Tyukanyo.hu
Versek, mesék, receptek, gyűjtemények, listák, ünnepi ötletek, kézműves leírások tyúkanyóknak és kiscsibéknek!
www.tyukanyo.hu

A mosható pelenka

Nyugodt szívvel kijelenthető, hogy a mosható pelenka reneszánszát éli napjainkban. A környezet iránti felelősség és a gyermek érdekei egyaránt azt sugallják, hogy érdemes az "eldobható pelenkát" valóban eldobni, és áttérni egy sok szempontból előnyösebb megoldásra. Ehhez a váltáshoz azonban az is jelentősen hozzájárul, hogy a mosható pelenkák soha nem látott fejlődése következett be az utóbbi években.

Mottó: "Ezt a földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön"

Hogy induljon el az, aki még sosem találkozott mosható pelenkával? Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni? Hogy lehet megkönnyíteni az eligazodást a márkák, változatok, anyagok között? Ezt próbáljuk meg összefoglalni.

Először is le kell szögezni, a mai mosható pelenkák már rengetegféle változatban kaphatóak, sokat fejlődtünk a mi gyerekkorunk pelenkáihoz képest. Ezeket már nem kell, sőt nem is szabad vasalni, nem kell hypózni, és a tárolása sem csupán hypós, vagy ecetes vízben történhet. A mindennapokban nem jelent annyival több idő és energiaráfordítást, amennyivel több haszna van a dolognak. A baba bőrével természetes anyag érintkezik, jóval kevesebb (sőt, többnyire egyáltalán semennyi!) popsikrémre van szükség, és jóval kevesebb szemetet termelünk velük. És -ha az embert nem kapja el a gépszíj és nem akarja valamennyi pelenkát kipróbálni-, anyagilag is kedvezőbb, mint az eldobhatós, persze egy összegben nagyobb kiadást jelent, mint a másik változat.

Alaptípusok

Mosható pelenka

A) AIO – All in One, azaz külső és belső egyben

Előnye: nem kell külön ráadni a babára
Hátrány: lassabban szárad, és az ára is magasabb

B) Külső és belső külön

Előnye: a különböző márkájú, méretű és anyagú külsők és belsők kombinálhatóak (természetesen nem mindegyik mindegyikkel, de jó néhány márka kompatibilis egymással)
Hátránya: néhány pillanattal több ideig tart feladni, de gyakorlattal ez nem jelent nagy időráfordítást.

Külsők típusai anyag szerint

Külsőkből a baba növekedésével nagyobb méreteket kell venni, ebből nem létezik olyan, amit a kezdetektől a szobatisztaságig használhatunk.

a) légáteresztő műanyag külső

vízálló, légáteresztő műanyag külsők, mosógépben moshatóak (Monapel külső, BM külső, PopoWrap, Popolini BravoWrap, Kushies stb.)
--- tépőzáras záródásúak
--- patentos záródásúak
--- belebújósak

b) -gyapjú külső

természetes anyag, kezelése kicsit bonyolultabb, de nem ördöngösség (langyos vízben mosni, lanolinozni, hűvös helyen szárítani). Ekcémás babáknak nem javasolt.
-- saját készítésű (ügyes kezű anyukák maguk is elkészíthetik)
-- gépi kötött nadrág(Popolini, Lotties)
-- gyapjúszövet (Popolini woolWrap)

c) gumibugyi (hagyományos)

néhány helyen kapható, teljesen vízzáró, de nem légáteresztő. Előnye az ára.

d) pamut külső

külföldi oldalakon már fellelhető ez is, nedvességzáró, de légáteresztő. Valószínűleg ez is valahogy kezelve lehet, ill. poliészter rétege is lehet, a pamut önmagában ugyanis áteresztené a nedvességet.

Belsők típusai

A) hajtogatós:

általában ez a fajta jut mindenki eszébe a textilpelenka szó hallatán. A mai ún. prefoldok azonban már több rétegűek, és sokkal jobb nedvszívóképességűek, mint a régiek. (Bambino Mio pelenkabelsők, Popolini prefoldok). Természetesen létezik a régivel megegyező, tetra pelenka is, ez egy rétegű, de hajtogatással a kívánt méretre alakítható. Mi is ilyen tetrában nőttünk fel.

