A látogatói élmény fokozása érdekében weboldalunk cookie-kat használ. Az oldal további böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. Elfogadom További információ
Tyukanyo.hu
Versek, mesék, receptek, gyűjtemények, listák, ünnepi ötletek, kézműves leírások tyúkanyóknak és kiscsibéknek!
www.tyukanyo.hu

Gombos karkötő

Anyák napja alkalmából is ajándékozható ez az egyszerűen és gyorsan elkészíthető, de mégis aranyos karkötő.

Hozzávalók:
- gomb
- kb. 1 m fonal

Túrjuk fel otthon a gombos ládát, keressünk valami szép, különleges gombot. Ha nincs otthon megfelelő gombunk, akkor akár vehetünk is néhányat.

Kiscsibe olvasóinknak üzenjük, hogy azért ne a család még használatba lévő ruháiról szerezzenek be gombot :).

A karkötő elkészítéséhez először fonalunkból vágjuk két, kb. 50 cm-es darabot. Ha vékony csuklójú személynek készül az ajándék, akkor rövidebb fonal is elég lehet, értelemszerűen a vastagabb csuklóhoz hosszabb fonalra lehet szükségünk.

Az egyik fonaldarabot hajtsuk félbe, a gomb egyik lyukán dugjuk át a közepét a gomb hátulja felől. A keletkezett hurkon keresztül húzzuk át a fonal végét, és ezzel készen is vagyunk a karkötővel.

Gomb és fonal. Mi lesz belőle?

Ha nem két gomblyukas a gombunk, hanem négy, akkor ne duplán húzzuk át a fonalat egy-egy lyukon, hanem csak egy szálát fűzzük át a két egymás melletti résen. A keletkezett hurkon szintén fűzzük át a fonal végét, és így rögzítsük a fonalat.

Több különböző méretű gombot is egymásra helyezhetünk. Játszhatunk azzal is, hogy egyik karkötőnél felülről fűzzük át a fonalat, a másiknál pedig alulról. Arra figyeljünk, hogy egy gombon belül ne váltogassuk az irányokat.

Ha túl kicsi a gomblyuk, és csak nagyon vékony fonal fér át rajta, akkor vághatunk hozzá egy harmadik szálat is, amelyet a gomb hátulján átvezetünk, így a gomb két oldalán összefonhatunk három-három szálat.

A karkötőt egyszerű csomózással használhatjuk, de ha van otthon valamilyen karkötő-csatunk, azt is rátehetjük. Mi nagyon élveztük a gombok válogatását, pillanatok alatt nagy kupac karkötőnk készült. Már csak ki kell találnunk, kiknek ajándékozzuk el ezeket. Így a régi emlék új életre kelhet.

Örülnénk, ha a Facebook-oldalunkon megmutatnátok, ti milyen karkötőket készítettetek.

Nehézségi fok: Kisgyerekeknek is bátran ajánljuk, nagyon könnyű és játékos így karkötőket készíteni.

2013. Április 29., 11:37
Értékelés
4 / 5 (2 szavazat alapján)