A látogatói élmény fokozása érdekében weboldalunk cookie-kat használ. Az oldal további böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. Elfogadom További információ
Tyukanyo.hu
Versek, mesék, receptek, gyűjtemények, listák, ünnepi ötletek, kézműves leírások tyúkanyóknak és kiscsibéknek!
www.tyukanyo.hu

Mesék az örökbefogadásról

2011. Július 22., 08:20
Hiánypótló 2 mesekönyvet szeretnénk a figyelmetekbe ajánlani. Ha egy pár örökbefogadás útján válik teljes családdá, mindig felmerül a kérdés: hogyan, mikor mondjuk el a gyereknek. Bizony nem könnyű. Ilyenkor hívhatjuk segítségül a mesék világát.

Ungvári Bélyácz Betti: Égből pottyant boldogság

Égből pottyant boldogság

Már az igazán kicsik is megérthetik a gerlepár történetén keresztül, milyen fájó dolog az, ha valakinek nincs saját gyereke (fiókája), és mennyire nagyszerű dolog, ha azáltal, hogy egy másik mama lemond a saját kicsinyéről, mégis családdá válhatnak. A mese azt is megsúgja a kicsik szívének, hogy egyáltalán nem számít, ha a fióka nem hasonlít a szüleire, a lényeg az, hogy szívből szeretik egymást.

Rövid mese, éppen annyi, amennyit a legkisebbek is képesek egyszerre befogadni, feldolgozni. Pál Rita gyönyörű rajzai teszik igazán élővé.

 

Ungvári Bélyácz Betti: Tündérkerti mese

Tündérkerti mese

Egy kicsit nagyobb gyerekeknek szól az örökbefogadásról. Az örökbefogadók itt tündérek, akinek a háza elé egy éjjel letesznek egy kis csomagot: egy embergyereket. Ők nagy szeretettel fogadják a kislányt, akinek ugyan nem a testén, hanem a szívében nőnek a szárnyai, mégsem kell emiatt búsulnia, hiszen a szeretet szárnyán érkezett meg örökbefogadó szüleihez, és ennél szebb adomány nincs is a világon.

A mesében már feltűnik az örökbeadó szülő képe is, a tündérmama elmagyarázza Liliánának, hogy nem azért hagyta őt az erdőben az édesanyja, mert nem szerette, hanem mert nem tudott gondoskodni róla, ezért megkereste azokat, akik a legjobbat tudják adni neki.

Kedves mese, amelyet szintén Pál Rita rajzai tesznek különösen bájossá.

 

Azt hiszem, nem kell feltétlenül örökbefogadó családnak lennünk, hogy szeressük, értsük ezeket a meséket. Jó, ha a családjukba született, és a családjukban nevelkedett "édes"gyerekek is tudnak arról, hogy némely gyereket nem a vérszerinti szülei nevelnek, de ez nem jelenti azt, hogy ők mások lennének. A toleranciára nevelést nem lehet elég korán kezdeni.

Mindkét könyvről, illetve a szerzőről is bővebben olvashatsz a www.orokmesek.hu weboldalon.

Címkék
Értékelés
3 / 5 (39 szavazat alapján)
Témához kapcsolódó további cikkeink
Fábián Janka: A zöld macskaEz a történet egy Benedek Elek meseíró pályázatra íródott, kedves gesztusként utal erre a mesében szereplő ikerpár neve is (Benedek és Elek).
Lányok a kastélybólEgy magyar írónő első kötetét szeretnénk bemutatni a kedves olvasóknak. Rupáner-Gallé Margó egy kis faluban élő tanárnő, aki kedvtelésének hódolva írta meg a Lányok a kastélyból című könyvét, mely az Aba Könyvkiadó gondozásában jelent meg.
Szanyi Alma Málna: MedvecukorbokorMindig lenyűgöznek azok a könyvek, amik egy család mindennapjairól szólnak. Nem történik bennük semmi különös, mondhatnánk, mégis benne van az egész élet: születés, halál, öröm, bánat, felnőttek is gyerekek. Pontosan ilyen könyv a Medvecukorbokor.
Gyerekkarácsony aranyalbumAz adventi asztal, vagy a karácsonyfa körül szeretünk énekelni. A Kiskarácsony, nagykarácsony, vagy a Pásztorok, pásztorok még könnyen eszünkbe is jut és még talán 2-3 másik dal is, de ezután komolyan törni kell a fejünket, mit is énekelhetnénk még. Ekkor jön jól egy válogatás-cd.