A látogatói élmény fokozása érdekében weboldalunk cookie-kat használ. Az oldal további böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. Elfogadom További információ
Tyukanyo.hu
Versek, mesék, receptek, gyűjtemények, listák, ünnepi ötletek, kézműves leírások tyúkanyóknak és kiscsibéknek!
www.tyukanyo.hu

Adventi koszorú

2011. November 23., 08:19
Az adventi koszorú manapság már szinte minden otthonban megtalálható az adventi időszakban. Mindegy, hogy vallási okokból, hagyománytiszteletből, vagy akár dekorációs céllal vesszük, vagy készítjük, mindenképpen meghittséget varázsol az otthonunkba.

Ti készítetek koszorút? Milyen lesz? Hagyományos vagy modern?

Amikor én még kisgyerek voltam, nálunk nem volt adventi koszorú, ahogy adventi naptár sem. Amióta gyerekeim vannak, azóta mindig van koszorúnk is.

Nagyon szép példányokat vehetünk a virágárusoknál, de mi is elkészíthetjük, akár a gyerekekkel is közösen. Advent első vasárnapjához közeledve egyre több közösségben szerveznek közös koszorúkészítési alkalmat. Érdemes körülnézni a környező művelődési központok, közösségi házak programjában, sok helyen lehet önköltségi áron koszorút kreálni.

Ha tudsz még ilyen lehetőségeket, akkor kérünk, írd meg a fórumunkra!

Az adventi koszorú története

Adventi koszorú

Az advent a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe, mely várakozást jelent az Úr eljöveteléig, illetve a vallás követői újévüket is innentől számolják. Advent a karácsony előtti negyedik vasárnappal veszi kezdetét, amelyet december 25-étől kell visszaszámolni és egészen Vízkeresztig, vagyis január 6-ig tart. Az advent az egyházi év kezdetét is jelöli. Az advent elnevezés a latin "adventus" szóból ered, ami megérkezést, eljövetelt jelent, ami természetesen Jézus születésének és eljövetelének várakozására utal. Az adventi időszak lényege, hogy ráhangoljon bennünket Jézus Krisztus születésének megünneplésére és emlékeztessen az eljövendő második eljövetelére.

Az első, napjainkban is ismeretes adventi koszorút Johann H. Wichern hamburgi lelkész készítette a 19. század közepén. Az általa alapított szeretetotthonban fából készült koszorút készített, amelyre 23 gyertyát helyezett el; négy nagy fehér gyertyát a vasárnapoknak, s köztük 19 kicsi pirosat a hétköznapoknak. Ennek megfelelően terjedt el a világban, néha csak a négy gyertya, többször a mindennapokra is szolgáló 19 kicsiny gyertyával együtt. A következő évben ezt a koszorút már fenyőágakkal díszítették. Ez a kedves szokás hamarosan elterjedt Németországban, egész Európában.

Manapság a 23 gyertya helyett már csak négy szál gyertya díszíti a koszorút. Ha keresztény tradíciónak megfelelő koszorút szeretnénk készíteni, akkor három lila és egy rózsaszín gyertyát kell használnunk és lila szalagokkal kel díszítenünk- a lila szalagok a bűnbánatot jelképezik.

A Te koszorúd milyen lesz/lett? Mutasd meg nekünk a fórumon!

Miből készíthetjük a koszorút?

Ha nem ragaszkodunk a tradicionális koszorúhoz, akkor csak a saját fantáziánk és ízlésünk szab határt. Bármiből készíthetjük és bármilyen formára. Nem kötelező ragaszkodnunk a kör alakhoz sem, akár egy sorba is elhelyezhetjük a 4 gyertyát, sőt, mécsest is.

Sokkal fontosabb, hogy betartsunk pár fontos óvintézkedést, nehogy felgyújtsuk otthonunkat.

Sose hagyjuk a gyerekeket egyedül égő gyertyával, mécsessel.

Sose hagyjuk magára a koszorút égő gyertyával.

Figyeljünk, hogy a gyertya kanóca közelébe ne érjen semmi dísz, nehogy lángra kapjon.

Valamivel biztonságosabb, ha a mécsest üvegbe helyezzük és abban gyújtjuk meg, kisebb az esély rá, hogy valami a láng közelébe kerüljön és meggyulladjon.

A koszorút olyan aljzatra helyezzük, ami nem éghető anyagból készült (üveg, porcelán, fém), a környezetében lévő éghető anyagoktól olyan távolságra, hogy azokat ne tudja meggyújtani.

A gyufát papírkosárba dobni tilos (még az eloltottat sem)!

Nekünk az utóbbi években ilyen koszorúink voltak:

Saját adventi koszorú
Saját adventi koszorú 2
Saját adventi koszorú 3
 
Címkék
Értékelés
4 / 5 (48 szavazat alapján)
Témához kapcsolódó további cikkeink
Karácsony, ahogy mi készülünk ráErről az oldalról érhetőek el a Karácsonnyal kapcsolatos cikkeink, versek, mesék, receptek, lakásdekorációk és ajándék ötletek.
Karácsonyi filmajánlóTélen, Karácsony környékén mindannyian szeretünk az otthon melegében kényelmesen, pattogatott kukoricát és süteményeket majszolva "mozizni" a gyerekekkel.
Adventi naptár 2012December elsejével kezdődően sok családban nyitogatnak adventi naptárt. Idén is virtuális adventi kalendáriummal készültünk nektek, kedves olvasóink.
Ünnepi menüA legtöbb családnál a Karácsony nagy össznépi összejövetelt is jelent. Lehet, hogy a szüleidnél, vagy a párod szüleinél ünnepeltek, vagy ha nagyobb gyerekeid vannak, akkor valószínűleg hozzád jönnek haza az ünnepekre.