Tyukanyo.hu
Versek, mesék, receptek, gyűjtemények, listák, ünnepi ötletek, kézműves leírások tyúkanyóknak és kiscsibéknek!
www.tyukanyo.hu

Köröz a gólya 12. rész: Készülődés

Megvolt nemrég a 30 hetes uh; minden rendben. Szép nagy baba, 81 mm-es fejjel és 79 mm-es mellkasátmérővel; valamint nem lesz hosszúcombú a maga 53 mm-ével. Fej és mellkas alapján nagyobb a koránál, de ez ilyenkor már csalóka. Inkább csak simán nagy bébi. (De az milyen vicces volt: kopogok be a szülőszobára, hogy a dokimat keresem, mire a szülésznő megkérdi: ugye NST-re jött? Mondok, az még odébb van, nem vagyok még 36 hetes!)

Valamikor suttyomban árfordult fejvégűbe. A tenyésztésem egyébként negatív lett, semmi gomba nincs bennem.

Anyósom már beijedt, hogy jajajj, ha befordult, akkor nemsokára szülni fogok. Mondtam neki, azért az még nem a napokban lesz. Különben is: doki bácsi jövő héttől megint szabin lesz, így azalatt egész biztos nem szabad semminek történnie, mert én nem akarok mással szülni.

Van a terhes nőknek olyan heppjük, hogy időnként muszáj fenekestül felfordítani a lakást és jól kitakarítani. Ezen most nem a szokásos napi rutint értem, hanem a húsvéti nagytakarítással egyenértékű bolondériát.

Hát ez tört rám is ma. Ablakot pucoltam, könyves polcot portalanítottam, bútort ápoltam. Ami igazából nagyszerű, mert szép és illatos lesz a lakás, de... hát aki nem bírja, ne csinálja. Csúnyán megfájdult utána a pocak, kellett is kicsit aludnom.

Készülődés

Bogi iszonyú aktív. Tiszta Alien, ahogy deformálja a hasam, Többnyire a jobboldalamat kultiválja, ott szeret leginkább dudor lenni. Néha azért elég fájdalmas, még ha többnyire vicces is.

Tegnap este félálomban rádöbbentem, hogy ez nem marad mindig így, nem leszek terhes mindörökkön örökké -ide hamarosan egy kis lény fog érkezni, aki fenekestül felforgat mindent.
Jobb későn, mint soha, nem igaz?

Egyébként nem vagyok híve annak, hogy a baba érkezésével új napirendje legyen az egész családnak. Szerintem az az üdvözítőbb, hogy ha a már meglévő életritmusunkat a lehető legnagyobb mértékben megtartva a bébit próbáljuk meg beilleszteni abba. Persze lesznek új szokások, új szabályok, új helyzetek, ez elkerülhetetlen, de nem lehet mindent a babának alárendelni.

Gondolom, ideje lenne lassan összepakolni a kórházi pakkom.
Találtam is hozzá egy jó kis listát.
Zsófi barátnőm erőteljes javaslatára beszereztem már eldobható hálós bugyit és inkontinencia betétet -ez állítólag sokkal több folyadékot képes magába szívni, mint a rendes egészségügyi betétek, és kényelmesebb is.

Na, a jövő héten összepakolok, tényleg!

Bogi már kész lenne a külvilágra, ha valami miatt erre kényszerülne. Hiszen 32. hetesen már így néz ki:
A baba már teljesen kialakult, teste arányossá vált. Bőre alatt elkezdődött lerakódni a zsír, teste egyre gömbölyűbb. Már érzékeli a különbséget a világosság és a sötétség között. Mivel egyre kevesebb helye van a mama pocakjában, általában ilyenkor már tényleg fejjel lefelé helyezkedik el. EEG-vizsgálattal kimutathatók az álom és az ébrenlét ciklusai. Már felismerhető egyfajta rendszer az aktív és nyugalmi időszakok között. A nap 90-95%-ában a pici alszik. Méretei szerint már 40,5 centiméter és 1,6 kilogramm.

A magzat fejétől a popsijáig körülbelül 29 cm, nagyjából 1800 grammot nyom és most már nagyon jó eséllyel indulna, ha ezen a héten jönne világra. Kialakultak a körmei mind a kéz-, mind a lábujjain, és tisztán látható a haja, a szemöldöke és a szempillái. Az utóbbi hetek súlygyarapodását a zsírszövet vastagodásának köszönhette, de ez a rohamos növekedés fokozatosan lassul. Már képes oldalra fordítani a fejét, de most, hogy egyre több helyet foglal el a méhen belül, az eddig intenzív mozgás csökkenni kezd.

2008. Április 15., 10:40
Értékelés
4 / 5 (36 szavazat alapján)