Tyukanyo.hu
Versek, mesék, receptek, gyűjtemények, listák, ünnepi ötletek, kézműves leírások tyúkanyóknak és kiscsibéknek!
www.tyukanyo.hu

Földieper

Első szabadföldi hazai gyümölcsünk az eper, mely májusban, júniusban érik. Az epernek magas a vitamin- és ásványianyag-tartalma. Alacsony szénhidrát tartalmú gyümölcsök közé sorolható, 100 gramm eper 7 g szénhidrátot tartalmaz.

100 gramm eperben közel 60mg C-vitamin található, több, mint az azonos mennyiségű citromban. Vastartalma hozzávetőleg azonos a cékláéval és a kelkáposztáéval, emellett egyetlen más gyümölcs sem tartalmaz olyan mennyiségű mangánt, mint az eper. Gazdag foszforban, káliumban és kalciumban, valamint természetes fájdalomcsillapítót is tartalmaz

Az eper kiváló immunerősítő, elősegíti, hogy a vér minél több oxigént tudjon felvenni. Az eper emésztésserkentő hatású gyümölcs, tisztítja és salaktalanítja a szervezetet, káliumtartalma pedig a vízháztartás egyensúlyának megteremtésében is segít.

 
Földieper

Nagyon sérülékeny, romlandó gyümölcs, így vásárláskor nagyon figyeljünk, hogy kemény, és ne puha gyümölcsöket válasszunk, különösen figyeljünk a penészes szemekre. Egyszerre csak annyit mossunk meg, amennyit elfogyasztunk vagy felhasználunk, hamar romlik, ha víz éri.

Az eper sok esetben válthat ki allergiás tüneteket, ezért kisgyerekeknek csak másfél –két éves koruk után adjunk belőle és akkor is legyünk nagyon körültekintőek. Nagyon fontos, hogy alaposan mossuk meg, mert földön terem, ezért sok, szabad szemmel nem látható szennyeződés is lehet rajta.

Az epret nem csak nyersen fogyaszthatjuk, hanem sok finomság is készíthető belőle: lekvár, dzsem, szörp, bólé, sütemény, de akár gyümölcspüré is.

 
Földieper

Epersaláta

/Horváth Ilona szakácskönyv alapján/

Hozzávalók:
1/2 kg eper,
2 dl vörösbor,
10 dkg porcukor.

A megmosott, lecsumázott epret meghintjük a porcukorral, megöntözzük a borral, és néhány órára jégbe hűtjük. Ha nagyszemű az eper, félbe vagy négyrét vágjuk. Az epersalátát szokás fele eperből, fele banánból is készíteni.

Az epret le is fagyaszthatjuk, igaz, kiolvadás után messze nem lesz olyan mint a friss, de lekvárt, dzsemet akkor is tudunk belőle készíteni. Ha nálunk nem fogy el elég gyorsan az eper, akkor kis (30-40 dkg-os) adagokban összedarabolva lefagyasztom és amikor ennénk egy kis eperlekvárt, akkor ezt a mennyiséget készítem el, így nincs gondom a lekvár tárolásával. Az elkészítéséhez én Dr. Oetker Befőzőcukor Szuper 3:1 –bent adok a felolvasztott gyümölcshöz, így pillanatok alatt elkészül egy-egy adag friss lekvár. Jó hír: befőzőcukor létezik már diabetikus változatban is.

Ti mit készítettek az eperből? Van bevált recepted?

A gyerekek számára van egy epres meglepetésünk: a képre kattintva A4-es formában letölthető színezőt találtok!

Epres színező

De felhasználható sablonként más dekorációhoz, vagy akár applikációhoz is. Az epres színező innen letölthető.

2012. Május 27., 10:52
Csatolt fájlok
Címkék
Értékelés
5 / 5 (33 szavazat alapján)