A látogatói élmény fokozása érdekében weboldalunk cookie-kat használ. Az oldal további böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. Elfogadom További információ
Tyukanyo.hu
Versek, mesék, receptek, gyűjtemények, listák, ünnepi ötletek, kézműves leírások tyúkanyóknak és kiscsibéknek!
www.tyukanyo.hu

Kis fűszer-abc

2009. Szeptember 21., 09:29
A fűszerek trópusi vagy hazai eredetű növények illat- és ízanyagokban gazdag részei. Ezeknek minősége és mennyisége az egyes fajtákra jellemző. A fűszerek nemcsak megízesítik ételeinket, de serkentik az emésztést, esetenként baktérium- és gombaölő hatásuk is van ezáltal javítják az élelmiszerek eltarthatóságát.

Az alábbi rövid ismertetőből többet is megtudhatunk leggyakrabban használt fűszereinkről.

 

Magvak

Mustármag: a mustárnövények termésének magvai. A feketemustár apró, vörösesbarna magvai szagtalanok, megnedvesítve jellegzetesen mustárszagúak, ízük csípőssé válik. A fehérmustár magja megnedvesítve csípős ízű, de szagtalan. A mustármagot savanyúság eltevéséhez, húsfélék ízesítésére használják.

Szerecsendió (más néven muskátdió) egy trópusi örökzöld fa termése. Megőrölve, reszelve levesek, húsfélék ízesítésére szolgál, de likőrök aromaanyagaként is használják.

Virágok, virágrészek

Szegfűszeg: trópusi vidékeken élő növény kifejlődött, de ki nem nyílott, szárított bimbója. Alakja szeghez hasonló, sötétbarna színű. Illata aromás, íze kissé égető, kesernyés. Magas illóolaj-tartalommal bír. Illata jellegzetesen a karácsonyhoz köthető. Sütemények, befőttek, forralt borok ízesítője.

Levelek

Babérlevél: az örökzöld babérfa szárított levele. A friss fűszer színe zöld, a régié sárgásbarna. Ecetes savanyúságok, levesek, főzelékek ízesítője, a magyar konyhában legfőképp bableveshez, babfőzelékhez, krumplileveshez, krumplifőzelékhez nélkülözhetetlen, egy löttyintésnyi ecettel.

Kapor: a növény átható illatú, föld feletti része. Húsok, tésztafélék (kapros-túrós lepény), savanyúságok, főzelékek ízesítője.

Majoranna: a növény szárított levelét levesek, főzelékek, húsok fűszerezésére használják. Kellemesen jellegzetes ízű, vadon élő változatban is.

Petrezselyem: a növény leveleit frissen és szárítva is használjuk. Újburgonyával jellegzetes friss ízű tavaszi, kora nyári ételt készítenek belőle köretként.

Héjrészek

Fahéj: Kelet-Ázsiában élő fa szárított kérge. Darabosan vagy őrölve kapható, íze édeskés, fűszeres. Sütemények, befőttek, likőrök, forralt bor ízesítésére használják.

Gyömbér: dél-ázsiai növény szárított gyökértörzse. Sajátosan erős aromájú, csípős ízű, húsos növénydarab. Gyümölcsfélék befőzésénél, süteményekhez, likőrökhöz használják, fűszerkeverékek alkotórésze. Darabban, vagy őrölve kapható, igen kis mennyiségben is jellegzetes ízű.

Termések

Ánizs (vagy bécsi kömény): édeskés, fűszeres aromájú termés, hazánkban is megél. Sütemények, likőrök ízesítőjeként a legelterjedtebb.

Boróka: a borókafenyő édeskés ízű termése. Kedvelt ízesítője a vadételeknek, savanyúságoknak, ebből készítik a borovicska nevű pálinkát.

Bors: az indiai borscserje termése. Legelterjedtebb a feketebors és a fehérbors, emellett használunk zöldborsot, rózsaborsot, vagy mindezek keverékét, a tarka borsot. A feketebors éretlen, hámozatlan szárított termés, a fehérborsot az érett termésből nyerik a héj eltávolítása után. A bors jellemző illata és íze miatt a világ legkeresettebb fűszere. Szinte mindenbe használjuk: levesekhez, főzelékekhez, húsételekhez, salátákhoz. Őrölt és egész formában kapható, az igazi ínyencek kizárólag frissen őrölve használják.

Csillagánizs: az ánizsra emlékeztető illatú, édeskés ízű fűszer. Tészták, likőrök, bonbonok ízesítője.

Édeskömény: illata erős aromájú, íze fűszeresen édes. Általában sütemények ízesítésére, egyes vidékeken befőttekhez, és saláták fűszerezésére használják. A belőle készült tea szélhajtó, gyerekek hasfájásának ellenszere.

Kardamom: trópusi növény termése. Jellegzetesen kellemes illatú, íze finoman fűszeres. Főleg mézeskalács-jellegű sütemények, likőrök ízesítője.

Koriander (vagy zergefű): gömbölyű, bors nagyságú, sárgásbarna termés. Szárított, érett állapotban aromás, édesen fűszeres. Ecetes pácokhoz, húsételekhez használják főként, de sütemények, likőrök ízesítésére is.

Kömény: hazánkban is termesztett aromás illatú, erős ízű fűszer. Széles körben ízesítenek vele: leveseket, főzelékeket, húsételeket, péksüteményeket, salátákat, vagy akár likőröket, sajtokat is.

Paprika: a növény érett, szárított bogyóterméséből készített őrlemény. Csípős ízű, erősen festő hatású fűszer, festőanyagait elsősorban a karotin adja. A-vitamin, és C-vitamin tartalma közismerten jelentős. A hazai pirospaprikák elsősorban csípősségükben különböznek egymástól: a különleges paprika alig érezhetően csípős (csemege), az édes-nemes kissé csípős, a rózsapaprika erősen, az erős paprika pedig kifejezetten csípős ízű.
Leggyakrabban használt fűszernövénye a magyar konyhának.

Vanília: forró égövi kúszónövény termése. Ízét és illatát erjesztés útján nyeri. Fő hatóanyaga a vanilin. Sütemények, fagylaltok, krémek, csokoládéfélés, likőrök gyakori ízesítője.

Címkék
Értékelés
4 / 5 (44 szavazat alapján)
Témához kapcsolódó további cikkeink
Ételtípusok szokásos fűszerezésePheadra összegyűjtőtte, melyik ételhez milyen fűszernövények közül választhatjuk ki a megfelelőt.
Fűszer listaFűszernév szerint rendezve olvashatjuk, mihez is használhatjuk az adott fűszert.
Kefires lángosFinom, otthon könnyen elkészíthető, ízletes házi lángos, a tésztája több napig felhasználható.
Sütőtök máskéntTéli estékre való finom, illatos, meleg nassolni-való.
A hozzászólások betöltése folyamatban van.

A hozzászóláshoz egy érvényes e-mail cím megadása szükséges, de ezt nem tesszük közzé. A hozzászólás maximum 255 karakterből állhat, és HTML tagek használatára nincs lehetőség benne.