Tyukanyo.hu
Versek, mesék, receptek, gyűjtemények, listák, ünnepi ötletek, kézműves leírások tyúkanyóknak és kiscsibéknek!
www.tyukanyo.hu

Szépítő, gyógyító őszi gyümölcsök

Fűben-fában orvosság van -tartja a népi bölcsesség, és ezt természetesen igaz most érő gyümölcseinkre is. Kívül-belül megszépítenek, egészségesen tartanak.

Áfonya

Áfonya

Kiváló antibakteriális hatású. Kezdődő fertőzéseknél képes megakadályozni a betegség kialakulását. Jót tesz az epének, a vesének.

Tartalmaz gyümölcssavakat, pektint, cukrot, vasat, flavonoidokat, A-, C- és D-vitamint, cseranyagot.

Fogyaszthatjuk nyersen, lekvárként, gyümölcsmártásként, szörpként, napi fogyasztásra is ajánlott.

 

Alma

Alma - gyümölcs

Az alma fogyasztása különösen ajánlott várandós és szoptatós kismamáknak, kisgyerekeknek. "Naponta egy alma távol tartja az orvost" –biztosan mindenki hallotta már ezt az örök érvényű igazságot. A gyümölcs húsa gazdag pektinekben, a nyers reszelt alma hatásos a hasmenés ellen.
Nyersen fogyasztva segíti az emésztést, vitamin-, foszfor- és almasav-tartalmánál fogva az agyra jótékonyan hat, a vese és a máj működését is szabályozza. A tapasztalat azt igazolja, hogy ott, ahol sok almát fogyasztanak, köszvényes beteg nemigen fordul elő. Az almalé frissen üdítő és kiválasztást fokozó ital, láz, gyulladás, rekedtség, álmatlanság, köszvény és emésztés körüli zavar esetén is ajánlott.

 

Körte

Körte - gyümölcs

Homérosz a körtét az istenek ajándékának nevezte. A körte ugyan nem tartalmaz jelentős mennyiségű ásványi sót vagy vitamint, de olyan összetételű a gyümölcs, hogy számos betegség gyógyítására felhasználható. A gyomorbajosok és a vese bajosok számára a legjobb, ha a kicentrifugázott levét isszák.
A körtében találunk A- és B-vitamint (tiamin, rivoflamin, niacin, folsav); a benne rejlő C- és E-vitamin, kálium, pektin, vas, jód és kalcium révén a kiegyensúlyozott étrend fontos eleme lehet. A gyomorkímélő diétákhoz, illetve alacsony kalóriatartalma miatt a fogyókúrázóknak is ajánlják fogyasztását. Érdemes közvetlen étkezés előtt fogyasztani.
A körte leve hűsítőleg hat a gyomorhurutra. Kalciumtartalmánál fogva hozzájárul, hogy a csontok erősek, és egészségesek legyenek, a benne lévő pektin segíti az emésztést, serkenti a belek működését, ezáltal megakadályozza a székrekedést; ideális a szervezet méregtelenítéséhez.
Ha tíz napon keresztül naponta egy-két kilogramm hámozott körtét eszünk, pozitívan hat a vese működésére, valamint csökkenti a vérnyomást. Gyakran ajánlják fogyasztását érelmeszesedésben szenvedő betegeknek, illetve a vese panaszokban szenvedő betegeknek.
A körte leve a benne rejlő B-vitaminok által kitűnő itala a szív érrendszerbeli problémákkal küszködőknek. A körtében található vas erősíti vörös vérsejteket. A természetgyógyászok a jódban gazdag gyümölcsöt javasolják a strúmában szenvedőknek. Csökkenti a vér koleszterinszintjét, fogyasztása segít a vért megtisztítani, és ezzel enyhíti a reumatikus fájdalmakat.

 
 

Birsalma

Birs

A görög és római mitológiában Aphrodité, illetve Vénusz egy aranyalmát -arany birsalmát - kap Paristól, aki őt a legszebb istennőnek tartja. Így az ókorban a szerelem és a boldogság gyümölcsévé vált.

A birs finom vegyes gyümölcslevekben és lekvárokban. Leggyakrabban birsalmasajtot készítenek belőle, mely magában és süteményekben is finom. A birs színe a befőzés során rózsaszínné változik.

C vitamint és P vitamint tartalmaz. A P vitamin (citrintartalom) esetenként megelőzi, vagy elősegíti a skorbut, a vérzékenység gyógyulását. Magas még ásványisó tartalma és almasavat, csersavat is tartalmaz.

A népi gyógyászat hűsítőnek, lágyítónak, nyugtatónak ismeri: szemre, bőrre, égési sebre, fagyásra. Magjából készült vizes oldat hasznos a gyomor- és torok nyálkahártyáinak gyulladásainak kezelésére.

