Tyukanyo.hu
Versek, mesék, receptek, gyűjtemények, listák, ünnepi ötletek, kézműves leírások tyúkanyóknak és kiscsibéknek!
www.tyukanyo.hu

Díszek vasalható gyöngyből

Gyöngyökkel játszani jó móka és időtöltés. Nem elhanyagolható előny, hogy gyöngyökkel történő játék fejleszti a gyerekek ügyességét, az ujjak finom mozgását, a szem és a kéz koordinációját.

Szükséges anyagok:
Vasalható gyöngyök különféle színekben

Szükséges eszközök:
Gyöngy alap
Vasaló
Csipesz
Szilikonos sütőpapír

Évek óta kerülgetünk itthon egy nagy doboznyi ikeás, PYSSLA fantázianevű, vasalható gyöngykészletet. Szerintem sok kisgyerekes család elcsábult már erre a készletre. Rengeteg gyöngy van benne, amit nem csak összevasalva lehet felhasználni. Lehet a segítségükkel számolni tanulni, lehet színenként válogatni, lehet belőle nyakláncot vagy karkötőt fűzni. Szülői felügyelet mellet, hogy a gyerek ne vegye szájába, ne dugja fülébe, orrába már 2,5-3 éves kortól jól lehet vele játszani.

A kisebb gyerekeknek még túl hosszú idő egy-egy kép, forma kirakása, így nekik jobb a nyaklánc és karkötő készítése. A nagyobb gyerekek azonban kiélhetik kreativitásukat, és nagyon sok mintát készíthetnek belőle.

Díszek vasalható gyöngyből karácsony

Nagyon fontos, hogy a gyöngyök legalább egy oldalukkal csatlakozzanak egymáshoz, de jobb, ha több oldaluk is összeér. Így vasalás után kellően összeragadnak. Tömör, testesebb formákat érdemes kitalálni és megvalósítani, hogy ne törjenek könnyen le a gyöngyök.

Amikor nagyobb képet készítünk, akkor gyöngyök elhelyezését megkönnyíti, ha egy megfelelő csipeszt használunk a gyöngyökhöz.

Az elkészült képet forró vasalóval, papíron keresztül néhány percig (gőzölés nélkül) vasaljuk, amíg a gyöngyök össze nem olvadnak. Nekünk a szilikonos sütőpapír vált be legjobban a vasaláshoz, ez nem ragadt rá a gyöngyökre, könnyen el tudtuk távolítani a kész alkotásról.

A vasalás mindig felnőtt végezze! A kész művet néhány percig hagyjuk hűlni, majd óvatosan szedjük le a gyöngyalapról.

Vasalás közben mozgassuk a vasalót, és tartsuk vízszintesen, mert azokat a tüskéket is meg tudjuk olvasztani, amelyekre nem került gyöngy. Nekem is sikerült ezt elhibáznom. Ettől még továbbra is használható marad a gyöngy alap, de a szépségéből veszített kicsit.

Mi készülhet a vasalható gyöngyökből?

Bármilyen formát készíthetünk, ha nincs saját ötletünk, akkor nézzük körül az egyszerűbb keresztszemes minták között. Ha a minta teljes keresztekből elkészíthető, és a keresztek nem csak sarkuknál, hanem egy-egy oldalukkal is csatlakoznak egymáshoz, akkor vasalós gyöngyből is elkészíthető.

Díszek vasalható gyöngyből állatokA négyzetes gyöngyalapra készíthetünk különféle állatokat, állat fejeket.
Díszek vasalható gyöngyből virágKészíthetünk apró virágokat is. Ezeket a kör alakú gyöngyalapra tudjuk elkészíteni. Egyszerre akár többet is rá tudunk tenni, csak hagyjunk közöttük kellő távolságot, hogy ne olvadjanak eggyé.
Díszek vasalható gyöngyből szívekA szívminta alap teljes kitöltésével készíthetünk szíveket. A szív szép lesz akkor is, ha nem válogatjuk a mintát, hanem csak véletlenszerűen rakjuk egymás mellé a gyöngyöket. Kedves ajándék lehet belőle, anyák napjára, Bálint napra vagy karácsonyra is.
Díszek vasalható gyöngyből karácsonyKészülhetnek különféle karácsonyi minták is a gyöngyökből. A szaloncukor és a hópelyhek kör alakú gyöngyalapon készíthetőek el. A fenyőfák, a hóember, a csizma és a koszorú a négyzet alakú gyöngyalapon tudjuk elkészíteni.
Díszek vasalható gyöngyből rajzfilmfiguraBármely rajzfilmfigura is elkészíthető a gyöngyökből. Mi a Gru című filmben szereplő, egyszemű minionok közül készítettünk el néhányat. Ezeket a figurákat szintén a négyzet alakú gyöngyalapon tudjuk elkészíteni.

A kész formákat felragaszthatjuk képeslapra, vagy akasztót téve rá akasztható fenyődísz is készülhet belőle. Adhatjuk csak úgy magában is ajándéknak, vagy dekorálhatunk vele különféle tárgyakat.

Díszek vasalható gyöngyből

Nehézségi fok: könnyű, minden korosztálynak ajánlott, felnőtt felügyelete és segítsége (vasalás) szükséges.

2013. December 8., 21:03
Értékelés
5 / 5 (8 szavazat alapján)