A látogatói élmény fokozása érdekében weboldalunk cookie-kat használ. Az oldal további böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. Elfogadom További információ
Tyukanyo.hu
Versek, mesék, receptek, gyűjtemények, listák, ünnepi ötletek, kézműves leírások tyúkanyóknak és kiscsibéknek!
www.tyukanyo.hu

Makramé 21 cm-es karkötő

2007. Április 20., 20:21
Kedves ajándék lehet nagymamáknak, anyukáknak, lánytestvéreknek, kedvenc barátnőnek ez az egyszerűen elkészíthető karkötő.

Szükséges anyagok:

- 2 db 120 cm hosszú felvető fonal
- 2 db 60 cm hosszú fonal
- Pár gyöngy díszítéshez.

A képen látható karkötő fehér felvető fonalból készült, de készíthetjük bármilyen fonalból, de úgy a fonal hosszát ki kell tapasztalni, mennyire is van szükség.

A sima csomó készítésének módját itt olvashatja el

A 4 szál fonalunkat összefogjuk és a végétől számítva kb. 20 cm-re összecsomózzuk. A csomót nem húzzuk túl szorosra, hogy a munka végén ki tudjuk bontani.

Makramé karkötő

A munka menete:

  • 34 sima csomót csinálunk.
  • A 2 középső szálat összefogjuk, és 1 szem gyöngyöt ráhúzunk.
  • Utána 4 sima csomót csinálunk
  • A 2 középső szálat összefogjuk, és 1 szem gyöngyöt ráhúzunk.
  • Utána 4 sima csomót csinálunk
  • A 2 középső szállat összefogju,k és 1 szem gyöngyöt ráhúzunk.
  • Utána 34 sima csomóval befejezzük a munkát.

Azt a csomót, amivel a 4 szálat egybe csomóztuk, kibontjuk, a két végét összefogjuk és a munka végén összecsomózzuk. Előtte azért célszerű felpróbálni a kézre, elég hosszú-e a karkötő. Ha nem, akkor mindkét végén a fonalból köthetünk pár sima csomót. Ha túl hosszú, akkor mindkét oldaláról ugyanannyit visszabontunk.

A fonal mennyiség kiszámolásánál a munka kezdetén és a végén érdemes kb. 15-20 cm maradék szállal számolni, hogy biztonságosan össze lehessen a két végét dolgozni. A két szélszál hosszának kb. 4-5-ször többnek kell lennie, mint a kész munka végleges mérete. Pl. egy 20 cm hosszú karkötő eseten a középső szálak 20+20+20 = 60 cm, a két szélszál 20+4*20+20=20+80+20=120 cm. A szükséges fonal hosszát nagyban befolyásolja a fonal vastagsága, ezért komolyabb munka előtt érdemes agy kisebb próbadarabot készíteni a fonalak hosszának kiszámításához.

Elkészítési idő: kb. 45-60 perc kezdőknek.

Nehézségi fok: közepesen nehéz, kisebb gyerekeknek is ajánlott felnőtt segítségével.

Értékelés
4 / 5 (42 szavazat alapján)
Témához kapcsolódó további cikkeink
Makramé alapjai 1. rész - Spirál mintaA makramé az 1960-as években vált népszerű kézimunkafajtává és iparművészeti ággá Európában és Amerikában. Makramé technikával leginkább dekoratív faliképek, divatékszerek, táskák, lámpák, függő virágtartók és karkötők készülnek.
Makramé alapjai 2. rész - Egyenes mintaA makramé-munkáink során sokféle csomózást alkalmazhatunk, most az egyenes mintát létrehozó csomókat tanulhatjuk meg.
Makramé virágtartó mini cseréphezKedves ajándék lehet nagymamáknak, anyukáknak lánytestvéreknek, kedvenc barátnőnek ez az egyszerűen elkészíthető virágtartó, vehetünk hozzá egy apró cserepes virágot is.
Makramé babaKedves ajándék lehet nagymamáknak, anyukának, óvó néniknek, lánytestvéreknek, ovis-sulis barátnőnek ez a gyorsan elkészíthető baba.
Anyák napja alkalmáraAnyák napját Magyarországon minden évben május első vasárnapján ünnepeljük. Az első megemlékezést 1925-ben szervezték. 2017-ben május 7-én lesz Anyák napja.