A látogatói élmény fokozása érdekében weboldalunk cookie-kat használ. Az oldal további böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. Elfogadom További információ
Tyukanyo.hu
Versek, mesék, receptek, gyűjtemények, listák, ünnepi ötletek, kézműves leírások tyúkanyóknak és kiscsibéknek!
www.tyukanyo.hu

Tavaszi fáradtság

Mire beköszönt a tavasz, sokan érezzük úgy, hogy tartalékelemeink kimerültek, egyre nagyobb nyűg reggel felkelni, napközben pedig nehezünkre esik a rutintevékenységek végzése. Igen, kitört rajtunk a tavaszi fáradtság.

A tavaszi fáradtság jelensége elsősorban azokban az országokban élőket sújtja, ahol jellemző az évszakok váltásával a hőmérséklet és a fényviszonyok változása is. Amikor kitör rajtunk, kedvtelenek leszünk, fáradtak, ingerlékenyek, nem tudunk teljes erővel koncentrálni.

Jó, ha tudjuk: a tavaszi fáradtság nem úri huncutság, hanem a szervezetünk védekező mechanizmusa. Télen a hideg és a sötét ellen anyagcserénk lelassul, csökken a testhő, nő a vérnyomás, és több melatonin nevű hormon termelődik, ami az alvásért felelős. Egyszóval lelassulunk, fáradékonyabbnak érezzük magunkat. Az az átmeneti időszak, amikor a kinti hőmérséklet és fényviszonyok tavaszira fordulnak, a szervezetünkben is átmenet, amíg újra nő a testhőmérsékletünk, ereink kitágulnak, vérnyomásunk csökken, kevesebb melatonin és több szerotonin (a "jó érzésért" felelős hormon) termelődik. Ez a változás egy olyan stressz a szervezetünknek, ami kiváltja a tavaszi fáradtság szindrómáját. Eltarthat 2 hétig, de akár 1 hónapig is, attól függően, mennyire érzékeny rá a szervezetünk.

tavasz - tavaszi fáradtság

Hogyan védekezhetünk? Minden olyan módon, ami energiával tölt fel bennünket. Sok mozgással (futás, túra, gyors séta, tánc, jóga, pilates, bármi, ami jólesik), vitamindús táplálkozással, friss gyümölcsökkel, zöldségekkel. Igyunk sok vizet (de tényleg! Hajlamosak vagyunk ugyan elfeledkezni ennek fontosságáról, de ha kell, készítsük ki magunknak előre a napi vízadagunkat). A hideg-meleg vizes váltott zuhany brutálisan hangzik –legalábbis a hideg vizes része-, de a keringést remekül fokozza. Ha módunkban áll, heti rendszerességgel menjünk el szaunázni.

És most, hogy már tudjuk, a tavaszi fáradtság nem a mi hibánk, legyünk megértőek önmagunkkal szemben az átállás időszakában, elvégre a tavasz rengeteg szépséget tartogat számunkra!

 
2013. Február 24., 12:19
Címkék
Értékelés
4 / 5 (33 szavazat alapján)