Tyukanyo.hu
Versek, mesék, receptek, gyűjtemények, listák, ünnepi ötletek, kézműves leírások tyúkanyóknak és kiscsibéknek!
www.tyukanyo.hu

Milyen az igazi magyar kokárda?

Gyerekként teljesen egyértelmű volt, hogy milyen kokárdát tűzünk fel március 15-re. Nem volt még hivatalosan ünnepnap, de az iskolákban megemlékeztünk róla, olyankor kötelező volt a kokárda.

kokárda

Középiskolásként már sokszor egyszerűbb volt csak egy masnit kötni és azt feltűzni, mert a tavalyi kokárda természetesen mindig eltűnt valahol.

masni nemzeti szalagból

Pár éve minden március 15. környékén előkerül a különböző médiumokban a téma, hogy milyen is a magyar kokárda. A szabály szerint a színek mindig belülről kifelé olvasandók. A magyar kokárda piros-fehér-zöld színű, tehát helyesen kívülre kerül a zöld. Az 1848-as pesti forradalom idején a márciusi ifjak így használták.

Szendrey Júlia kokárdáján, amit Petőfinek készített, pont rossz sorrendben következnek a színek, hiszen ezen az olasz színek sorrendje figyelhető meg. Valószínűleg már a forradalom idején is használtak téves kokárdákat, nem mindenki tudhatta, hogyan kell helyesen hajtani.

három fajta kokárda

Hermann Róbert történész szerint a korszakból ismert kokárdákon mindenhol kívül van a piros, belül a zöld. Egy zászlótörténész állítása szerint az is bonyolítja a kérdést, hogy ha van lelógója a kokárdának, akkor szabályos a kívül piros – belül zöld; ha nincs, akkor viszont a heraldikai szabályok szerint kívül kellene lennie a zöldnek, belül a pirosnak.

Készítesz, viselsz kokárdát március 15-én? Ha igen, akkor milyet?

2012. Március 10., 15:35
Címkék
Értékelés
4 / 5 (34 szavazat alapján)