A látogatói élmény fokozása érdekében weboldalunk cookie-kat használ. Az oldal további böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. Elfogadom További információ
Tyukanyo.hu
Versek, mesék, receptek, gyűjtemények, listák, ünnepi ötletek, kézműves leírások tyúkanyóknak és kiscsibéknek!
www.tyukanyo.hu

Parádi-medence

2011. Június 29., 15:33

Pénteki Piknik-es kosarunkba Ilke ezt a csodálatos kirándulást hozta. Mivel hozzájárult, hogy a túra/kiruccanás ötlete a honlapra is felkerüljön (amit ezúton is köszönünk neki), megosztjuk veletek. A galériában találhattok sok képet a kirándulásról.

Az úti cél a Parádi-medence, amely a 24- es út mentén található, Gyöngyös és Eger között.

Parádi kocsimúzeum

Mit is érdemes tudni a környékről? A parádfürdői park Észak-Magyarország legszebb parkja. A Károlyi család parkosíttatta. Az angol stílusú parkban különböző fenyőfajokat, platánokat, hársakat ültettek. Később juharok, vöröstölgyek, japán vöröslevelű alma- és szilvafák és sok cserjefaj került a parkba. A kb. 8 hektáros terület 1982 óta védett, szabadon látogatható. A közelben van az Ilona-völgyi fasor is. A völgy hűvös klímájában óriási platánok, fenyők, tölgyek és növényi ritkaságok tenyésznek. Az egykori Károly-kastély 40 hektáros területéből a ’30-as években közparkot alakítottak ki. Szépen gondozott, idős példányokban gazdag, arborétum jellegű.

Első pihenőhelyünk Parádfürdőn volt, ahol a Kocsi múzeumot néztük meg (3240 Parád, Kossuth Lajos utca 217. - a cím senkit ne tévesszen meg, a múzeum nem Parádon, hanem Parádfürdőn található, a két település összenőtt az idők során). Nagyon tetszett a gyerekeknek is a múzeum, a lovaktól alig tudtunk eljönni és újra útra kelni.

Miután végre sikerült a gyerekeket rávenni, hogy beszálljanak a kocsiba, az Ilona-völgy fele vettük az irányt. Kb. 3 km –et mentünk befelé az erdőben, ahol piknikezni lehetett. Itt pihenőhelyet alakítottak ki, ahol lehetőség van bográcsozásra, szalonnasütésre, sőt, még forrásvíz is van. Itt leparkoltunk és kb. 1 óra gyaloglás után eljutottunk az Ilona vízeséshez. Mesebeli hely, Wass Albert könyve jutott eszembe, az Erdők és tavak könyve.

 
Parádfürdő vízesés

Visszafele megnéztük a Siroki várat. Parádon egy kisvendéglőben meguzsonnáztunk, nagyon finom sztrapacskát ettünk. Innen továbbmentünk, megnéztük a Sás-tót és felmentünk a kilátóba is.

Mindenkinek ajánlom és egy nap alatt bőven belefér nagyobb gyerekkel:
- Kocsi múzeum
- Ilona-völgy, Ilona vízesés
- Siroki vár
- Sástó
- Sástói kilátó

 
Címkék
Értékelés
5 / 5 (39 szavazat alapján)
Témához kapcsolódó további cikkeink
A mosoly garantáltan ragadós!Van egy alapítvány, amelyik azt a küldetést vállalta, hogy segít hidat építeni a sérültek és a nem sérültek közé. Június első hétvégéjén, a Könyvhét idején lesz egy sátruk Pestszentlőrincen. Nagyon kevéssel nagyon sokat tudtok ti is segíteni. Nem pénzzel, hanem valami aprósággal, amit a vásáron el tudnának adni.
Születés Hete, A Családdá válás ünnepe 2011A hagyományoknak megfelelően május első vasárnapján, május 1-jén kezdődik a kilencedik Születés Hete országos rendezvénysorozat, melynek mottója a "Család és hivatás". Közel 80 helyszínen színes, kulturális, szakmai és tájékozató jellegű programokkal várnak minden babára vágyó párt, várandóst, anyukát, apukát, nagyszülőt, családot. Idén először Erdély is csatlakozott a kezdeményezéshez. A Születés Hete 2011 háziasszonyai Szalay Kriszta és Farkasházi Réka színművésznők, Benda Judit egészség-tanácsadó, Dézsi Réka dúla és Madai Krisztina coach.
Nemzetközi Babahordozó Hét: 2009. szeptember 20-27Idén már másodszor csatlakoznak a magyar szülők is a Nemzetközi Babahordozó Héthez szeptember 20. és 27. között.
MODESTMindennapi design az Új Művészben, Szentendrén beszélgetés, teázás, élő zene, vásár 2008. november 21. péntek 17-22h