 

Őszibarack

Őszibarack

Az őszibaracknak magas az A- és C-vitamin, magnézium- és kalcium, illetve a boron tartalma. A borontartalmával emeli a férfi és a női hormon szintet. A vitaminoknak köszönhetően kitűnő antioxidáns, főleg, hogy nem szűkölködik szelénben sem, így hormonkiegyenlítőként is segítségünkre lehet, különösen változó korban levő nőknél. Magas niazin ( B3 vitamin)-, magnézium-, szelén-, és cinktartalma javítja a közérzetet és segít leküzdeni az idegességet.
Azoknál a betegségeknél, ahol a vér tisztítására, a gyulladás megszüntetésére van szükség, kiválóan alkalmazható. Kiváló vérnyomáscsökkentő. Az izmok működtetésében, felfrissítésében is hasznosítható gazdag ásványtartalmának (kalcium, magnézium, kén, szilícium) köszönhetően. Így például az öregkori reszketésben. Gazdag B-vitamin tartalma az emésztési és idegrendszeri karbantartásra teszi alkalmassá. Segíti az emésztést A-vitamin, káliumtartalmának és savasságának köszönhetően. Tisztítja a húgyvezetékeket, vizelethajtó.
A kozmetikai ipar már régóta tisztába van jótékony hatásával, és ki is használja a természet adta lehetőségeket. Sűrűn alkalmazzák pattanásos bőrre, bőrbetegségek megelőzésére. Kiváló arcpakolásra, frissíti, rugalmasabbá alakítja a bőrt, a száraz bőrt regenerálja. Használatával a bőr jobban ellenáll a napfénynek, a sebes bőrfelület hamarabb gyógyul.

 

Szelídgesztenye

Szelidgesztenye

Ízletes termése nyersen fogyasztva nem élvezhető, viszont megfőzve vagy megsütve remek csemege. A külső kemény burkolatán kívül el kell távolítani a belső hártyás bőrt is. A héjakból szárítás és megőrölés után kiváló, ízletes tea készíthető. A szelídgesztenye remekül helyettesítheti a gabonaféléket, a dióféléket valamint a burgonyát
A szelídgesztenye gyógyhatással is rendelkezik. Magas ásványianyag tartalommal bíró, különleges ízű méze az ínyencek számára igazi csemege. Rendszeres fogyasztása megakadályozza a trombózisok kialakulását valamint alkalmas a visszértágulatok mérséklésére is. Teája, amely nyálkahártyát megnyugtató hatású, hörghurut, valamint szamárköhögés esetén, görcsös köhögési rohamoknál, asztmánál használatos. Nyersen fogyasztva hasmenés ellen kiváló.

 

Szilva

Szilva

A szilva igen régi gyümölcsünk, az útszélén különösebb gondozás nélkül is megterem. Magas cukor- és rosttartalma segíti a bélmozgást és táplálja az egészséges bélflórát. A kiváló minőségű, hungarikumnak tartott szilvapálinkától a finom lekvárokig, befőttekig, fokhagymával töltött savanyúságig változatos ételeket készíthetsz belőle. Relatív magas az energiatartalma: 100 dekában átlag 60 kalória, 0,8 gramm fehérje, 13 gramm szénhidrát és 0,6 gramm rost van. Zsiradék nincs benne. Jelentős mennyiségű káliumot (a kálium támogatja a szív- és érrendszer működését), magnéziumot, kalciumot, foszfort és mangánt tartalmaz. A B-vitamin család egyes tagjai is megtalálhatók benne.

A szilva és az aszalt szilva az egyik legjobb vértisztító hatású gyümölcsünk. A szilva frissen is serkenti az emésztést, az aszalt szilvában ugyanazt az értéket megtaláljuk, de sűrítve.
A kálium szabályozza, normalizálja a szív ritmusát és segít a test salakanyagainak kiürítésében.

Különösen ott van nagy szükség rá, ahol nem fogyasztanak elegendő zöldséget és gyümölcsöt, hogy folyamatosan tisztítsák a vért.
Az aszalt szilvát megfőzzük vagy éjszakára leáztatjuk és a levét megisszuk. A leáztatott szilvalé az egyik leggazdagabb forrása a vasnak, kalciumnak, magnéziumnak és foszfornak.
A friss szilvát nyersen vagy gyümölcssalátába, gyümölcstálakba is fogyaszthatjuk. Az aszalt szilvában is megvan ami a friss szilvában, de töményebb mennyiségben.

 

Szőlő

Szőlő

Fogyasztása nagyon egészséges minden korosztálynak. Kiváló vértisztító, sejtregeneráló hatású. Erősíti az idegeket, regenerálja az izmokat. Jótékony hatással van az epére, a vesére, a vizelet savasságát nagy mennyiségben fogyasztva csökkenti. Jót tesz a májnak, jó a reuma ellen.
A szervezet számára azonnal feldolgozható cukrot tartalmaz.
A szőlőmagolaj rendkívül jó hatással van a szemre, javítja a látást –és egyben remek masszázsolaj is.
Lábadozóknak, legyengült betegeknek hatásos erősítő.

Forrás: gyumolcs.lap.hu

 
2009. Szeptember 15., 12:28
Címkék
 
Értékelés
3 / 5 (39 szavazat alapján)