Tyukanyo.hu
Versek, mesék, receptek, gyűjtemények, listák, ünnepi ötletek, kézműves leírások tyúkanyóknak és kiscsibéknek!
www.tyukanyo.hu

Március 15., nemzeti ünnepünk

1848. március 15-én Pesten kitört a magyar forradalom, mely később Magyarország újkori történetének meghatározó eseménye, a nemzeti identitás egyik alapköve lett.

E napon egy kis létszámú, főleg írókból, költőkből álló értelmiségi csoport, a "márciusi ifjak", Pesten az utcára mentek és felolvasták a magyar nemzet legfontosabb követeléseit tartalmazó "Tizenkét pont"-ot. Egyik vezetőjük, a népszerű költő Petőfi Sándor elszavalta költeményét, a Nemzeti dalt. Az utca népe csatlakozott hozzájuk és egy lefoglalt nyomdában kinyomtatták e két röpiratot. Néhány óra elteltével már több tízezres tömeg csatlakozott hozzájuk. A "Tizenkét pont" legfontosabb követelései között található a sajtószabadság, a független magyar kormány, az évenkénti országgyűlés, a vallási és polgári jogegyenlőség, a nemzeti hadsereg, a közteherviselés megteremtése, a jobbágyság megszüntetése és az újraegyesülés Erdéllyel.

A későbbi időkben 1848. március 15. jelkép lett: a kivívott szabadság megőrzésének és az elvesztett szabadság visszaszerzésének szimbóluma. A magyarság 1860 óta nemzeti ünnepének tekinti ezt a napot. A Magyar Országgyűlés 1991-es határozata értelmében március 15. az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc kezdetének, a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja és a Magyar Köztársaság nemzeti ünnepe.

 
Mit kíván a magyar nemzet
1848. március 15-én a "márciusi ifjak", Pesten az utcára mentek és felolvasták a magyar nemzet legfontosabb követeléseit tartalmazó "Tizenkét pont"-ot. Egyik vezetőjük, a népszerű költő Petőfi Sándor elszavalta költeményét, a Nemzeti dalt. >>>
Milyen az igazi magyar kokárda?
Gyerekként teljesen egyértelmű volt, hogy milyen kokárdát tűzünk fel március 15-re. Nem volt még hivatalosan ünnepnap, de az iskolákban megemlékeztünk róla, olyankor kötelező volt a kokárda. >>>
Számoló girland
Számoló girland március 15.
Különleges, meglepően könnyen elkészíthető papírgirland. >>>
Horgolt kokárda
Horgolt kokárda
Némi horgolástudással akár egy látványos horgolt kokárdát is készíthetünk az alábbi leírás szerint. >>>
Kokárda
Gyöngy zászló
Többféleképpen készíthetünk kokárdát, amit majd viselhetünk március 15-én. >>>
Keresztszemes kokárda
Kokárda
Ha kicsit mást szeretnél, mint a hagyományos kokárda. >>>
Kokárda gyöngyből
Kokárda gyöngyből
Ha látványosabb kokárdát szeretnél készíteni és viselni, tarts velünk egy kis gyöngyfűzésre. >>>
 
2012. Március 15., 01:01
Címkék
Értékelés
4 / 5 (47 szavazat alapján)