A látogatói élmény fokozása érdekében weboldalunk cookie-kat használ. Az oldal további böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. Elfogadom További információ
Tyukanyo.hu
Versek, mesék, receptek, gyűjtemények, listák, ünnepi ötletek, kézműves leírások tyúkanyóknak és kiscsibéknek!
www.tyukanyo.hu

Ne pazarolj, hogy ne szűkölködj!

Egy jól átgondolt, megtervezett háztartásban sok pénzt spórolhatunk. Ha belegondolunk, nagyon is ésszerű: ha nem veszünk felesleges élelmiszert, ámde mindig tartunk otthon egy átgondolt rendszer szerinti készletet, nem okozhat gondot a főzés.

Kezdetnek fogjunk egy papírt és egy ceruzát, majd leltározzunk. Igen, készítsünk leltárt a saját konyhánkban! Így máris tudni fogjuk, miből van többletünk és miből hiányunk. Mellesleg rögtön ki is selejtezhetjük a lejárt szavatosságú élelmiszereket.

A jobb áttekinthetőség érdekében osztályozhatjuk is az élelmiszereket:
1. kamra
2. hűtő
3. mélyhűtő
4. fűszerpolc

Alapvető élelmiszerek:

1. Kamra

  • zsiradék (olaj, zsír)
  • ecet
  • liszt
  • zsemlemorzsa
  • rizs
  • krumpli
  • sütőpor
  • tésztafélék (levesbe és köretnek való is)
  • tea
  • kakaó
  • vöröshagyma
  • fokhagyma
  • kristáylcukor, porcukor
  • befőtt
  • savanyúság
  • lekvár, méz
  • száraz bab (más száraz hüvelyes, pl. feles borsó, sárgaborsó, lencse)
  • mustár
  • torma

2. Hűtő

  • tojás
  • élesztő
  • vaj, margarin
  • tej
  • tejföl
  • felvágottak (szalámi, virsli)
  • sajt

3. Mélyhűtő

  • levescsont
  • leveszöldség
  • csirkemell
  • csirkecomb
  • leveles tészta

4. Fűszerpolc

  • piros paprika
  • bors
  • majoranna

Ez egy meglehetősen "alap” lista, természetesen csak kiindulásnak tekinthetjük, és a család ízlése szerint változtathatjuk. De ha ezek mindegyike állandóan rendelkezésünkre áll, nagy gondot nem jelenthet a mindennapi főzés, vagy egy váratlan vendég.

2009. Április 25., 09:40
Értékelés
5 / 5 (50 szavazat alapján)