Tyukanyo.hu
Versek, mesék, receptek, gyűjtemények, listák, ünnepi ötletek, kézműves leírások tyúkanyóknak és kiscsibéknek!
www.tyukanyo.hu

A dekupázs alapjai

Zsuzsi leírása a dekupázs alapjairól, amellyel gyorsan produkálhatunk látványos eredményt.

Végre egy olyan kézműves hobbi, amellyel gyorsan produkálhatunk látványos eredményt, nem szükséges hozzá különösebb kézügyesség, és még csak nem is kerül sokba.

Ez a különösen izgalmas technika a découpage (dekupázs).

Ezzel a módszerrel díszíthetjük a már meglévő tárgyainkat, de teljesen új alkotások is születhetnek kezeink alatt.

Most néhány lépésben lássuk, hogyan is kezdjünk neki egy kép készítésének!

Dekupázs

Szükséges eszközök:

fa képalap,
szalvéta,
ecset,
akrilfesték,
dekupázsragasztó,
víz,
tálka a festéshez

1. Vegyünk egy kész faalapot (kézműves boltokban kapható, de még gazdaságosabb, ha barkácsboltokban vágatjuk méretre). Válasszunk ki egy szalvétát tetszésünk szerint.

Falap

2. Alapozzuk le fehér vagy más világos színnel a faalapot. Erre azért van szükség, hogy jól érvényesüljön a szalvéta mintája. Vágjuk körbe a kontúrok mentén a mintát. A szalvétának húzzuk le a legfelső rétegét, csak ezt fogjuk felhasználni (a legtöbb szalvéta 3 rétegű).

3. Ha az alapozófesték megszáradt, a szalvétát tegyük a helyére, óvatosan simítgassuk el. Ezután felülről kenjük át dekupázsragasztóval ügyelve, hogy minél kevesebb gyűrődés keletkezzen. Végül kenjük át az egész képet higított dekupázsragasztóval vagy vizes alapú lakkal. Ennek gyerekszobába készülő képeknél azért van jelentősége, mert a kicsik bizonyára meg akarják tapogatni a képet, a lakk pedig megvédi azt. Ez más miatt is fontos: ha nem mindenhol egyenletes a ragasztó felvitele, a fény másképp törik meg rajta és foltos hatást kelt.

Festés

Egy trükk: mielőtt a mintát a helyére tennénk, kenjünk egy ici-pici festéket egy nedves kendőre. Ezzel maszatoljuk össze a képalapot a szalvéta eredeti színeinek megfelelően: így élettel telibb lesz a képünk.

Végül pedig gyönyörködjünk az így elkészített képben.

Kész kép

Néhány szó az alapanyagokról:

Mivel mostanában nagyon elterjedtek a kézműves hobbik, sorra nyílnak az ezt az igényt kielégítő kreatív boltok. Itt mindent megtalálunk, amire csak szükségünk van a szalvétatechnikához. Szalvétákat vásárolhatunk csomagban és darabra is, mindenféle témában kapunk ízlésünknek megfelelőt. Akrilfesték is rendkívül nagy választékban áll rendelkezésünkre. Először az alapszínekből (sárga, piros, kék, fehér, fekete) érdemes vásárolni, ezekből rengeteg árnyalat keverhető ki tetszés szerint. Ecsetből vegyünk több méretűt is. Praktikusak dekupáláshoz a lapított fejű ecsetek. Kis minták ragasztásánál a 8-as, 10-es méretű, nagy felületeknél a háztartási boltokban kapható 1-1,5-2 colos ecsetek válnak be. Ragasztónk lehet fényes, matt vagy selyemfényű, ahogy nekünk tetszik.

2006. December 3., 09:05
Értékelés
4 / 5 (46 szavazat alapján)