Tyukanyo.hu
Versek, mesék, receptek, gyűjtemények, listák, ünnepi ötletek, kézműves leírások tyúkanyóknak és kiscsibéknek!
www.tyukanyo.hu

Ablak vagy tükör?

Hétköznapi használati tárgyainkat egy kis kreativitással igazán fel tudjuk dobni. Ilyen például ez a teljesen egyszerű tükör, széles fakerettel, amiből egy kis fantáziával egy helyes csendéletet varázsolhatunk.

Szükséges anyagok:

tükör natúr kerettel /MALMA fantázianévvel IKEA-ban kapható /
egy darab maradék függönyagyag
kb. fél méter színes, keskeny szalag
félcserép
kicsi műanyag virág
fa építőkocka

Szükséges kellékek:

olló
ecset
tű, cérna
festék
dekupázsragasztó
dekupázspapír

Tükör alap

A tükör keretét tetszőleges színnel befestjük. A képen látható tükröt még egy speciális, ún. effektes festékkel és átkentem, ettől kissé rusztikusabb, "házfalszerűbb" hatást értem el.

Míg a festék szárad, maradék függönyanyagból kivágunk éppen akkora darabot, mint a tükör maga. Beszegni nem szükséges, de alakítsunk ki egy kb. 2 cm széles felhajtást, amibe majd a ,,karnist”, azaz a függönyt tartó szalagot befűzhetjük. Ha ez kész, középen vágjuk ketté, egészen a felhajtásig.

Az ablak alatti polcot fa építőkocka elemeiből készítettem, de lehet csinálni pl. parafa dugóból, vagy poháralátét szétvágásából is, ami éppen eszünkbe jut, és a háztartásban megtalálható. Fessük le valami szép fautánzatú színre, pl. természetes szienna árnyalatúra.

A félcserepet (hobbiboltokban kapható) szintét lefesthetjük, de akár natúr, terrakotta színűen is hagyhatjuk.

Tükör

Ha van olyan dekupázspapírunk vagy szalvétánk, amin macska minta van, azt is felhasználhatjuk, hiszen illik az ablakba. A képen látható cicát dekupázspapírból vágtam ki, majd egy vékony szivacsra ragasztottam, és újból körbevágtam a kontúrjait. Így kiemelkedik a tükör ("házfal") síkjából.

Ha a tükör kerete megszáradt, tekerjünk be 2 szemes csavart a 2 felső sarokba, ehhez köthetjük a függönytartó szalagot. Két oldalt kössük el a függönyt.

Végül a helyére ragasztjuk a polcot, a félcserepet és a macskát. A félcserépbe apró művirág került, szára festett gyufaszál.

Nehézségi fok: inkább nagyobb gyerekeknek ajánlom, de a kicsik is segíthetnek pl. a festésben.

 
2007. Július 31., 18:22
Értékelés
4 / 5 (49 szavazat alapján)