Tyukanyo.hu
Versek, mesék, receptek, gyűjtemények, listák, ünnepi ötletek, kézműves leírások tyúkanyóknak és kiscsibéknek!
www.tyukanyo.hu

Gondolatok a farsangi jelmezről

Nekünk szülőknek sok fejtörést okoz, minek is öltözzön be a gyerek Farsangkor. Sok esetben a csemeténknek pontos elképzelése van arról, mi is szeretne lenni, csak éppen nem tudjuk magunk elkészíteni, vagy nincs lehetőségünk kibérelni nekik az áhított jelmezt.

Manapság nagy segítséget nyújtanak a szülőknek a jelmezkölcsönzők, ahol sok esetben már 5000 Ft alatt is tudunk jelmezt bérbe venni. De ha egy népszerű figurát szeretnénk, akkor már nagyon korán el kell menni és le kell foglalni azt az álöltözetet.

Mi magunk is készíthetünk egyedi jelmezeket. Sok intézmény kiköti, hogy csak saját készítésű maskarákban lehetnek a gyerekek.

Nem árt jó előre tájékozódni, hogyan is zajlik a Farsang gyerekeinknél. Az óvodákban manapság kevésbé divat a jelmezverseny, hisz annyira szubjektív, hogy kinek mi tetszik, nem lehet a sok tüneményes jelmezes gyerek közül kiválasztani egyetlen legjobbat. Így a Farsang inkább egész délelőttös mulatsággá alakult át, ahol mindenki jelmezben van mindvégig, és az óvó nénik vezetésével különféle ügyességi versenyeket játszanak. Ezért nagyon fontos, hogy olyan jelmezt válasszunk közösen a gyerekkel, amiben könnyen mozog, és a meleg csoportszobában nem fő rá a jelmez. A jelmezhez nem tartozhatnak olyan kiegészítők, amikkel a gyerekek egymásban kárt tudnának tenni. Emellett nem árt, ha a gyerekünknek nem kell folyamatosan azzal törődnie, hogy a jelmeze épségében maradjon, ne kerüljön rá folt, ne legyen piszkos, mert akkor elvesszük tőle a játszás örömét.

A kislányok többnyire különféle tündéreknek, királynőknek öltöznek. (Nem árt, ha nem abroncsos királynői jelmezt választunk, mert abban egy kicsi lány nehezen mozog.) Sokszor egy egész királyi udvar is összejön egy-egy ilyen Farsangon. Ha az óvó nénik ezt előre sejtik, akkor érdemes lehet egy kis reneszánsz táncot betanítani a gyerekeknek, ezzel is érdekesebbé tenni a farsangolást. A kisfiúk jellemzően lovagok, királyok és különféle férfias foglalkozások megszemélyesítőinek bőrébe bújnak. (Ha lehetséges, a kard inkább papírkard legyen, hogy egymásban ne tudjanak kárt tenni a játék heve közben.) Ha sok lovag van a csoportban, akkor játékos bajvívást is lehet rendezni, sőt, a fiúk is csatlakozhatnak a táncoló hercegkisasszonyok, tündérek csapatához.

A gyermekek szívesen öltöznek be különféle állatoknak. Az állatos jelmeznél vegyük figyelembe a csoportszoba hőmérsékletét, ne válasszunk vastag bundás jelmezt. Lehetőség szerint a fejrésze ne legyen egyben a testével, mert így gyerekeinknek nehezebb dolga lehet az önfeledt játék közben. (Láttam már kislányt vastag bundájú Scooby Doo jelmezben, ami nagyon szép volt, csak szegény kislányról folyt a víz, és a hátán lóbálta a Scooby fejét, mert nem akarta levenni a jelmezt, ő sem akart kilógni a sorból.)

Jelmezötletek lányoknak:

királylány, hercegnő, grófnő, hastáncos, virág- vagy évszaktündér, jó vagy rossz boszorkány, indiánlány, sztár, táncosnő

Jelmezötletek fiúknak:

lovag, királyfi, varázsló, cowboy, indián, szuperhősök

Jelmezötletek mindenkinek:

kertész, orvos, pillangó, katicabogár, teknős, madár, fa, virág, méhecske, cica, kutya

Ha jelmezverseny van gyerekeinknél, és annak végeztével már nem kell maskarában lenni, akkor választhatunk olyan álöltözeteket is, amik szépek, ötletesek, de egyébként játszásra kevéssé alkalmasak. Pl. torony, hirdetőoszlop, villanyóra, szaloncukor, Túró Rudi, földgömb, váza, cserepes virág, szekrény, autó, hóember, medve, hableány, fényképezőgép.

Tekintsd meg a galériát is, ahol az olvasók által beküldött jelmezes fényképek találhatók.

Ha van egy igazán ötletes, mókás, kreatív jelmezed, és szeretnéd megmutatni másoknak is, akkor várom a fényképeket az tyukanyo@tyukanyo.hu e-mail címre. A fotók a galériában lesznek megtekinthetők.

Ha úgy gondolod, hogy jelmezed annyira jól sikerült, hogy szívesen megosztanád az elkészítését másokkal is, akkor várom a leírást a tyukanyo@tyukanyo.hu e-mail címre. Fontos, hogy legalább 1 képet csatolj a leíráshoz (min. 600*450 pixel legyen a mérete, lehet állókép is).

2007. Február 6., 22:00
Címkék
Értékelés
4 / 5 (35 szavazat alapján)