A látogatói élmény fokozása érdekében weboldalunk cookie-kat használ. Az oldal további böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. Elfogadom További információ
Tyukanyo.hu
Versek, mesék, receptek, gyűjtemények, listák, ünnepi ötletek, kézműves leírások tyúkanyóknak és kiscsibéknek!
www.tyukanyo.hu

Szanyi Alma Málna: Medvecukorbokor

2013. Január 13., 18:02
Mindig lenyűgöznek azok a könyvek, amik egy család mindennapjairól szólnak. Nem történik bennük semmi különös, mondhatnánk, mégis benne van az egész élet: születés, halál, öröm, bánat, felnőttek is gyerekek. Pontosan ilyen könyv a Medvecukorbokor.
Szanyi Alma Málna: Medvecukorbokor

Ha belelapozunk, 2 dolog rögtön szembetűnik: a történetek hossza és az illusztrációk. A történetek rövidek, nincsenek túlkombinálva, túlmagyarázva. Egy-egy életképet mutatnak meg, mindegyik egy röpke pillanat a 6 (igen, hat) gyerekes család életéből, ahol mindig történik valakivel valami, mindig van miről beszélni –és ki tudná jobban szavakkal kifejezni a világ furcsaságait, mint a gyerekek? Alma, az anya saját érzéseit is papírra veti, és teszi mindezt gyereki rácsodálkozással, töretlen életkedvvel, léleksimogató bájjal. Az illusztrációkat a gyerekek készítették, és meg kell mondjam, én magam nagy rajongója vagyok a gyerekrajzoknak. Még nem a tanult, rutinossá vált formák uralják a lapot, minden vonal egyedi és megismételhetetlen. Kár, hogy később "megtanulunk" rajzolni, és elveszítjük ezt a könnyedséget és természetességet.

Ízelítőül öninterjú a kötet végéről:
Ő - Hogy bírod energiával? Erre igazán kíváncsi lennék!
Én: - Úgy, hogy Miki egér totál vidáman minden reggel táncra kér engem.
Ő.: - Huh! Erre nem számítottam! Szóval, ha jól értem, totál zakkant vagy! Jó lesz vigyázni veled!
Én: - :)))))))))))
Ő.: - Ez nem válasz! Igaz vagy sem? Mi mozgat, hogy ne fáradj el, ne legyen eleged mindenből? Ezt komolyan tudni szeretném!
Én: - Igaz, hát persze!
Most komolyan, ez az egyik titok, hogy hajnalban, ébredéskor a mobilomból Miki egér tréfás hangon énekel nekem reggelente, valóban táncra invitál, kéri, hogy mókázzak vele.
Ez rögtön megadja az alaphangulatot, nincs mese. Illetve dehogy is nincs, nagyon is van, még szép, hogy igen!
Szóval a mesével kezdődik minden. Mégpedig éppen ennél fogva folytatódik tovább mesésen.
Nincs idő töprengésre, magukkal ragadnak, sodornak az események.

A könyv szerzőjének blogja elérhető itt.

Címkék
Értékelés
3 / 5 (44 szavazat alapján)
Témához kapcsolódó további cikkeink
Hat gyerek meg egy könyvKépzeljünk magunk elé egy 6 gyerekes családanyát. Megvan? Egy ekkora családban az anya biztosan túlhajszolt, kedvtelen, megkopott. Na, hát Szanyi Alma Málna pont nem ilyen.
Fábián Janka: A zöld macskaEz a történet egy Benedek Elek meseíró pályázatra íródott, kedves gesztusként utal erre a mesében szereplő ikerpár neve is (Benedek és Elek).
Lányok a kastélybólEgy magyar írónő első kötetét szeretnénk bemutatni a kedves olvasóknak. Rupáner-Gallé Margó egy kis faluban élő tanárnő, aki kedvtelésének hódolva írta meg a Lányok a kastélyból című könyvét, mely az Aba Könyvkiadó gondozásában jelent meg.
Gyerekkarácsony aranyalbumAz adventi asztal, vagy a karácsonyfa körül szeretünk énekelni. A Kiskarácsony, nagykarácsony, vagy a Pásztorok, pásztorok még könnyen eszünkbe is jut és még talán 2-3 másik dal is, de ezután komolyan törni kell a fejünket, mit is énekelhetnénk még. Ekkor jön jól egy válogatás-cd.