A látogatói élmény fokozása érdekében weboldalunk cookie-kat használ. Az oldal további böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. Elfogadom További információ
Tyukanyo.hu
Versek, mesék, receptek, gyűjtemények, listák, ünnepi ötletek, kézműves leírások tyúkanyóknak és kiscsibéknek!
www.tyukanyo.hu

Makramé 21 cm-es karkötő

Kedves ajándék lehet nagymamáknak, anyukáknak, lánytestvéreknek, kedvenc barátnőnek ez az egyszerűen elkészíthető karkötő.

Szükséges anyagok:

- 2 db 120 cm hosszú felvető fonal
- 2 db 60 cm hosszú fonal
- Pár gyöngy díszítéshez.

A képen látható karkötő fehér felvető fonalból készült, de készíthetjük bármilyen fonalból, de úgy a fonal hosszát ki kell tapasztalni, mennyire is van szükség.

A sima csomó készítésének módját itt olvashatja el

A 4 szál fonalunkat összefogjuk és a végétől számítva kb. 20 cm-re összecsomózzuk. A csomót nem húzzuk túl szorosra, hogy a munka végén ki tudjuk bontani.

Makramé karkötő

A munka menete:

  • 34 sima csomót csinálunk.
  • A 2 középső szálat összefogjuk, és 1 szem gyöngyöt ráhúzunk.
  • Utána 4 sima csomót csinálunk
  • A 2 középső szálat összefogjuk, és 1 szem gyöngyöt ráhúzunk.
  • Utána 4 sima csomót csinálunk
  • A 2 középső szállat összefogju,k és 1 szem gyöngyöt ráhúzunk.
  • Utána 34 sima csomóval befejezzük a munkát.

Azt a csomót, amivel a 4 szálat egybe csomóztuk, kibontjuk, a két végét összefogjuk és a munka végén összecsomózzuk. Előtte azért célszerű felpróbálni a kézre, elég hosszú-e a karkötő. Ha nem, akkor mindkét végén a fonalból köthetünk pár sima csomót. Ha túl hosszú, akkor mindkét oldaláról ugyanannyit visszabontunk.

A fonal mennyiség kiszámolásánál a munka kezdetén és a végén érdemes kb. 15-20 cm maradék szállal számolni, hogy biztonságosan össze lehessen a két végét dolgozni. A két szélszál hosszának kb. 4-5-ször többnek kell lennie, mint a kész munka végleges mérete. Pl. egy 20 cm hosszú karkötő eseten a középső szálak 20+20+20 = 60 cm, a két szélszál 20+4*20+20=20+80+20=120 cm. A szükséges fonal hosszát nagyban befolyásolja a fonal vastagsága, ezért komolyabb munka előtt érdemes agy kisebb próbadarabot készíteni a fonalak hosszának kiszámításához.

Elkészítési idő: kb. 45-60 perc kezdőknek.

Nehézségi fok: közepesen nehéz, kisebb gyerekeknek is ajánlott felnőtt segítségével.

2007. Április 20., 20:21
Értékelés
4 / 5 (42 szavazat alapján)