A látogatói élmény fokozása érdekében weboldalunk cookie-kat használ. Az oldal további böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. Elfogadom További információ
Tyukanyo.hu
Versek, mesék, receptek, gyűjtemények, listák, ünnepi ötletek, kézműves leírások tyúkanyóknak és kiscsibéknek!
www.tyukanyo.hu

Halloweeni tök lampion

2013. Október 24., 12:07
Lampiont mi kisgyerekként gyakran készítettünk az iskolában, manapság viszont iskolás lányaim nem is ismerték a technikáját. Pedig nagyon könnyű elkészíteni, és a papír színétől, mintájától függően nagyon jól lehet használni különböző ünnepek dekorációjaként.

Szükséges anyagok:
- narancssárga karton
- damil vagy cérna

Szükséges eszközök:
- vonalzó
- ceruza
- olló
- vízfesték
- ragasztó vagy tűzőgép

Elkészítés menete:
Egy A4 méretű narancssárga kartont a rövidebb oldala mentén félbehajtunk, majd kihajtjuk, és megfestjük a halloweeni tök arcát: rajzolunk neki szemet, szájat és esetleg orrot fekete vízfestékkel.

Halloweeni tök lampion

Ha nincs narancssárga kartonunk, akkor fehér műszaki rajzlapra ragaszthatunk vékonyabb narancssárga lapot - mi is így készítettük a képen látható halloweeni tök lampiont. Esetleg be is festhetjük a fehér rajzlapot narancssárgára, de elég nagy munka szép egyenletes színűre megcsinálni.

Amikor megszáradt a lap, akkor a mintával befelé behajtjuk és egy vonalzó segítségével felül lemérünk 3 cm-t. Eddig a vonalig fogjuk csak bevágni az összehajtott lapot. A lap többi részét pedig kb. 2 cm-ként bevonalazzuk. Ha elkészült, ezen vonalak mentén a felső vonalig bevágjuk a lapot. Ha végeztünk a vágással, kifordítjuk, hogy látszódjon az arca a halloweeni tök lampionunknak, majd a rövidebbik oldalt egymásra helyezve összeragasztjuk vagy tűzőgéppel összetűzzük. Végül damilból teszünk rá akasztót úgy, hogy átfűzzük a két szemben lévő lyukon.

Lampiont nemcsak Halloween alkalmából kreálhatunk - színes vagy mintás lapból bármilyen alkalomra, például születésnapi bulira, vagy csak úgy, a hangulat kedvéért mutatós díszt készülhet belőle.

Fontos, hogy a papír, amit használunk, a nyomtatóba való papírnál kicsit vastagabb legyen, hogy felakasztva is megtartsa a formáját. Ha csak vékony színes, mintás lapunk akad, akkor azt ragasszuk fel egy vastagabb papírra, vagy legalább a hosszabbik oldalán alulra és felülre, vagyis arra a 3 cm-es részre, amit nem vágunk át, ragasszunk egy vastagabb lapból kivágott csíkot.

Nehézségi fok: könnyű, kisiskolás gyerekeknek ajánlott.

Értékelés
4 / 5 (2 szavazat alapján)
Témához kapcsolódó további cikkeink
Repülő boszorkány ablakraA boszorkányok kedvelt figurái a halloween-i ünneplésnek, a minta alapján Ön is elkészítheti.
Mikulásos szalvétadíszMikulás napján az asztalunkat díszíthetjük ezzel a gyorsan elkészíthető mikulásos szalvétadísszel.
Könyvespolci jelölőA könyvespolc akkor az igazi, ha használjuk, le-fel kerülnek róla a könyvek. Nálunk sok esetben már nem az eredeti helyükre kerülnek vissza a könyvek. Ezen segíthetnek az aranyos állatos könyvespolci jelölők.
Díszek vasalható gyöngybőlGyöngyökkel játszani jó móka és időtöltés. Sok kedves meglepetés készülhet a családnak. Nem elhanyagolható előny, hogy a gyöngyökkel történő játék fejleszti a gyerekek ügyességét, az ujjak finom mozgását, a szem és a kéz koordinációját.