Tyukanyo.hu
Versek, mesék, receptek, gyűjtemények, listák, ünnepi ötletek, kézműves leírások tyúkanyóknak és kiscsibéknek!
www.tyukanyo.hu

Paradicsom

A paradicsom (Lycopersicon esculentum) a burgonyafélék családjába tartozik, húsos bogyótermése világszerte az egyik legkedveltebb zöldségnövény. Bogyójának színe többnyire piros, a benne lévő likopin, illetve béta-karotin mennyiségétől függően.

A lédús gyümölcs magas cukor- és C- vitamin-tartalmú, rendkívül egészséges. A húsos bogyó legnagyobb része víz, az 5-6 százaléknyi szárazanyag felét (3,3 %) cukor (glükóz, fruktóz) teszi ki. Almasav, citromsav, borostyánkősav is található benne. A paradicsom C-vitaminból átlagosan 24,2 mg-ot, karotinból 0,82 mg-ot, E-vitaminból 0,49 mg-ot tartalmaz, de található benne B1-, B2-vitamin is. Ásványi anyagtartalma közül a kálium 294 mg, magnézium 20 mg, kalcium 14 mg, nátrium 6,3 mg emelhető ki, de van benne vas és foszfor is. A még éretlen, zöld bogyó tartalmaz kis mennyiségben egy szolanin nevű szteroid alkaloidát, amely mérgező vegyület, de az érett gyümölcsben ezt már nem találjuk meg. A szolaninon kívül tartalmaz még egy tomatin nevű, mikrobaölő hatású vegyületet is.

 
Paradicsom

A paradicsom nemcsak kellemes ízű, de nagyon jó hatással van az egész testre. A paradicsom nemcsak belsőleg, de külsőleg is hat a test tisztítására. Ha nehezen gyógyuló sebre paradicsomos pakolást teszünk, megtisztítja a sebet és az hamarosan begyógyul.

Magyarországon júniustól októberig érik a paradicsom.

Pénteki Piknik-es kosarunkba Divin ezt a két receptet hozta. Mivel hozzájárult, hogy a receptjei a honlapra is felkerüljön (amit ezúton is köszönünk neki), megosztjuk veletek.

 

Pizza szósz (Divin receptje)

Paradicsomos pizza szósz

Hozzávalók:
2 kg paradicsom (meghámozva),
4 fej vöröshagyma,
3 zöldpaprika,
10 gerezd fokhagyma,
4 evőkanál olaj,
ízlés szerint oregánó, bazsalikom, rozmaring, bors, só és cukor.

A hozzávalókat apróra vágjuk, az olajon a hagymákat megdinszteljük, majd az egészet pépesre főzzük. Ebből a mennyiségből 10-11 bébiételes üveggel lesz. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni, így tartósítószer nem kell bele. Amikor pizzát sütök, ezzel megkenem, és erre teszem a feltétet.

 

Angol paradicsomlekvár (Divin receptje)

Paradicsom lekvár

Ez nem édes, mint a neve alapján hinnénk. Mi kechup helyett használjuk, de levesbe, vagy pörköltbe is ezt teszem.

Hozzávalók:
1 kg jó érett paradicsom,
6 dkg cukor,
2 kisebb vöröshagyma
ízlés szerint bors, só.

A cukrot karamellizálom, majd hozzáadom az apróra vágott hagymát, megdinsztelem és hozzáteszem a negyedekre vágott paradicsomot. Amikor megfőtt, átpasszírozom, ízesítem borssal és sóval és sűrűre főzöm. Kicsi üvegekbe töltöm, és száraz dunsztba teszem. Az adagot célszerű többszörözni. Én 3kg paradicsomból készítettem, így 10 bébiételes üvegem lett.

2011. Augusztus 22., 13:19
Címkék
Értékelés
3 / 5 (45 szavazat alapján)