A látogatói élmény fokozása érdekében weboldalunk cookie-kat használ. Az oldal további böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. Elfogadom További információ
Tyukanyo.hu
Versek, mesék, receptek, gyűjtemények, listák, ünnepi ötletek, kézműves leírások tyúkanyóknak és kiscsibéknek!
www.tyukanyo.hu

Töltött csirke - Csirke galantine

2011. November 23., 07:28

Nálunk nem múlhat el családi összejövetel töltött hús nélkül. Többnyire töltött dagadót készítünk és hidegen tálaljuk. Ősszel a Facebook-on sokan linkeltek egy videót, ami bemutatta, hogyan lehet a csirkéből ügyesen kiszedni az összes csontot és hogyan készülhet belőle hasonlóan szeletelhető töltött finomság, mint a sertés dagadóból.

Már akkor tudtam, hogy ezt muszáj lesz kipróbálnom, vajon sikerülhet-e ez egy hétköznapi háziasszonynak is.

Saját tapasztalatom:

A videó 10 perces - nekem az első csirkét 45 perc alatt sikerült a férjem segítségével kicsontozni, de működik a dolog és megcsinálható otthoni körülmények közt is.

Maga a kicsontozás nagyon éles késsel nem túl nehéz, igaz, eléggé csúszik a nyers hús, ami a videón nem látszik. Nehéz megfogni és úgy tartani a csirkét, ahogy kell, de családi közös összefogással sikerülhet. Időnként szükség volt erős, szoros fogású férfi kézre.

Csirke kacsasütőbenMi viszonylag sok tölteléket készítettünk /4 zsemléből/, így a pici grillcsirkénk egy kisebb kacsa méretét vette fel, mire beletuszkoltam az összes tölteléket. Legközelebb 2, maximum 3 zsemléből készítek tölteléket.

Kb. 2 órán át sütöttük a kacsaütő edényemben, nagyon finom lett. Melegen kicsit lágy volt a töltelék, de hidegen teljesen olyan volt, mint amilyen szokott lenni a töltött húsom.

Töltött csirkeTöltelék: 4 zsemle, 4 egész tojás, zöldpetrezselyem, majoranna, só, bors, főtt kukorica

A zsemlét vízben megáztatjuk, kicsavarjuk, jól szétmorzsoljuk, hozzáadjuk a nyers tojást és a fűszereket. A töltelékbe kerülhet főtt kukorica, szeletelt párolt gomba, esetleg a csirke apróra vágott mája, mindezeket jól elkeverjük

A töltött baromfit nagyságának megfelelő tepsibe vagy lábasba helyezzük, az edényt kiolajozzuk és szórunk egy kis sót az aljára, erre helyezzük a csirkét. A madár felső részét is megsózzuk, ízlés szerint fűszerezzük, majd a sütőben 180-200 fokon 1,5 - 2 órán át sütjük.
Zománcozott kacsasütő edény
Kacsasütő edény
Egy edény, ami nélkül már nehezen tudnám elképzelni életemet. Nagyon szeretem, mert igazán kevés odafigyeléssel lehet benne sütni. Beleteszi az ember a hozzávalókat, majd pár óra múlva kiveszi a kész finomságot. A nagyobb méretűben elfér egy 6 fős család ebédje is, a hús és hozzá krumpli egyben. Én kaptam egy ilyen nagyot külföldről, ami sajnos a magyar sütők közül nem mindegyikbe fér be, de nagyobb áruházakban nálunk is lehet kapni kétféle méretben. Sokszor plusz folyadék és olaj hozzáadása nélkül készül el benne az étel.
Címkék
Értékelés
4 / 5 (39 szavazat alapján)
Témához kapcsolódó további cikkeink
ReceptekA receptjeink összefoglaló oldala. Remélem, hogy néhány receptünk elnyeri a tetszésedet, és sikerül finomságokkal meglepned a családodat.
Karácsony, ahogy mi készülünk ráErről az oldalról érhetőek el a Karácsonnyal kapcsolatos cikkeink, versek, mesék, receptek, lakásdekorációk és ajándék ötletek.
Kefires lángosFinom, otthon könnyen elkészíthető, ízletes házi lángos, a tésztája több napig felhasználható.
Sütőtök máskéntTéli estékre való finom, illatos, meleg nassolni-való.
A hozzászólások betöltése folyamatban van.

A hozzászóláshoz egy érvényes e-mail cím megadása szükséges, de ezt nem tesszük közzé. A hozzászólás maximum 255 karakterből állhat, és HTML tagek használatára nincs lehetőség benne.