Tyukanyo.hu
Versek, mesék, receptek, gyűjtemények, listák, ünnepi ötletek, kézműves leírások tyúkanyóknak és kiscsibéknek!
www.tyukanyo.hu

Főzött gyurma

Minden gyerek szeret gyurmázni, nincs az a mennyiség, ami elég lenne.
Főzött gyurma

A boltban kapható gyurmák sajnos hamar kiszáradnak, túl zsírosak, foltot hagyhatnak a ruhán is; vagy amelyik nem ilyen, az nagyon drága.

Az alábbi recept szerint mi magunk is főzhetünk otthon olyan gyurmát, ami rugalmas, könnyű, nagyon jól gyúrható, éppen ezért a legkisebb kezeknek is nagy élvezet lesz vele a játék.

Hozzávalók:

0,5 kg liszt
6 dl víz
4 evőkanál só
3 evőkanál olaj
2 evőkanál borkősav (gyógyszertárban, gazdaboltban kapható)

Eredeti recept:
Fazékban összekeverjük a hozzávalókat, tűzhelyen közepes lángon állandó keverés mellett főzzük, kb. 15-20 percig, amikor összeállt, (akkor már nehéz keverni) levesszük a tűzről, langyos állapotban adagokra szedjük, (temperával ahányféle színt akarunk készíteni, annyi felé osztjuk szét).

Gyurmából készült

Színes temperával színezzük oly módon, hogy a gyurmagombócokba jól belegyúrjuk a temperát, mintha cipót gyúrnánk. Nem baj, ha csomós lett, mert a színezésnél eltűnnek a csomók.

Módosított recept (egyszerűbb, és ugyanolyan jó):
A vizet feltesszük forrni, beleszórjuk a sót, borkősavat, hozzáadjuk az olajat. Ha mindez feloldódott, a forró vízbe beletesszük a lisztet is, és erőteljes mozdulatokkal, fakanállal keverjük 1-2 percig. Így is összeáll, és remekül használható.

Könnyen formázható, kijön a ruhából, ha kész a mestermű, akkor meg is lehet szárítani. Jól záródó dobozban sokáig eláll.

Nehézségi fok: a gyurmát mindenképpen felnőtt készítse; a gyurmával aztán a legkisebbektől a legnagyobbakig mindenki könnyen alkothat.

 
2007. Október 8., 13:25
Értékelés
4 / 5 (42 szavazat alapján)