A látogatói élmény fokozása érdekében weboldalunk cookie-kat használ. Az oldal további böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. Elfogadom További információ
Tyukanyo.hu
Versek, mesék, receptek, gyűjtemények, listák, ünnepi ötletek, kézműves leírások tyúkanyóknak és kiscsibéknek!
www.tyukanyo.hu

Milyen az igazi magyar kokárda?

Gyerekként teljesen egyértelmű volt, hogy milyen kokárdát tűzünk fel március 15-re. Nem volt még hivatalosan ünnepnap, de az iskolákban megemlékeztünk róla, olyankor kötelező volt a kokárda.

kokárda

Középiskolásként már sokszor egyszerűbb volt csak egy masnit kötni és azt feltűzni, mert a tavalyi kokárda természetesen mindig eltűnt valahol.

masni nemzeti szalagból

Pár éve minden március 15. környékén előkerül a különböző médiumokban a téma, hogy milyen is a magyar kokárda. A szabály szerint a színek mindig belülről kifelé olvasandók. A magyar kokárda piros-fehér-zöld színű, tehát helyesen kívülre kerül a zöld. Az 1848-as pesti forradalom idején a márciusi ifjak így használták.

Szendrey Júlia kokárdáján, amit Petőfinek készített, pont rossz sorrendben következnek a színek, hiszen ezen az olasz színek sorrendje figyelhető meg. Valószínűleg már a forradalom idején is használtak téves kokárdákat, nem mindenki tudhatta, hogyan kell helyesen hajtani.

három fajta kokárda

Hermann Róbert történész szerint a korszakból ismert kokárdákon mindenhol kívül van a piros, belül a zöld. Egy zászlótörténész állítása szerint az is bonyolítja a kérdést, hogy ha van lelógója a kokárdának, akkor szabályos a kívül piros – belül zöld; ha nincs, akkor viszont a heraldikai szabályok szerint kívül kellene lennie a zöldnek, belül a pirosnak.

Készítesz, viselsz kokárdát március 15-én? Ha igen, akkor milyet?

2012. Március 10., 15:35
Címkék
Értékelés
4 / 5 (33 szavazat alapján)