Tyukanyo.hu
Versek, mesék, receptek, gyűjtemények, listák, ünnepi ötletek, kézműves leírások tyúkanyóknak és kiscsibéknek!
www.tyukanyo.hu

Likőrök

Házilag likőrt készíteni jóval egyszerűbb, mint elsőre gondolnánk. Ha van otthon néhány üveg vodka, rum, vagy whisky, amit magában senki sem szeret, nagyon jó ajándék válhat belőle szép formájú kis üvegekbe öntve, feldíszítve. Karácsonyra még éppen elkészül!

Karamell-likőr

Karamell-likőr

Az eredeti recept
Hozzávalók:
2 dl tejszín
2 dl tej
4 dl whisky
10 dkg barna cukor
2 ek erős főzött kávé

A cukrot karamellizáljuk, majd öntsük fel a tejjel és tejszínnel. Ha a cukor újra elolvadt, öntsük hozzá a kávét, majd húzzuk le a tűzről (ne forraljuk!) Ha kihűlt, adjuk hozzá az alkoholt. Töltsük üvegbe, és 3-4 héten át érleljük.

Módosítás:
Tehetünk hozzá vaníliát, fahéjat, szegfűszeget, kakaóport ízlés szerint. Személy szerint nekem kicsit erős, kevesebb whisky-vel jobban ízlene. A kávét is kihagyom legközelebb.

 

Tojáslikőr

Tojáslikőr

Hozzávalók:
3 tojás sárgája
3 dl tejszín (lehet 2 dl tejszín+ 1 dl tej is)
30 dkg cukor
1 cs. bourbon vaníliás cukor (valódi őrölt vaníliát tartalmaz, ezért jobb ízt ad)
2 dl whisky vagy rum

A tojássárgákat fehéredésig keverjük ki a cukorral. Adjuk hozzá a forrásig hevített, de nem felforralt tejszínhez. Kis ideig keverjük, míg egynemű lesz, de ne forraljuk. Adjuk hozzá az alkoholhoz. 3-4 hétig érleljük.

Nagyon finom, lágy, selymes, édes – és hamarabb is megkóstolható!

 

Citromlikőr

Citromlikőr

Eredeti recept
Hozzávalók:
5 citrom
7 dl vodka
40 dkg cukor
0.5 liter víz

A citromok héját vékonyan hámozzuk le, és tegyük bele a vodkába. A levüket nyomjuk bele. Vigyázzunk, a citromnak csak a külső, sárga héját hámozzuk le, a fehér részt ne, mert az keserű! Egy hét múltán szűrjük le. Készítsünk cukorszirupot: forraljuk fel a vizet, tegyük bele a cukrot, és kevergessük, amíg felolvad. Adjuk a leszűrt vodkához. Érleljük 3-4 hétig.

Módosítás:
Sajnos nem tudtam olyan biocitromot szerezni, aminek héját garantáltan nem kezelték semmivel. Ezért csak 2 citrom héját reszeltem bele aprólyukú reszelőn a vodkába, valamint egy doboz zitronátot zúdítottam még bele. Mivel a zitronát maga is cukrozott, a cukorsziruphoz kevesebb cukor is elég.
Leszűrés után nem dobtam el, mert az alkoholos citrom- és narancsdarabkák nagyon finomak lesznek sütibe, házi készítésű bonbonba.

2011. November 8., 16:00
Címkék
Értékelés
5 / 5 (30 szavazat alapján)