A látogatói élmény fokozása érdekében weboldalunk cookie-kat használ. Az oldal további böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. Elfogadom További információ
Tyukanyo.hu
Versek, mesék, receptek, gyűjtemények, listák, ünnepi ötletek, kézműves leírások tyúkanyóknak és kiscsibéknek!
www.tyukanyo.hu

Pedagógusnap, ajándékötletek

Magyarországon 1952 óta minden év június első vasárnapján megünnepeljük a pedagógusokat. Régebben ekkor tüntették ki országosan a kiváló tanárokat, tanítókat. Manapság már e napon inkább csak az osztályközösségek köszöntik fel a saját pedagógusaikat. Sok helyen összemosódik ez az ünnep az év végi köszöntőkkel, évzáróval, ahol megköszönjük egy-egy pedagógus éves munkáját. Ezen a napon álljunk meg egy pillalantra, és emlékezzünk volt óvónőinkre, tanítóinkra, tanárainkra. Biztos mindenkinek akad néhány olyan szakember az életében, akire még sok-sok év után is meleg szívvel emlékszik, aki meghatározó volt életében.

Szoktatok személyes ajándékot adni a nevelőknek?

Hoztunk néhány ötletet, hogy milyen saját készítésű, egyedi ajándékkal tudjuk meglepni az ünnepelteket. Ha nem közösen adjuk az egész közösséggel az ajándékot, akkor gondoljunk arra, hogy könnyen eltehető, kis helyet foglaló ajándékot készítsünk. Íme a mi ötleteink, amelyek jó részével mi már megleptük azokat a pedagógusokat, akik a gyerekeimet tanították, nevelték.

Ajándékozhatunk virágot

Legegyszerűbb ajándékként egy csokor élővirágot adhatunk. Ha nem élővirágot szeretnétek ajándékozni, akkor ezeket az ötletek találhatjátok meg a weblapon:

Papír nárcisz
Nárcisz
Tavaszi hangulatot hozó, könnyen elkészíthető papírvirág. >>>
Papír jácint
Jácint
Könnyen elkészíthető, mutatós papírvirág. Ajándéknak és díszítésre is ajánlott. >>>
Gombvirág
Gombvirág
Sok háztartásban kallódnak szép, ámde felhasználatlan gombok - ki gondolná, hogy belőlük akár kedves virágokat is készíthetünk... Megmutatjuk, hogyan. >>>
Horgolt tulipánok
Horgolt tulipán
Tavaszváró hangulatot teremthetünk bárhol a lakásban ezzel a mutatós, gyorsan elkészülő tulipánnal. >>>
Krepp-papír virág
Krepp papír virág
Színes, vidám, könnyen elkészíthető krepp-papír virágok, akár ajándékba vagy csak dekorációnak. >>>
 

Személyre szóló ajándékötletek pedagógusnapra

Ezekben az ötletekben az a közös, hogy mindegyiket gyerekek készítették el év végi ajándékoknak, némelyiket 6 évesen, másokat már 14 évesen. Mindegyik ajándékötletünk könnyen kivitelezhető bármelyik korosztálynak.

Könyvjelző

KönyvjelzőKönyvet minden pedagógus olvas, így a könyvjelző egy nagyon jó és praktikus ajándék lehet. Sokféleképp készíthetünk könyvjelzőt, csak a kézügyességünk és a rendelkezésre álló anyagok szabnak határt fantáziánknak. A képeink közt találhatsz egyszerű, varrt rátéttel díszített könyvjelzőt, keresztszemes hímzésest és egy különlegesebb gumis verziót. A gumis könyvjelző akkor praktikus, ha egy könyvet nem folyamatosan olvasunk, hanem valamit szeretnénk benne megjelölni. De ezen kívül horgolhatjuk is a könyvjelzőt vékony fonalból, vagy papírból is készíthetjük.

Kulcstartó

KulcstartóMásik ilyen praktikus tárgy, amire mindenkinek szüksége van, a kulcstartó. Ebből is sokféle készülhet. A készítéséhez tartósabb alapanyagokat használjunk, mint például textil, bőr, gyöngy, fonal. A képeink közt egy varrt és hímzett kombinációját nézhetitek meg. De készülhet gyöngyszövéssel gyöngyből is kulcstartó.

Tolltartó

TolltartóMég egy praktikus ajándékötletünk van, ami a tolltartó, ezt varrhatjuk vagy horgolhatjuk. A képek közt egy horgolt példányt találhattok. Ha csipkemintával horgoljuk, akkor célszerű belülről textillel bélelni, hogy ne potyogjanak ki az íróeszközök belőle.
 
