Tyukanyo.hu
Versek, mesék, receptek, gyűjtemények, listák, ünnepi ötletek, kézműves leírások tyúkanyóknak és kiscsibéknek!
www.tyukanyo.hu

Az otthonszülés új úton

A napokban a Kormány elfogadta az otthonszülés legalizálásáról szóló rendeletet. Az egyeztetésben szakmai és civil szervezetek egyaránt részt vettek. Ennek kapcsán beszélgettünk Nováky Ritával, az Országos Bábaszövetség elnökével.

Mióta dolgozol szülésznőként?
1978-ban végeztem a szülésznőképzőt, amit hamarosan otthagytam. Nem voltam érett erre a munkára. Elvégeztem a Tanítóképzőt, aztán két gyerek szülése után visszamentem szülésznőnek, és onnantól fogva a másik két gyerek megszületése és anyasága idejét kivéve szülésznőként dolgozom. Két évet tanítottam a szülésznőképzőben is.

Milyen céllal dolgozik az Országos Bábaszövetség?
A bábák szakmai segítése, hogy a természet rendje szerint kísérhessék az anyákat a holisztikus szemlélet szerint. Érdekeiket képviseli, továbbképzéseket tart, rendezvényeket szervez és segíti a szakmai kapcsolatok alakulását. Magyarországon az egyetlen szakmai folyóiratot a Bábaszövetség adja ki. Röviden csak ennyi, az alapszabályunkban sok-sok minden szerepel.

Milyen szerep jutott a Szövetségnek az otthonszülés feltételeit kidolgozó bizottságban?
Évek óta meghívást kaptunk az előkészítésekhez, a jelenlegi államtitkár is meghívott mind az egyeztetéshez, mind a szűk körű szakmai tárgyalásokra. Hogyan látod az otthonszülésről szóló rendeletet? Előrelépés ez az otthonszülés híveinek?
Azt látom, hogy az otthonszülők egy részének bizonyára megnyugvást jelent, akiket az tartott távol az otthonszüléstől, hogy megnehezített volt a párbeszéd a kórházakkal, védőnőkkel, családdal. Mint minden rendelet, ez is bizonyára megosztja a véleményeket és lesznek olyanok, akik több pontjával egyet nem értve az egészet kritizálni fogják. Szerencsére demokratikus országban élünk, mindenki elmondhatja a véleményét. Nem minden pontjában tökéletes, de előrelépés, hogy megvan már és ígéretet kaptunk a vezetéstől, hogy a gyakorlati alkalmazása után újra elővéve a kétséges részeket átalakíthatjuk.

otthonszülés

Májustól hogyan fog változni a szülések aránya a helyszín tekintetében? Vajon a kórházak éreznek-e az egészben valami versenyhelyzetet, amiben mostantól a korábbiaknál jobban meg kéne nyerniük maguknak a kismamákat?
A kórházak számára nem konkurencia az otthonszülés. A kórházaknak talán az otthonszülésekből hozzájuk érkezők fogadása lesz talán a változás. Reményteli, hogy ezentúl nem kell az otthonszülős bábáknak elbújniuk, vállalhatják a tevékenységüket és nemcsak vállalhatják, hanem pontos dokumentációval segítik majd a kórházban végződő esetek megoldását. Ez az otthonszülős csapattal folytatott szakmai és emberi kommunikáció néhány kórháznak kihívást jelenthet majd, de azt gondolom, hogy mindenki beletanul majd és elfogadja ezeket a változásokat.

Mennyivel másabb egy kórházban dolgozó bába feladata, kompetenciája, mint egy otthonszülést vállaló bábáé? Sokszor hallani otthonszülőktől, hogy szerintük ez két külön szakma. Te is így látod?
A szakma ugyanaz. Az összehúzódások ugyanúgy segítik a méhszáj tágulását, a magzat útját kifelé. Kórházban is, otthon is. Talán - miután én nem vettem részt otthonszülésben, ez csak a saját nézőpontom- a beavatkozások, az intervenciók mások. Kórházban elég csak egy telefont, vagy akár egy hangos kiáltást elereszteni, és azonnal többen segítenek egy helyzetet megoldani. Ez a kórház igazi előnye. Otthon másképp kell figyelni, másképp kell ütemezni, hogy egy esetleges probléma miatt mikor indulnak a kórházba, mikor kérnek segítséget, hiszen itt nem elég egy nagyot kiáltani, időbe kerül, míg a segítség megjön vagy odaérnek. És nagyon más lehet a kismama által jól ismert otthonban "idegenként", "vendégként" otthon lenni és tartani az erőket, szakmát.

2011. Március 14., 20:14
Értékelés
4 / 5 (40 szavazat alapján)