Tyukanyo.hu
Versek, mesék, receptek, gyűjtemények, listák, ünnepi ötletek, kézműves leírások tyúkanyóknak és kiscsibéknek!
www.tyukanyo.hu

Kutya fonalból

Áfonya által készített fonalkutyus, amellyel minden gyerek szívesen játszik.

Hozzávalók: 15-20 cm hurkapálca,
fonal a felfüggesztéshez,
kb. 50 cm köperszalag,
10 dkg fonal a kutya szőrének,
fonal a kutya szemének,
kis darab piros anyag nyelvnek,
cérna,
tű,
ragasztó,
egy kb. 15x20 cm-es könyv.

Munka menete:

Vegyünk 50 cm köperszalagot vagy készítsünk anyagból egy kb. 50 cm hosszú és kb. 3 cm széles szalagot.
Megfogjuk a könyvet, a szalagot a könyv hosszabbik oldalára fektetjük és a két végét a könyvlapok közé betűrjük, hogy fixen álljon. Elkezdjük a fonalat feltekerni a könyvre, ahol a szalag van. Ez lesz a kutyának a gerince. Minél több réteget tekerünk szépen végig, annál több szőre lesz a kutyánknak. A fonalat nem szabad sem túl lazán, sem túl erősen tekerni. Próbáljunk egyenletesen dolgozni. Haladhatunk szépen szabályosan, egyszer végigmenve és egy-egy helyre több réteget tekerve, vagy csinálhatjuk ide-oda haladva a két vége között, kb. 60-szor. A képen látható kutyához ide-oda haladva tekertük a fonalat. Ha elég dúsnak tűnik a fonalhalom, akkor a könyv alsó szélén elvágjuk a fonal végét.

Fonal kutyus

Utána alul -ahol nincs a szalag- végigvágjuk a fonalat, ugyanúgy, mintha pompont készítenénk. A munkát óvatosan leemeljük a könyvről és kiterítjük az asztalra.
A szalag kerül az asztallapra és felül lesz a fonal. Így a kutya hasa fekszik az asztalon és a hátán dolgozunk. Kézzel kicsit eligazgatjuk a fonalat. Kialakítunk egy kicsit vastagabb részt a nyakának, ez kb. az egyik végétől 6-7 cm-re legyen. A 6-7 cm-es résznek a végétõl 2 cm-re felemeljük a fonalat és beteszünk pár, kb. 6 cm hosszú sötét színű fonalat a fehér fonalak közé szemnek. Figyeljünk arra, hogy a fehér fonal rendesen fedje a színes fonalat.
Utána varrjuk végig a szalagot, hogy a fonalakat rögzítsük a helyükön. Dolgozhatunk kézzel vagy géppel is. A szalag csak a hasán lesz a kutyának, nem kell körbefognia a fonalakat. Alapos munkát végezzünk, hogy a fonalak ne tudjanak elmozdulni. Ha készen vagyunk a varrással, a kutya fejénél vágjuk rövidebbre a fonalat. Utána a kutya fejénél és farkánál varrjunk egy-egy fonalat a szalaghoz, ezzel erősítjük majd a kutyát a pálcához. A fejénél lévő 5 cm-rel legyen rövidebb, ezzel emeljük meg a kutya fejét.
Egy kisebb piros anyagból a fejénél pár szál fonalra ragasztunk nyelvet a kutyának A munka végén felerősítjük a két fonalat egy pálca két végére.

2006. December 3., 08:22
Értékelés
4 / 5 (35 szavazat alapján)