A látogatói élmény fokozása érdekében weboldalunk cookie-kat használ. Az oldal további böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. Elfogadom További információ
Tyukanyo.hu
Versek, mesék, receptek, gyűjtemények, listák, ünnepi ötletek, kézműves leírások tyúkanyóknak és kiscsibéknek!
www.tyukanyo.hu

Óvodai lista a mindennapokra

Jártál már úgy, hogy az óvodában vagy útközben jutott eszedbe, mit nem vittél magaddal? Én ezt már a második héten eljátszottam, szerencsére csak a kapuból kellett visszafordulnom. Ekkor döntöttem el, hogy bevetem az utazásokkor használt módszeremet és listát fogok készíteni a saját életem megkönnyítése érdekében.

Óvodába járni minden héten nagy dolog nekünk, szülőknek és a gyerekeknek is. Iskolás gyerekeinktől elvárjuk, hogy mindig mindent összekészítsenek és vigyék magukkal az iskolába, ám egy óvodás gyerekre ezt nem bízhatjuk még rá, még ha tud is segíteni, egyedül nem tud elkészülni. Nekünk, szülőknek kell hétről hétre gondoskodni arról, hogy minden elvárt dolgot bevigyünk nekik. Főleg ahol több gyerek van - sok esetben annyi dolgot kell a fejünkben tartani, hogy időnként egy-két dolog óhatatlanul elmaradhat. A feledékenység ellen jó fegyver, ha készítünk egy listát a teendőinkről. Utazáshoz, túrához, táborhoz évek óta van egy alaplistám, amit csak aktualizálnom kell. Így az utóbbi időben mindig velünk volt minden fontos dolog. Praktikus megoldás a lista készítése, mert így a családon belüli feladatok átjárhatóbbak, szükséges esetén mindenkinek ugyanazok az információk állnak rendelkezésére, nincs az a veszély, hogy esetleg valamit elfelejtettünk a nagy sietségben elmondani. Így kisebb a lehetősége annak, hogy gyermekünk kellemetlen helyzetbe kerül amiatt, hogy hiányzik valami.

Most, hogy újra van óvodás a családunkban, elkészítettem az Óvodai listánkat. Ebbe a listába összeírtam, hogy mi mindenre kell figyelnem hetente, havonta és egy-egy hosszabb szünet után. Minden óvoda más, ezért sajnos mindenkinek jó általános listát nem tudok készíteni. A mi listánk alapján már el tudjátok készíteni magatoknak a személyre szabott verziót.

Óvodai lista a mindennapokra

Szünetek idejére a mi óvodánkban haza kell vinni kimosni az ovis zsákot és a cipőket is. Ilyenkor érdemes felpróbálni a cipőket és ellenőrizni a méreteket. Nagyon gyorsan tud nőni egy gyerek lába és ő nem biztos, hogy magától szól, ha már az udvari cipője esetleg nem kényelmes. Szünet végén viszont nagyon figyelnünk kell, hogy ezek a ritkán hazakerülő dolgok is visszakerüljenek az óvodába.

Havi rendszerességgel nálunk az ebéd befizetésre kell nagyon ügyelni, ami hó elején van az óvodában, mert pótbefizetés nincs. Egyúttal ilyenkor kell leadnunk néhány, az óvoda működéséhez kellő dolgot is (wc-papír, szalvéta).

A hetente haza- és beviendő listánk már elég méretes. Ezek azok a dolgok, amik naponta kellenek az oviban és gyermekünket kellemetlenül érintheti, ha bármit otthon felejtünk ezek közül. Ilyenek a kinti és a benti ruhák, váltóruhák, tornafelszerelések és a szükséges dolgok a bentalváshoz az óvodában alvó gyerekeknek.

A listánkat megnézheted ezen a linken - ha nálatok is hasonló a követelmény az óvodában, akkor kinyomtatás után azonnal van egy használható listád. Ide kattintva pedig találsz egy kitölthető lapot, amelyet kiegészítve elkészítheted a saját, személyre szabott Óvodai listádat.

Az elkészített óvodai listát minden héten csak elő kell venni és összekészíteni a csomagot hétfő reggelre. Így kisebb esély van otthon felejteni valamit, és bárki, aki hozzáfér a listához, össze tudja készíteni a benne szereplő dolgokat az óvodához.

2013. Október 8., 13:09
Értékelés
4 / 5 (4 szavazat alapján)