek. A megvizsgált tetemekben rengeteg apró vérszívóra bukkantak, az ezek által terjesztett betegségek okozták a repülő emlősök elhullását. Intő jel ez mindenkinek most, a kullancsszezon kezdetén. A globális felmelegedés nyomán ugyanis egyre több van ebből a rovarból. Vannak olyan fajok, amelyek kifejezetten a denevérekre támadnak, mások azonban nem válogatják meg az áldozatukat, és emberekre is rákapaszkodnak.

Magyarországon több mint 18 féle kullancs él, ennek a fele terjeszt betegséget. Az idei tél kedvezett szaporodásuknak, mostanra már elő is bújtak rejtekükből. Főként tavasszal és nyár elején rajzanak ki, majd ősszel is van egy újabb, kisebb hullám. A 2-3 milliméteres támadók a déli, napsütötte órákban árnyékba húzódnak, más napszakban viszont aktívak. Mondjunk hát le a természetjárásról? Dr. Kapiller Zoltán állatorvos, a Kullancsszövetség elnöke szerint ha valaki ismeri az erdő veszélyeit és felkészül ellene, biztonsággal töltheti a szabadidejét a természetben.

Hogyan védekezhetünk ellenük?

Erre számos bevált módszer létezik, ilyen a megfelelően zárt öltözködés, különféle ellenszerek, riasztó spray-k alkalmazása – ajánlja a specialista. – A gond az, hogy ma már nemcsak erdei kirándulás során kell gondolni a betegségeket terjesztő vérszívók elleni védelemre, hanem a városi parkokban, kertekben, játszótereken is. A kedves, mesékből népszerű sünök például többféle kullancsfajt, egyszerre akár 100-150 darab rovart is hoznak-visznek magukkal a lakott területekre.

Kapiller doktor az élősködők elleni segítségként kertben a gyakori fűnyírást, gyomirtást és a sünök búvóhelyéül szolgáló farakások felszámolását, a kapuk aljának megerősítését javasolja. A szakértő a körültekintő természetjárás és a kertek, udvarok gondozása mellett mindenkinek ajánlja a vérszívók terjesztette agyvelő- és agyhártyagyulladás elleni védőoltást.

- Erdőbe, táborba, vakációra induló gyerekek és szüleik még most is kérhetik a vakcinát háziorvosuktól, gyermekorvosuktól. Szerencsére nem kell hosszú ideig várni a védettség kialakulására. Kapható olyan oltóanyag, amelynél az első adag vakcina beadását követően két héttel már be lehet adni a második oltást. Ennél az úgynevezett "gyorsított oltási sémánál" már a második szúrás utáni napokban kialakul a megfelelő védelem – magyarázza a doktor. - Nem mellékes, hogy olyan tűvel csomagolják készre az injekciót, amely a korábbinál kevésbé fájdalmasan juttatja be a hatóanyagot a szervezetbe.

Természetesen minden védekezés ellenére is érhet bennünket vagy kedvenc háziállatunkat kullancstámadás. Ezért fontos a gyógyszertárakban, az állatpatikákban, sőt a benzinkutaknál is kapható kullancseltávolító kanalat beszereznünk, amellyel könnyen megszabadulhatunk a bőrbe fúródott rovartól.

Márton Anita

2010. Június 7., 17:50
Címkék
Értékelés
3 / 5 (34 szavazat alapján)