A látogatói élmény fokozása érdekében weboldalunk cookie-kat használ. Az oldal további böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. Elfogadom További információ
Tyukanyo.hu
Versek, mesék, receptek, gyűjtemények, listák, ünnepi ötletek, kézműves leírások tyúkanyóknak és kiscsibéknek!
www.tyukanyo.hu

Narancs dzsem

Narancs- és fahéjillat nélkül nincs is igazi karácsonyi hangulat. A narancsdzsemet viszonylag egyszerű elkészíteni, sokáig eláll, és kicsi üvegekbe töltve, egyéni címkékkel és tetővel feldíszítve ajándéknak is ideális. Ízlés szerint lehet kesernyésre vagy édesebbre készíteni. Pirítósra vagy kalácsra kenve remek reggeli vagy vacsora, de töltelékként sütemények készítéséhez is felhasználható.

Hozzávalók 4 darab 3,5 decis üveghez:

1 kg BIO narancs
fél liter 100%-os rostos narancslé
zselésítő anyag 1 kg gyümölcshöz
1 kg kristálycukor
2 citrom leve
1 tasak vaníliáscukor
fél mokkáskanál fahéj
3-4 szem szegfűszeg
1 szem csillagánizs (elhagyható)
3 cl Campari vagy piros gyümölcsszörp

Elkészítése:

A narancsokat mossa meg forró vízben és törölje szárazra. Nagyon vékonyan (burgonyahámozóval) szedje le a narancsszínű héjat. Ha a fehér rész is rajta marad, keserűbb lesz a dzsem. A narancsszínű héjat gyufaszál vastagságúra aprítsa fel, dobja forrásban levő vízbe, főzze öt percig, majd tíz percig áztassa hideg vízben. Ezután szűrje le, és konyharuhára terítve szárítsa meg. A gyümölcsről hámozza le a maradék fehér héjat is, majd a fehér hártya közül éles késsel vágja ki a gerezdeket. A héjban, a hártyák közt maradt, és a filézés közben keletkező levet öntse a rostos narancsléhez. Keverje a zselésítő anyagot a csomagoláson olvasható recept szerint a gyümölcshúshoz. A narancslevet egy lábosban keverje össze a kristálycukorral, a citromlével, a vaníliáscukorral, a fűszerekkel és a narancshéjcsíkokkal, forralja fel, majd fedő nélkül időnként megkeverve főzze 5 percig. Adja hozzá a zselésítőanyaggal elkevert narancshúst, és állandó kevergetés mellett főzze az újraforrástól számítva 2 percig. A még híg masszát vegye le a tűzről, és keverje bele a Camparit/szörpöt. A fűszereket dobja ki a dzsemből, ha szükséges, szedje le a habját.

Töltsön fel egy tepsit egy ujjnyi meleg vízzel, ebbe állítsa bele a négy befőttesüveget. Töltse mindegyiket teli a dzsemmel, azonnal zárja le és állítsa őket fejtetőre. Öt perc múlva visszafordíthatja, és kész is a dzsem.

2006. December 2., 23:10
Címkék
Értékelés
5 / 5 (38 szavazat alapján)