Tyukanyo.hu
Versek, mesék, receptek, gyűjtemények, listák, ünnepi ötletek, kézműves leírások tyúkanyóknak és kiscsibéknek!
www.tyukanyo.hu

Tisztítás mosódióval, mosószódával

Egyre többen keressük azokat az anyagokat, amelyek természetesek, a környezetre elenyészően, vagy egyáltalán nem károsak, mégis kiválóan alkalmasak a háztartásunkban lévő mindenféle vegyszer, tisztítószer helyettesítésére. Fontos, hogy sokoldalúan, és nem utolsósorban pénztárcabarát módon tarthassuk tisztán otthonunkat, ruházatunkat.

Nemrég még teljesen ismeretlen volt hazánkban a mosódió –szerencsére ma már számos helyen kapható különféle kiszerelésben.

Az indiai mosódió a Sapindus mucorossi (Soapnut tree-ang.) termése, mely a szappanfafélék családjába tartozik. Ezek a trópusi és szubtrópusi növények a bennük található különleges anyagnak, a saponinnak köszönhetik nevüket. Ez a jelentős mosóerővel rendelkező anyag rendkívül nagy koncentrációban és kiváló minőségben található meg a szappanfa termésének héjában.

Nemcsak a szennyeződéseket távolítja el, de védi az anyag szerkezetét, a textilek megtartják színűket, tapintásuk pedig kellemesen lágy lesz száradás után is.

További előnye még, hogy az allergiásoknál, bőrbetegségben szenvedőknél sem okoz bőrirritációt, így például ekcémában szenvedőknek is ideális alternatíva a mosószerekkel szemben. Kisbabák ruhájának mosására is alkalmas.

Lágyítja a vizet, és kényes ruhákhoz is használható.

Mosásra a mosódió héját használjuk. A magja nem tartalmaz saponint, így az mosás szempontjából értéktelen –általában úgy árusítják, hogy magot nem is tartalmaz.

Tegyük egy kis vászonzacskóba, vagy egy zokniba 6-8 fél dió héját, kössük be, és helyezzük a mosódobba a ruhák közé. Erősen szennyezett ruhákhoz használhatunk többet is, vagy kombinálhatjuk mosószódával. Egy adagot kétszer is felhasználhatunk, tapasztalatom szerint többször nem érdemes, esetleg úgy, ha újabb féldióhéjakat adunk hozzá. Alacsonyabb hőfokon egyszerre kevesebb szappan oldódik ki.

Nincs illata, így ha öko-módon mosunk, azaz mosódióval tisztítjuk a ruhákat, majd ecettel öblítünk, tehetünk az öblítős fiókba egy kis mosóparfümöt is, mely különféle kiszerelésben és illatokban kapható.

Mire jó még a mosódió? Egyes források szerint használhatjuk samponként, mosogatószerként, vannak, akik mosogatógépbe is teszik. Kedvenc kisállataink samponját is helyettesíthetjük vele. Autósamponként is felhasználható.

Fel is moshatunk mosódiós vízzel; a mosáshoz már legalább két alkalommal felhasznált héjakat a felmosóvízbe tesszük a zsákocskában, leforrázzuk, és felmosunk vele.

Az elhasznált héjakat komposztálhatjuk.

Mosószóda

Mosószódát nagyanyáink elsősorban fehérítésre használtak, nekünk pedig érdemes követnünk őket. A tiszta fehér textileknél vagy mosódió, vagy mosópor mellé adagolva fehérít, lágyítja a vizet. Makacs foltokra közvetlenül is rászórhatjuk, így téve a mosódobba. Illatanyagot nem tartalmaz, így ennél a módszernél is célszerű mosóparfümöt tenni az öblítéshez, ha illatos ruhákat szeretnénk.

Színes ruhákhoz nem javasolt nagyobb mennyiségben használni, mivel kifakíthatja azokat.

Felhasználhatjuk még a mosdó, kád, mosogató, csaptelepek, wc-kagyló tisztítására is. Nagy felületeket is (konyhapult, sütő) tisztíthatunk vele. Remekül beválik súrolópor helyett. Leégett edények ideális súrolószere.

Érdemes utánanézni, hol mennyibe kerül, az egyes boltokban nagy eltérés lehet az árak között (bioboltokban, webáruházakban, gazdaboltokban, ökoszolgálatoknál kapható).

2009. Szeptember 21., 09:29
Címkék
Értékelés
4 / 5 (48 szavazat alapján)