A látogatói élmény fokozása érdekében weboldalunk cookie-kat használ. Az oldal további böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. Elfogadom További információ
Tyukanyo.hu
Versek, mesék, receptek, gyűjtemények, listák, ünnepi ötletek, kézműves leírások tyúkanyóknak és kiscsibéknek!
www.tyukanyo.hu

Képeink a világhálón

Elöljáróban hadd mondjuk el, hogy mindig vigyázunk arra, hogy a mi oldalunk család- és gyerekbarát legyen, de mégis kénytelenek vagyunk időnként nehéz témákról is írni. A weblapok család- és gyerekbarát besorolásában szerepet játszik az is, hogy milyen szavakat írunk le a cikkekben. Jelen írásunkban szeretnénk felhívni a figyelmeteket pár fontos dologra a fényképeitekkel kapcsolatban, melyeket megosztotok az Interneten. Van pár szó, ami tökéletesen lefedné ezeket a dolgokat, de mi –az imént említett szempont miatt- nem írhatjuk le. Egyúttal felhívjuk rá a figyelmeteket, hogy ha valaki ezeket a szavakat használná a kommentjeiben, azt sajnos nem engedhetjük megjelenni az oldalon. Természetesen e-mailben szívesen válaszolunk nektek ebben a témában is.

Az Internet egy nagyon jó eszköz arra, hogy távol élő ismerőseinkkel tartsuk a kapcsolatot, hasznos információkat szerezzünk be, de rengeteg veszélyt is rejt magában. Vannak egészen evidens részei az internethasználatnak, mint például a jelszavainkat ne adjuk meg idegeneknek, legyen vírusirtó a gépünkön, ne töltsünk le kétes eredetű és funkciójú programokat, ne nyissunk meg ismeretlen feladótól jött leveleket, ne higgyünk azoknak a leveleknek, akik valami hihetetlen összegeket, nyereményeket ígérnek, ne küldjünk minden levelet, bejegyzést tovább, aminek a végén az szerepel, hogy küldd el az összes ismerősödnek. De szeretnék felhívni olyan dolgokra is a figyelmeteket, amivel elsősorban magatoknak árthattok, magatokat hozhatjátok kellemetlen helyzetbe.

Tudtad, hogy ha felteszel egy képet magadról vagy családodról, azt bárki elmentheti és később akár sajátjaként is bemutathatja?

Nem egy fórumon fordult már elő olyan eset, hogy egy idegen család képeit valaki a sajátjaiként jelenítette meg a neten. Az ilyen sztorik sokszor ki sem derülnek, mert általában nem a saját országából válogat képet az illető.

Tudtad, hogy a képek többet elárulnak rólad, mint szeretnéd?

Képek

A háttérben látható műszaki cikkek vagy bútorok avatott szemnek sokat elárulhatnak vagyoni helyzetetekről. Ráadásul ha ezt képet nem egy névtelen fórumra, hanem valamelyik közösségi oldalra teszed fel, akkor további információkat tudnak meg rólad, kideríthető, hol laksz, hol dolgozol, mikor utazol el, mennyi időre stb. Óvatosan az információk megosztásával, nem kell mindent mindenkinek megmutatni. Állítsd be közösségi oldalakon, hogy a képeid ne legyenek nyilvánosak (azaz mindenki számára láthatóak), hanem csak a barátoknak, vagy a családodnak legyenek elérhetőek.

Tudtad, hogy egyes telefonok és fényképezőgépek, kamerák olyan adatokat is tárolnak a felvételben, hogy helyileg hol készültek?

Sok készülék manapság már képes beletenni a képekbe a GPS-koordinátákat, amikor a kép elkészül. Ez hasznos lehet addig, míg nem osztod meg sehol és csak otthon rendezgeted a képeidet. Amikor feltöltöd a netre ezeket a fotókat, akkor hasznos információval szolgálhatsz illetékteleneknek. Fontos tisztában lenned vele, hogy a te készüléked beleteszi-e ezeket az adatokat a felvételekbe. Ha többet szeretnél tudni erről, keress rá a GEOTAG kifejezésre. Léteznek programok, amikkel ezeket az információkat törölni tudod a felvételekről.

Belegondoltál már abba, hogy egy vicces kép önálló életet is élhet?

Amikor pici gyerekedről készítesz egy képet, amin grimaszol, vagy egyéves szülinapi tortáját magára keni, az akár önálló életet is kezdhet élni. Könnyen nagy forgalmú vicces képes oldalon köthet ki, ahol sivár életű, rosszmájú idegenek nevetgélnek rajta, teszik köznevetség tárgyává. Szerencsés esetben ezt a gyereked mire nagy lesz, már nem látja, de előfordulhat, hogy 10-12 éves korában belefut és rosszul fog esni neki. Aranyosak ezek a képek, de inkább csak a családi magánalbum részére örökítsük meg, ne osszuk meg a nagyvilággal.

Belegondoltál már abba, ha fürdős képet teszel fel gyerekedről, az kiket is érdekelhet?

Biztos nem örülnél neki, ha egy olyan oldalon kötne ki a képed, ahol előszeretettel nézegetik beteg emberek a nem felöltöztetett gyerekek képeit. Amennyiben nem szeretnéd, hogy ilyen oldalakon kössön ki bármelyik fotótok, akkor különösen figyelj arra, hogy hol mutatod meg és kiknek. Ha készítesz ilyen képet, az maradjon a családi albumban, méghozzá abban, amit nem mutogatunk minden vendégnek. Egy tizenéves gyereket már feszélyez, ha rokonság az ő fürdőzős, pelenkás képeit nézegeti.

Mielőtt megosztunk egy képet az Interneten, gondoljuk át, mi mit szólnánk, ha az a fotó rólunk készült volna. Ha magunkról nem tennénk fel azt a képet, akkor a gyerekünkről se tegyük. Nem akkor kell elkezdeni az óvásukat az Internettől, ha már ők maguk is elkezdik használni, hanem születésüktől fogva.

2013. Május 20., 19:57
Címkék
Értékelés
4 / 5 (4 szavazat alapján)