Tyukanyo.hu
Versek, mesék, receptek, gyűjtemények, listák, ünnepi ötletek, kézműves leírások tyúkanyóknak és kiscsibéknek!
www.tyukanyo.hu

Mag-mandala, magkép

A legtöbb gyerek nagyon szeret alkotni. Ezzel a módszerrel a legkisebbek is hamar sikerélményhez juthatnak, mivel nagyon szép, mutatós díszeket, ajándékképeket tudnak készíteni bárkinek. Egy kép elkészítése legalább 20-30 percet vesz igénybe attól függően, hányféle magot használunk egy képhez, és mennyire bonyolult képet készítünk. Az én gyerekeim órákon keresztül szívesen ragasztanak ilyen képeket.

Az alapanyagok bármelyik nagyobb bevásárlóközpontban vagy bioboltban beszerezhetőek. A zacskók, amiket vásároltam, 25 dkg és 50 dkg-osak voltak. Nagyon sok tányérkép elkészítéséhez elég ez a mennyiség. A papírtányérokból 18 cm átmérőjűt használtunk, ami 100 darabos kiszerelésben kapható. Ragasztónak a Sulifix folyékony ragasztóját használtuk, ebből jó pár tubussal elfogyott.

Magmandala

Hozzávalók:

Papírtányér,
Folyékony erős ragasztó /sulifix/,
Magok /köles, vöröslencse, hajdina, fehér-, vörös- és tarkabab, feles borsó, borsó, lenmag/

A munka menete:

Ezek a képek köles, vöröslencse, fehér- vörös- és tarkabab, zöld és sárgaborsó, lenmag, hajdina magokból készültek. A magokat tálakba öntjük, külön-külön.
A papírtányérra ragasztót nyomunk a formának megfelelően. Mindig csak akkora részre, amit egyetlen fajta maggal szeretnénk kitölteni. Nem szabad sajnálni a ragasztót, hogy a magok alaposan megragadjanak benne. Túl nagy felületet se jó egyszerre beragasztózni, mert esetleg nem győzzük olyan ütemben rárakni a magokat.

Magmandala készítése

A mandaláknál először a külső körrel kezdjük a ragasztózást, majd beletesszük a magokat. A nagyobb magokat egyesével nyomkodjuk a ragasztóba. Az apróbb magokat egyszerűbb úgy felragasztani, hogy először feltesszük a papírra a ragasztót, utána az apró magot nagyobb mennyiségben rászórjuk a tányérra, majd elkezdjük rázogatni a tányért, hogy a ragasztós felületet beterítse a magocska. A felesleges magokat utána visszaöntjük a tálba. Ujjunkkal is megnyomogatjuk ilyenkor kicsit a magvakat, hogy alaposan beleragadjanak a ragasztóba. Így haladunk befelé, míg kész nem vagyunk a munkával.

MagmandalaMagmandala

Ezzel a technikával nemcsak mandalákat készíthetünk. Tetszés szerint igen sokféle mintát lehet így kialakítani.

Íme pár ötlet lányaimtól:

Mag virág

Mag virág /Vöröslencse, köles, feles zöldborsó/

Mag arc

Mag arc /Vöröslencse, hajdina, köles, borsók, babok/

A képeken az alábbi magokat használtuk:

Vörösbab Vörös lencse Tarkabab
Lenmag Köles Hajdina
Feles zöldborsó Feles sárgaborsó Fehérbab

Ezeken a magokon kívül természetesen bármilyen színes száraz magot lehet használni. Azért fontos, hogy száraz legyen, nehogy az idő során megpenészedjen. Egy-egy ilyen kép évekig eláll. Természetesen óvatosan kell kezelni, mert ha nem ragasztottuk oda elég alaposan, akkor leeshet egy-két termés.

Amiket még használhattuk volna: mák, tökmag, hántolt és hántolatlan napraforgó mag, lencse, szárított dinnyemag, cseresznye vagy meggy magja, nagyobb képekhez makk termése és kupakja, gesztenye, száraz levél, dióhéj.

2006. December 3., 08:31
Értékelés
4 / 5 (50 szavazat alapján)