 

Képek

KépErről az ajándékról nem mondhatjuk el, hogy praktikus, de esztétikailag, érzelmileg sokat jelenthet az ünnepeltnek, és ha nem is kerül falra, könnyen elrakható emlékbe. Itt is változatos technikákkal dolgozhatunk. A képkeretekbe tehetünk apró hímzéseket, vagy ha nem vagyunk elég ügyesek, akkor egy lapos hímzéses monogram-mintát ki is nyomtathatunk, ez szépen kiszínezve nagyon jól néz ki. Láttok erre is példát a képeink között.
KépHa szeretünk üveget festeni, akkor üvegfestéssel is díszíthetjük a képkeretet. Egyik évben a tánctanár kapott tőlünk egy olyan képet, ahol egy táncoló pár sziluettje volt körbekontúrozva aranyszínű üvegfestékkel, háttérnek fekete kartont tettünk be. Igazán egyedi darab volt, sajnos kép nem készült róla, így nem tudjuk megmutatni, hogy is nézett ki. Képkeretünkbe készíthetünk fonalgrafikát is. Erről találtok képet a galériánkban.
KépNagyon mutatós és szép képeket készíthetünk quilling-technikával. Ebben az esetben a képkeretből el kell távolítanunk az üveget, különben a képünk nem fér alá. Kitaláljuk, milyen formát szeretnénk elkészíteni, vékonyan megrajzoljuk, a körvonalat adó papírcsíkot felragasztjuk dekupázs ragasztóval és a körbezárt területet kitöltjük különböző módon feltekert papírcsíkokkal. A weblapunkon találtok pár képet, amelyek ezzel a technikával készültek.
 

Az osztály, csoport közös ajándéka

Ezeket az ajándékokat közösen érdemes elkészíteni.

Gondolat-befőtt

Gondolat befőttMinden gyerek ír egy kedves mondatot, idézetet a tanárának, amit közösen betesznek 1 üvegbe. Lehet játszani a színekkel, formákkal is - ha csak tényleg 1 mondatot iratunk, akkor szívformába is hajthatjuk. Ha pl. A6-os papírt választunk egységes méretnek, akkor csak hajtogassuk össze, így egy sokkal kisebb üveg is elegendő. Itt nézheted meg a gondolat-lekvárunkat.

Dekupázsolt doboz

Dekupázs dobozKészíthetünk egy nagyobb fa vagy papír dobozt , amelyet dekupázs technikával dekorálunk. A kész dobozt pedig megtölthetjük apróságokkal, amelyeket a gyerekek adnak a pedagógusuknak. Bízzunk a gyerekekben, igazán ötletes dolgokat tudnak kitalálni, ha a fantáziájukra bízzuk, és csak azt kötjük ki, maximum mekkora lehet a mérete (és persze ne legyen romlandó, amit hoznak). Ha lehetséges az össze apróságot lássuk el névvel, vagy tegyünk egy listát a dobozba, ki mit rakott bele, írjunk mellé pár kedves sort is.

Album

Ajándékozhatunk fényképalbumot, fotókönyvet az elmúlt évről vagy évekről. Ha nincs elegendő képünk, akkor a gyerekek készíthetnek rajzokat, montázsokat, amit utána albummá lehet összekötni.

Gyöngyfa

Egy blogon olvastam erről az ajándékról, nagyon megtetszett, ezért mutatjuk meg ezt is. Minden gyerek fűzött néhány ágat gyöngyökből, amit utána egy nagy fává dolgoztak össze egy anyuka segítségével. A blogot és a képeket itt nézhetitek meg.

Kézlenyomatos takaró

A nagyon szerettet tanárunk, kaphat olyan nagy ajándékot is, mint például egy patchwork takaró. Ebbe csak akkor vágjunk bele, ha van egy gyakorlott foltvarró szülő a közösségben. Ebben az esetben fehér textildarabokra textilfestékkel készítsünk kézlenyomatot a gyerekektől, majd színes textíliákkal kiegészítve állítsuk össze takaróvá.

Osztálypárna

Készítsünk egy egyszínű párna húzatot, amelyre aztán a gyerekek rá tudják írni a nevüket textilfilccel. Ne feledjük el az aláírásokat vasalással rögzíteni az anyagon. A párnahuzatra ráhímezhetjük az évszámot, az osztály nevét, vagy valami apró rátétmintával is dekorálhatjuk, egy a lényeg: hagyjunk elég felületet a gyerekeknek az aláíráshoz.
Értékelés
4 / 5 (7 szavazat alapján)