B) nadrágpelenkák

gyakorlatilag a prefoldokon kívül az összes többi textilpelenka. Szabásukat tekintve olyanok, mint az eldobhatós pelenkák, csak textilből készültek.
a) egy méret születéstől szobatisztaságig
(általában 3-15 kg-ig) (Monapel, Popo One size, ...): általában patentok segítségével a mérete szabályozható, egészen kicsitől a nagy méretig.
Előny: költségtakarékosabb, csak egy belső szettet kell megvenni az egész textilpelenkás korszak alatt Hátrány: főleg a kisebb babáknál fajlagosan nagyobb a csomag a popsin.
b) több méret (Popolini two size...)
Előny: kisebb csomag, csinosabb popsi
Hátrány: a baba növekedésével a belsőket le kell cserélni, újba kell beruházni. Ez viszont lehet előny is, ha több babát tervezünk, amíg a nagy hordja a nagyobb méretet, a kis jövevény használhatja a kisebb méreteket.

C) Megkötős belsők

főként kisebb babáknál alkalmazható, kis egyszerűsítéssel trapéz formájú pamutanyag, egyik végén kötőkkel, melyekkel lehet a babára adni. Korábbi bejegyzések között részletes leírás található.

D) és ne feledkezzünk meg a papírbetétről.

Bár ez nem szorosan véve része a belsőnek, de igazán hasznos tud lenni, főleg a "nagy dolgok" esetében.

Belsők anyag szerint

Rengeteg féle változat létezik, a biopamuttól a frottíron és a flanelen át a bambuszig. Aki kedvet kapott, ezeknek már utána tud nézni. A belül nedvszívó maggal ellátott pelenkák általában több folyadékot tudnak magukba zárni, viszont nehezebben száradnak.

Mosás

Rendes mosóporral moshatóak a belsők és a külsők is! Egyetlenegy tilalom van, öblítőt nem szabad használni, helyette ecetet kell az öblítő helyére tenni. Senki ne ijedjen meg, mosás után abszolút nem érezhető az ecet szaga. Ráadásul a mosógépnek is jót tesz! Van, aki külön mossa a pelusokat, van, aki előbb kiöblíti őket egy programmal, és utána beteszi mellé a többi ruhát is. Akár együtt is mosható a többi ruhával, általában 50 fokon.

A szennyezett pelenka tárolásának két fő módja létezik, a száraz és a vizes. Mindkét tárolási mód esetében szükségünk van egy viszonylag nagy méretű, jól zárható tárolódobozra, vagy vödörre. Több gyártó is kínál ilyen terméket.

A vizes tárolás hozzávalói

1. víz (ha forrót öntünk bele, még fél napig tartja a meleget-langyosat
2. kb. 1 deci ecet (10%-os) a fertőtlenítés miatt
3. 5-6 csepp teafa olaj, hogy kissé "lazítsa" az ecet szagát.
Ebbe mennek bele a pelusok, és mindaddig itt is áznak, ameddig nem kerülnek a mosógépbe.

Mosás: Több összetevő kipróbálása után az alábbi 'kombó' vált be legjobban: a mosópor-tartóba Almawin márkájú öko-mosópor (nem a legolcsóbb, de hihetetlenül jó az illata, és hatékonyan tisztít), 1 evőkanál Almawin-es fehérítőpor és 1 evőkanál Bambino Mio pelenkafertőtlenítő adalék. Az öblítő helyére van, aki ecetet is tesz.

És mi a helyzet az igazán makacs foltokkal? :) Sokan esküsznek rá, hogy a napfénynél nincs jobb. Mások a marhaepe-fehérítőszappanra esküsznek. Fehérítőből is van Almawin-es márkájú, de létezik másféle márkában is, viszonylag sokáig elég egy szappan, és 500 Ft alatt van az ára.

Mennyi pelenka is kell?

A pelus-szükséglet attól függ, ki hány naponta mos. A Monapel honlapján 15 db pelust ajánlanak, ha két naponta mosunk. 20 db Monapel belső + 3 db gumibugyi, valamint szükség esetén még 4 db külső teljesen megfelelő darabszám, ha 3 naponta mossuk őket.

Írásunk a Mindent a mosható pelenkáról oldal alapján és engedélyével készült, ahol is jóval részletesebben olvashatsz a témáról!

2008. Július 8., 14:57
Címkék
 
Értékelés
3 / 5 (42 szavazat alapján)