A látogatói élmény fokozása érdekében weboldalunk cookie-kat használ. Az oldal további böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. Elfogadom További információ
Tyukanyo.hu
Versek, mesék, receptek, gyűjtemények, listák, ünnepi ötletek, kézműves leírások tyúkanyóknak és kiscsibéknek!
www.tyukanyo.hu

Gombos karkötő

2013. Április 29., 11:37
Anyák napja alkalmából is ajándékozható ez az egyszerűen és gyorsan elkészíthető, de mégis aranyos karkötő.

Hozzávalók:
- gomb
- kb. 1 m fonal

Túrjuk fel otthon a gombos ládát, keressünk valami szép, különleges gombot. Ha nincs otthon megfelelő gombunk, akkor akár vehetünk is néhányat.

Kiscsibe olvasóinknak üzenjük, hogy azért ne a család még használatba lévő ruháiról szerezzenek be gombot :).

A karkötő elkészítéséhez először fonalunkból vágjuk két, kb. 50 cm-es darabot. Ha vékony csuklójú személynek készül az ajándék, akkor rövidebb fonal is elég lehet, értelemszerűen a vastagabb csuklóhoz hosszabb fonalra lehet szükségünk.

Az egyik fonaldarabot hajtsuk félbe, a gomb egyik lyukán dugjuk át a közepét a gomb hátulja felől. A keletkezett hurkon keresztül húzzuk át a fonal végét, és ezzel készen is vagyunk a karkötővel.

Gomb és fonal. Mi lesz belőle?

Ha nem két gomblyukas a gombunk, hanem négy, akkor ne duplán húzzuk át a fonalat egy-egy lyukon, hanem csak egy szálát fűzzük át a két egymás melletti résen. A keletkezett hurkon szintén fűzzük át a fonal végét, és így rögzítsük a fonalat.

Több különböző méretű gombot is egymásra helyezhetünk. Játszhatunk azzal is, hogy egyik karkötőnél felülről fűzzük át a fonalat, a másiknál pedig alulról. Arra figyeljünk, hogy egy gombon belül ne váltogassuk az irányokat.

Ha túl kicsi a gomblyuk, és csak nagyon vékony fonal fér át rajta, akkor vághatunk hozzá egy harmadik szálat is, amelyet a gomb hátulján átvezetünk, így a gomb két oldalán összefonhatunk három-három szálat.

A karkötőt egyszerű csomózással használhatjuk, de ha van otthon valamilyen karkötő-csatunk, azt is rátehetjük. Mi nagyon élveztük a gombok válogatását, pillanatok alatt nagy kupac karkötőnk készült. Már csak ki kell találnunk, kiknek ajándékozzuk el ezeket. Így a régi emlék új életre kelhet.

Örülnénk, ha a Facebook-oldalunkon megmutatnátok, ti milyen karkötőket készítettetek.

Nehézségi fok: Kisgyerekeknek is bátran ajánljuk, nagyon könnyű és játékos így karkötőket készíteni.

Értékelés
4 / 5 (2 szavazat alapján)
Témához kapcsolódó további cikkeink
Mikulásos szalvétadíszMikulás napján az asztalunkat díszíthetjük ezzel a gyorsan elkészíthető mikulásos szalvétadísszel.
Könyvespolci jelölőA könyvespolc akkor az igazi, ha használjuk, le-fel kerülnek róla a könyvek. Nálunk sok esetben már nem az eredeti helyükre kerülnek vissza a könyvek. Ezen segíthetnek az aranyos állatos könyvespolci jelölők.
Díszek vasalható gyöngybőlGyöngyökkel játszani jó móka és időtöltés. Sok kedves meglepetés készülhet a családnak. Nem elhanyagolható előny, hogy a gyöngyökkel történő játék fejleszti a gyerekek ügyességét, az ujjak finom mozgását, a szem és a kéz koordinációját.
Mobil szellemekkel, denevérrel, halloweeni tökkelHalloweeni hangulatot varázsolhatunk ezzel az egyszerű mobillal. Keressünk neki olyan helyet, ahol jár a levegő, így repkedni fognak a szellemeink, denevérjeink, halloweeni tökjeink.